Mijn kleuter is ontzettend gek op frikandellen. “Met knoflooksaus mama!” Kant en klare frikandellen bevatten restjesvlees en ik vind ze zelf wat hoog in koolhydraten voor mezelf. In kant en klare frikandellen zijn suikers en flink wat paneermeel toegevoegd. Die hoeven er wat mij betreft niet in en ik prefereer goede kwaliteit vlees. Helemaal voor de groeiende kleuter.

Koolhydraatarme frikandellen

Dus gingen we aan de slag en maakten zelf koolhydraatarme frikandellen met goed vlees die ook door de kleuter lekker opgesmikkeld worden. “Veel lekkerder dan die andere frikandellen mama!”

Ik leg in het recept zowel uit hoe je de frikandellen koolhydraatarm klaarmaakt of op de normale manier.

Wij gebruiken een vleesmolen op de Kenwood keukenmachine. Heb je geen vleesmolen dan kun je alles ook fijnhakken in een keukenmachine. Dat is ietsje meer werk omdat je niet alles tegelijk erin kan doen maar je krijgt ook een goed resultaat.

Dit recept maakt 16 koolhydraatarme frikandellen. Ik verdubbel de hoeveelheden voor een flinke batch aan voorraad.

Wat heb je nodig

  • 700 gram kippendijenfilets
  • 400 gram rundergehakt volvet niet mager
  • 2 uien
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 theelepels zwarte peper
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 1/2 theelepel piment
  • 50 gram lijnzaadmeel
  • 1 theelepel komijn
  • 2 theelepels zeezout
  • 1 theelepel koriander
  • 1 ei
  • grote soeppan + 3 liter water + 3 bouillonblokjes
  • vleesthermometer
  • vershoudfolie en weegschaal

Variatietips

  • Als je niet koolhydraatarm eet kun je het lijnzaadmeel ook vervangen door 75 gram paneermeel.
  • Eet je niet koolhydraatarm dan kun je voor de mooie kleur van de frikandellen 2 volle schepjes Buisman koffiearoma toevoegen aan de bouillon. Dit is gebrande suiker.

Bereiding

Begin met het fijnmalen van het vlees samen met de uien. Je gaat een gehaktmengsel maken wat zo fijn mogelijk moet zijn.

Het vlees en uien gaan 2 keer door de vleesmolen om het mengsel zo fijn mogelijk te krijgen.

Meng nu alle kruiden ei, mosterd en het lijnzaadmeel met het vleesmengsel en kneed even door.

Na goed doorroeren krijg je echt een vleesprutje.

Tijd om de frikandellen te rollen. Neem een weegschaal en vershoudfolie. Voor elke frikandel weeg je 75 gram vleesmengsel af. Sla de folie dubbel en rol voorzichtig de frikandellen in de juiste vorm. Ik maak ze ongeveer 2 cm dik. Ze zullen verder uitzetten wanneer je ze kookt.

Na het rollen gaan de frikandellen even een uur in de koelkast. Zo hoef je ze niet met plastic en al te koken. Ik ben geen fan van koken in plastic wat ik in veel recepten zie omdat de kans dan heel groot is dat er door het verhitten schadelijke stoffen uit het plastic in je eten terecht komen.

Neem een grote soeppan en maak de bouillon aan met het water en de bouillonblokjes. Gebruik de vleesthermometer om de temperatuur op 70 graden te houden.

De frikandellen passen bij mij met 16 stuks tegelijk in de pan. Ik doe ze één voor één voorzichtig in het water en laat ze voor 15 minuten garen. De frikandellen komen naar boven drijven zodra ze gaar zijn.

Laat de gare frikandellen afkoelen op een koekjesrek.

Ik vries de koolhydraatarme frikandellen daarna per portie in. Eet smakelijk!