Wie had dat pakweg dertig jaar geleden toch eens kunnen bedenken. Dat Nederlanders nog eens echte kunstenaars, ware experts zouden worden op het gebied van koffiezetten? Want alhoewel we er allemaal een sterke mening over hebben, al zolang er koffie gedronken wordt, was de manier waarop we te werk gingen op een paar details na redelijk identiek. Met de introductie van steeds meer verschillende machines, en daarmee verschillende manieren om koffie te bereiden, is daar echt een eind aan gekomen. Als je wilt kun je tegenwoordig heel je ziel en zaligheid in een kopje koffie leggen.

Ik geniet dagelijks van vers gemalen koffiebonen waarmee ik in mijn French Press slowcoffee maak of een heerlijke keto ijskoffie! Langzaam getrokken koffie geeft zo’n intense volle smaak, ik kan me gewoon niet meer voorstellen dat ik eerst koos voor een random kopje koffie. Mijn kopje koffie is echt een geniet moment geworden.

Kies je koffie!

Gewoon een kopje koffie zetten en drinken, dat is er tegenwoordig niet meer bij. Voor je van het drankje kan genieten zal je eerst heel wat vragen moeten beantwoorden, keuzes moeten maken. Zeker als het gaat om een koffie to go is het aantal mogelijkheden dat je hebt bijna eindeloos en zou je er bijna keuzestress van krijgen. Wanneer je koolhydraatarm of ketogeen eet vallen de meeste soorten met melk en suiker natuurlijk af. Wel kun je voor suikervrije opties kiezen, met bijvoorbeeld kokosmelk, amandelmelk of een lekkere scheut ongezoete slagroom.

Niet alleen onderweg, maar ook thuis en op het werk is de keuze de afgelopen jaren toegenomen. Op het werk vind je steeds vaker behoorlijk geavanceerde machines die je heel wat opties bieden, zodat je ook hier een koffie kunt drinken die helemaal naar je smaak is. En thuis, daar is het aanbod aan bijzondere koffiemachines zo groot dat er huishoudens zijn waar je er meerdere in de keuken aantreft. Want ieder apparaat biedt zo weer zijn eigen mogelijkheden. Een machine met koffiepads voor de snelle koffie zonder bijzondere eisen wordt niet zelden vergezeld door een wat geavanceerder apparaat voor de momenten waarop we iets bijzonders willen drinken.

Heb je de tijd, dan ben je een barista

Er komen steeds meer echte koffieliefhebbers bij. Mensen die graag bijzondere koffiebonen kopen, en zich er ook echt in verdiepen. Die precies weten welke smaak bij welke blend hoort, en welke manier van zetten het resultaat nog beter maakt. Die hun hand niet omdraaien voor een mooie schuimlaag met figuurtjes erin, iets waar ze eindeloos op hebben geoefend.

Koffie is al lang niet meer het standaard drankje van op kantoor werkend Nederland, het is voor heel veel mensen veel meer dan dat. Deze theeleut is inmiddels een echte koffiefan geworden en ik vind het leuk om nieuwe smaken koffiebonen uit te proberen.

Vertel eens, hoe drink jij je koffie graag?