Naast de heerlijke gerechten uit de Antilliaanse keuken met okra ken ik deze heerlijke groente vooral uit de Arabische keuken. Okra is een grote bron van vezels en zit vol vitamine en mineralen zoals vitamine B en C. Okra is koolhydraatarm met 4 gram koolhydraten per 100 gram.

Sudanese bamya

In Sudan is okra bekend als ‘bamya’ en wordt deze stoofschotel met vers brood of rijst gegeten. Ik eet het als goedgevulde soep of met zadenbrood of keto (stok)brood. Je zou er ook bloemkoolrijst naast kunnen eten.

De vezels in okra in combinatie met het lamsvlees vullen enorm dus met een soepkom van deze bamya zit ik bomvol. Het vlees moet rustig stoven zodat het botermals wordt. Geef het daar echt de tijd voor.

Het recept maakt vier tot vijf royale porties. Je kan ook porties invriezen voor later gebruik.

Sudanese Bamya

Madelon
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Wereldkeuken

Equipment

  • Pan
  • Blender of hakmachine

Ingrediënten
  

  • 2 uien
  • 1 kilo lamsvlees ik gebruik lamsbeen met bot
  • 800 gram kleine okra
  • 3 tomaten
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 volle theelepels koriander
  • 2 eetlepels zwarte peper uit de pepermolen
  • 1 volle theelepel kaneel
  • 2 eetlepels keltisch zeezout
  • 3 grote tenen verse knoflook

Instructies
 

  • Snijd je lamsvlees in kleinere stukken.
  • Snijd de uien in halve maantjes en leg ze onderin een stoofpan. Ik gebruik een gietijzeren soeppan.
  • Leg de stukken vlees op de ui en zet het vlees net onder water. Breng aan de kook en laat voor een uur zachtjes stoven samen met de kruiden en het zeezout. Laat het deksel op de pan en zet het vuur helemaal zacht zodra je hoort dat het water kookt.
  • Hak de tomaten en de tomatenpuree in een hakmachine of blender fijn tot saus. Voeg dit als het uur om is toe aan de pan en roer goed door.
  • Nu gaat ook de okra in de pan. Roer even door. Laat de bamya nog een half uurtje stoven zodat de tomaten en de okra goed garen.
  • Daarna pers je er verse knoflook en en laat die een paar minuten garen terwijl je de pan even goed doorroert.
  • Nu is de bamya klaar, eet smakelijk!
Trefwoord Bamya, Lamsvlees, Okra, Sudanees eten