Een van de leuke dingen van foodblogger zijn is nieuwe producten kunnen uitproberen in de keuken. Deze week ben ik aan de slag gegaan met ouwels! Op de Primus ouwel van PRIMUS.DIRECT kun je je eigen logo laten afdrukken, deze kun je vervolgens op je eten plakken. Het is zo tof om je eigen logo of merk op een product te zien staan, helemaal als het zo je eigen keuken uit komt. 

Ouwels zijn eetbare labels die oorspronkelijk voor het labelen van brood werden gebruikt. Tegenwoordig kun je het zo gek niet bedenken: koekjes, cake, pizza. Je kan overal een ouwel opplakken en alles voorzien van je eigen merk of logo. 

Fluffy pizzabroodjes met ouwel

Ik maakte fluffy pizzabroodjes, een beetje focaccia style voor mijn man en de kleuter. De kleuter bestelde ‘blote pizza graag mama’ dus zijn pizzabroodjes hebben geen kruiden en kaas. Hij dipt veel liever in heerlijke saus van bamya. Voor hem deed ik de ouwel dus bovenop de broodjes. ‘Kijk mama dat is je logo op mijn pizzabroodje!’. 

Voor mijn man maakte ik heerlijke pizzabroodjes met kruiden en kaas met de ouwel op de bodem. Wil jij ze ook maken dan is dit het simpele recept. Wil je echt pizzadeeg gebruiken dan kun je ook mijn recept voor speltpizza gebruiken. Deze pizzabroodjes hebben wat meer fluff. 

Wat heb je nodig

  • 500 gram speltbloem
  • 10 gram gedroogde gist
  • 75 gram zonnebloemolie of olijfolie + 25 ml zonnebloemolie
  • 18 gram rietsuiker
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 large ei
  • 300 ml warm water
  • Je eigen bedrukte ouwel

Variatietips

  • Gebruik geraspte parmezaanse kaas als topping
  • Gebruik kruiden als topping: oregano, tijm, chili vlokken (pul biber), grof zeezout, kies wat je lekker vindt. 

Bereiding

Ik gebruikte de Kenwood keukenmachine om mijn deeg te mengen. Meng het speltbloem, rietsuiker, zeezout, gedroogde gist, het ei en de 75 ml zonnebloemolie. Doe terwijl de machine draait beetje voor beetje het water erbij. 

Je krijgt een heel zacht deeg. Laat het een paar minuten kneden, niet langer, spelt hoeft minder lang gekneed te worden dan tarwe. Ga je langer door dan krijg je kauwgom en geen fluffy broodjes. Meng de 25 ml zonnebloemolie als laatste in een minuut door het deeg, zo maak je het handelbaar en minder plakkerig. 

Laat het deeg een uur rijzen op een warme plek of tot het is verdubbeld. 

Verwarm je oven voor op 180 graden.

Leg bakpapier op een bakplaat.

Vorm 8 broodjes van het deeg. Ik kies er voor de ouwel achteraf te bevestigen als het brood net warm de oven uit komt dus je gaat nu het brood eerst bakken. 

Na het vormen laat je de broodjes nog 20 minuten minimaal staan voor een tweede rijs. 

Bestrooi de pizzabroodjes met je toppings naar keuze en schuif ze daarna de voorverwarmde oven in. Bak ze in 12-15 minuten af. Even in de gaten houden, het verschilt per oven. 

Wanneer je ze uit de oven haalt maak je de ouwel een beetje vochtig en plak je ze op de broodjes. 

Eet smakelijk!

Wil jij ook je eigen ouwel bestellen neem dan een kijkje bij PRIMUS.DIRECT. Voor meer inspiratie neem een kijkje op hun Facebook en Instagram.

Op dit artikel is een disclaimer van toepassing.