Ik kreeg het in de bol van het weekend en besloot een nieuwe cheesecake te maken. Met heerlijke verse aardbeien, een bodem van noten, roomkaas en room is deze koolhydraatarme aardbei cheesecake een heerlijke snack en een makkelijke manier om je gezonde vetten aan te vullen.


Het recept maakt 8 porties cheesecake.

Wat heb je nodig voor de bodem

  • 80 gram amandelmeel
  • 40 gram pecannoten in kleine stukjes gehakt
  • 15 gram blond lijnzaad
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 theelepels cacao
  • 1 ei
  • 40 gram gesmolten grasboter
  • snuf zeezout
  • optioneel 20 gram erythritol
  • ronde bakvorm van 21 cm
  • bakpapier

Bereiding bodem

Verwarm je oven voor op 175 graden.

Meng alle ingrediënten in een kom.

Pak je bakvorm en doe een vel bakpapier op de onderkant om plakken te voorkomen. Verdeel het mengsel voor de bodem in de bakvorm. Druk met de bolle kant van een lepel alles gelijkmatig aan.

Bak de bodem in de oven voor 20-25 minuten. Daarna laten afkoelen op een koekjesrek.

Wat heb je nodig voor de vulling

  • 300 gram verse aardbeien zonder kroontjes
  • 200 gram roomkaas
  • 200 gram slagroom
  • 6 gram agar agar
  • 1 dopje vanille
  • 50 gram erythritol
  • Pan en garde

Bereiding vulling

Maal de aardbeien tot moes in een hakmachine.

Doe de aardbeienmoes in een pannetje waar minimaal 1 liter inhoud in past. Voeg de rest van de ingrediënten toe. Breng de inhoud aan de kook terwijl je regelmatig blijft roeren met een garde om klontjes te voorkomen. Agar agar lost goed op maar regelmatig roeren geeft je een mooi glad mengsel. Het zal binnen een paar minuten koken.

Om de agar agar goed wakker te maken laat je het aardbei cheesecake mengsel voor een minuut of 5 zachtjes koken terwijl je blijft roeren.

Zet stroken bakpapier langs de zijkanten van je bakvorm en sluit de bakvorm goed. Schenk daarna het cheesecake mengsel bovenop de bodem.

Nu laat je de koolhydraatarme aardbei cheesecake afkoelen tot hij koud genoeg is om de koelkast in te gaan. Je zal zien dat de stolling al begint vanaf een graad of 35. Bij mij is de cheesecake in de koelkast na 2 uur volledig afgekoeld.

Bewaar de koolhydraatarme aardbei cheesecake afgedekt in de koelkast. Hij blijft een week goed maar je zal na een dag of 3-4 beginnen te merken dat de bindkracht ietsje minder wordt.

Eet smakelijk!

14 Comments
  1. Ik zie je reactie nu pas Shelima, Hij smaakt heerlijk. Ga m nu opnieuw maken. Ging het recept weer opzoeken en kwam je reactie tegen. Heb jij m intussen ook gemaakt?

  2. Hoi hoi
    Ga het recept in het weekend maken lijkt mij heerlijk.
    Kun je alleen vertellen hoeveel koolhydraten er in een normale punt zitten.
    Want we moeten wel blijven tellen natuurlijk.
    Bedankt voor je recept, super lief.
    Lieve groet Janny

  3. Jammer genoeg stolde de cheesecake niet echt. Ik heb alles gedaan zoals beschreven . Enige verschil is is dat ik i.p.v. agar ager Johannes pit meel hebt gebruikt als verdikkings middel. Ongeveer 1 eetlepel.
    Had ik de slagroom misschien op moeten kloppen? Verder vraag ik me af wat er allemaal in je pannetje zit? In foto 2 zie ik behoorlijk veel bruin spul. Wat is dat?
    Gr Marijke

    1. JBP is niet geschikt voor cheesecake. Het is totaal niet vergelijkbaar met agar agar. JPB is bedoeld om dikke sauzen te maken. Het stijft niet op zoals agar agar en gelatine doen. Dat is ook de reden waarom je cheesecake niet stolde. Wat bedoel je met bruin spul? De bodem van de cheesecake?

  4. Hoi Madelon.

    Het recept lijkt mij heerlijk en ga ik zeker maken, maar wil de agar agar graag vervangen voor gelatine. Kun jij mij vertellen hoeveel blaadjes ik dan nodig heb? Alvast bedankt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.