Spatchcock chicken? Ook wel bekend als de butterfly chicken is dit gewoon een kip waarbij je ruggengraat en het borstbeen verwijderd. Dan duw je de kip plat en heb je een spatchcock chicken! Simpel en hij gaart sneller. Ik haal de ruggengraat er niet altijd uit, vaak is alleen het borstbeen verwijderen al genoeg om hem lekker plat neer te kunnen leggen als ik haast heb. Tip van flip ;)
Wil je een hele kip op de normale manier bereiden, bekijk dan mijn recept voor hele kip uit de oven eens.
Wat heb je nodig
- 1 hele kip
- 2 eetlepels kipkruiden (jumbo)
- 2 geperste tenen knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel zwarte peper
- 1 theelepel chilivlokken of sambal
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1 theelepel korianderpoeder
- 2 eetlepels appelazijn
Bereiding
Zet je oven op 180 graden (bereidingstijd 60 minuten) voor de meest sappige spatchcock kip. Voor een snellere garing kies je voor 200 graden (bereidingstijd 45 minuten).
Meng alle smaakmakers in een kommetje tot marinade. Snijd het kraakbeen tussen de borstfilets en/of de ruggengraat er uit zodat je de kip na omdraaien helemaal plat kan leggen.
Smeer de kip nu aan alle kanten in met de marinade. Ook lekker is om de marinade een beetje onder de huid te drukken.
De spatchcock kip kan gelijk de oven in, maar ik laat hem vaak een paar uur of een nachtje marineren in de koelkast. Dan trekken alle smaken lekker in.
Afbakken in het midden van de oven op 180 (60 minuten) of 200 graden (45 minuten).
Eet smakelijk!
Spatchcock chicken
Spatchcock chicken? Also known as a butterfly chicken is it an easy technique for a faster grilled chicken. With spatchcocking you remove the back- and breastbone and press the chicken flat. I often tweak this technique by only removing the breastbone and pressing the chicken flat. The backbone contains a lot of flavors we like.
If you’d like to prepare a whole chicken the normal way, check our my recipe for whole chicken from the oven.
What do you need
- 1 whole chicken
- 2 tbsp chicken spices
- 2 pressed cloves of garlic
- 2 tbsp olive oil
- 1 tsp black pepper
- 1 tsp chili flakes or sambal
- 1 tsp smoked paprika powder
- 1 tsp coriander
- 2 tbsp apple cider vinager
Instructions
Preheat your oven to 180 degrees (baking time 60 minutes) for a really juicy spatchcock chicken. For a quicker baking choose 200 degrees (baking time 45 minutes).
Mix all the flavors in a little bowl into a marinade. Cut the backbone and/or breastbone out so you can flatten the chicken.
Now rub that chicken in with the marinade. For more good flavors also rub the marinade under the skin.
You can shove the spatchcock kip immediatly in the oven, but you can also choose to marinate it for a few hours or a night in the fridge.
Bake the spatchcock chicken in the middle of the oven.
Enjoy!