Naast de heerlijke gerechten uit de Antilliaanse keuken met okra ken ik deze heerlijke groente vooral uit de Arabische keuken. Okra is een grote bron van vezels en zit vol vitamine en mineralen zoals vitamine B en C. Okra is koolhydraatarm met 4 gram koolhydraten per 100 gram.
Sudanese bamya
In Sudan is okra bekend als ‘bamya’ en wordt deze stoofschotel met vers brood of rijst gegeten. Ik eet het als goedgevulde soep of met zadenbrood of keto (stok)brood. Je zou er ook bloemkoolrijst naast kunnen eten.
De vezels in okra in combinatie met het lamsvlees vullen enorm dus met een soepkom van deze bamya zit ik bomvol. Het vlees moet rustig stoven zodat het botermals wordt. Geef het daar echt de tijd voor.
Het recept maakt vier tot vijf royale porties. Je kan ook porties invriezen voor later gebruik.
Sudanese Bamya
Equipment
- Pan
- Blender of hakmachine
Ingrediënten
- 2 uien
- 1 kilo lamsvlees ik gebruik lamsbeen met bot
- 800 gram kleine okra
- 3 tomaten
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 volle theelepels koriander
- 2 eetlepels zwarte peper uit de pepermolen
- 1 volle theelepel kaneel
- 2 eetlepels keltisch zeezout
- 3 grote tenen verse knoflook
Instructies
- Snijd je lamsvlees in kleinere stukken.
- Snijd de uien in halve maantjes en leg ze onderin een stoofpan. Ik gebruik een gietijzeren soeppan.
- Leg de stukken vlees op de ui en zet het vlees net onder water. Breng aan de kook en laat voor een uur zachtjes stoven samen met de kruiden en het zeezout. Laat het deksel op de pan en zet het vuur helemaal zacht zodra je hoort dat het water kookt.
- Hak de tomaten en de tomatenpuree in een hakmachine of blender fijn tot saus. Voeg dit als het uur om is toe aan de pan en roer goed door.
- Nu gaat ook de okra in de pan. Roer even door. Laat de bamya nog een half uurtje stoven zodat de tomaten en de okra goed garen.
- Daarna pers je er verse knoflook en en laat die een paar minuten garen terwijl je de pan even goed doorroert.
- Nu is de bamya klaar, eet smakelijk!
Kun je een indicatie geven hoe de okra smaakt? Ga deze zeker een keer uitproberen… al moet ik dan wel een toko of markt bezoeken voor de okra. Ik woon in een dorp…. daar kun je echt niets krijgen helaas!
Wanneer gaat die enorme hiefrelheid zout erin? En de kaneel en peper?
Bij stap drie :)
Was lekker, ik deed minder peper…dat was milder. Ook deed ik nog 3 Salam blaadjes mee stoven (toko id vriezer) 1 buillonblokje erbij ipv 3 was best zout al. Deed voor extra warmte er 1 theelepel kruidenmix “Badia sazón Tropical” van de turkse winkel erbij, want vind saffraan erg lekker bij lamsvlees. De pan is bijna leeg;) haha iedereen vond het heerlijk dankjewel.