Ik ben echt een sucker voor banketbakkersroom. Als kind kon je me superblij maken met zo’n zacht puddingbroodje gevuld met zo’n megatoef vol banketbakkersroom. Deze maand mocht ik bakken van de geweldige blog van Tessa. Stiekem zat ik daar al op te wachten want deze mooie vrouw reist de hele wereld rond en deelt mijn liefde voor eten uit alle wereldkeukens.

Vandaag een recept uit de Nederlandse keuken, koffiebroodjes! Nog zo’n liefde van mij met banketbakkersroom haha. Dit recept maakt ongeveer 16 stuks. Tessa geeft de tip om als je glazuur wil poedersuiker en water 1:1 te mengen en over de koffiebroodjes te gieten. Ik ben dus niet zo’n zoetekauw dus heb het glazuur achterwege gelaten.

Wat heb je nodig

  • 500 gram speltbloem
  • 30 gram rietsuiker
  • 100 gram boter
  • 10 gram zeezout
  • 16 gram gedroogde gist
  • 2 eieren
  • 140 ml (geiten) melk of amandelmelk
  • 100 gram gewelde rozijnen
  • 600 gram banketbakkersroom

Bereiding

Zorg dat je afgekoelde banketbakkersroom klaar hebt staan. Ik maak het daarom meestal een dag van tevoren klaar en wel dan ook gelijk de rozijnen.

Meng de speltbloem, rietsuiker, boter, zeezout, gist, eieren en melk tot een soepel deeg.

Het deeg op de foto is nog niet klaar. Ik heb het eerst gemengd in mijn Kenwood en daarna nog even met de hand goed door gekneed voor een paar minuten. Je moet een vliesje kunnen trekken dan is je deeg goed.

Laat het deeg nu afgedekt rijzen voor een half uur.

Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap.

Nu verspreid je de banketbakkersroom over het deeg en de gewelde rozijnen. Laat aan 1 lange kant van het deeg 2 cm vrij. Als je het deeg gaat oprollen zal de vulling dan niet uit het deeg lopen.

En oprollen maar!

Nu neem je een scherp mes zonder kartelranden en snijd je voorzichtig plakken van 2 cm. Leg ze op een bakplaat die je hebt bedekt met bakpapier. Laat de koffiebroodjes nu 45 minuten rijzen. Verwarm je oven voor op 240 graden.

Wanneer je de koffiebroodjes in de oven schuift zet je de temperatuur op 220 graden.

Bak de koffiebroodjes in 11-12 minuten af of tot ze gaar en goudbruin zijn.

Laat ze afkoelen op een rooster en smullen maar!