Wanneer je vriendin vraagt of je een ketogene versie van haar lievelingsijs kan maken dan neem je die uitdaging natuurlijk aan. Na een paar mislukkingen en blijven aanpassen is dit het resultaat. Makkelijk te maken (Chunky Monkey) bananenroomijs met chocolade callets en walnoten. Als dat niet smullen is en smaakt naar ultiem comfort food, dan weet ik het ook niet meer.

Dit recept is gemaakt op basis van slagroom. Het kan ook zuivelvrij gemaakt worden van kokosmelk bijvoorbeeld. Dit vergt alleen andere methode met verhitting op het vuur en toevoeging van agar agar om dezelfde structuur te krijgen. Deze methode zal ik op een later moment aan dit recept toevoegen.

Ik heb geen ijsmachine, je ziet in dit recept dus de versie om zelf met de hand ijs te maken. Dit kost natuurlijk wat meer tijd en moeite, maar het is het zeker waard.

Dit is een heerlijk toetje voor een speciale gelegenheid. Bijvoorbeeld als afsluiter van een dinner samen met een kopje koffie. Ook perfect voor that time of the month wanneer je ketogeen of koolhydraatarm eet en niet in een cheat meal wil terug vallen.

Een leuk feitje. De echte versie van dit bananenroomijs van het bekende merk is 20 kcal lager in voedingswaarde en bevat de helft aan vetten. Maar het grootste verschil zit in de koolhydraten. Mijn ijs bevat 7 keer minder koolhydraten per portie van 100 gram. Door de voedingswaarden is het volledig ketogeen en koolhydraatarm. Ook wanneer je dus geen suikers eet kun je hier van genieten.

Bananenroomijs met Chocola en Walnoten

Madelon
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Gang Nagerecht
Keuken Wereldkeuken
Porties 6
calorieën 300 kcal

Equipment

 • Garde of mixer
 • Mengkom
 • Spatel
 • Bewaardoos die in de vriezer kan

Ingrediënten
  

 • 500 ml slagroom koelkast koud
 • 4 eetlepels Greensweet Brown
 • 2 eetlepels Greensweet Sweet Vanille
 • 50 gram Greensweet Syrup Gold
 • 1,5 dopje Jola Bananen aroma (deze is op waterbasis)
 • 50 gram Callebaut callets 100% cacaomassa
 • 50 gram walnoten in stukjes

Instructies
 

 • Klop de koelkast koude slagroom stijf. Als je de slagroom niet stijf klopt is je ijsmassa vloeibaar en zal bevriezen als een blok beton. Om de zachte ijsstructuur te geven is je basis opgeklopte slagroom. De slagroom moet(!) echt koelkast koud zijn en de kom waarin je opklopt het liefst ook, anders klop je de slagroom tot boter.
 • Voeg het bananenaroma toe. Het merk Jo-La is op waterbasis en te koop bij toko's en aziatische supermarkten.
 • Nu ga je de 'suikers' toevoegen. Ik combineer de Greensweet Brown en Sweet Vanille bewust samen met de Syrup. De syrup verbeterd de structuur van het ijs en helpt de structuur zachter te houden.
 • Spatel alles goed door tot alle suikers en het bananenaroma's goed zijn gemengd. Rustig omscheppen zodat je de lucht niet uit de slagroom klopt. Als laatste voeg je de Callebaut callets toe en stukjes walnoten toe. De Callebaut calletes zijn 100% cacaomassa wat ze heel laag in koolhydraten maakt. Ik ben dit gewend te eten, vind je dit te bitter, ga dan voor 85% – 99% chocolade stukjes. Het aantal koolhydraten per portie gaat dan wel iets omhoog.
 • De volgende stap is het bananenroomijs invriezen. Je kan het ijs in een bak scheppen maar ook kiezen om de 6 porties in verschillende bakjes te scheppen. Het laatste heeft mijn voorkeur zodat je later niet je portie uit de grote bak hoeft te scheppen. Ik gebruik daar glazen potjes voor.
 • Geniet van je heerlijke Chunky Monkey bananenroomijs!
Trefwoord IJs