Ik geef maar gelijk een waarschuwing. Deze keto lemon bars zijn zo lekker dat je echt moet portioneren. Ze zijn goed in te vriezen dus met deze batch heb je gelijk een voorraadje liggen. Ze smaken als the real deal koolhydraatrijke versie en komen qua structuur ook bijna overeen.

Ik ben ontzettend gek op lemon curd en deze bars zijn een stuk makkelijker te maken en smaken precies naar lemon curd!
Let op bij dit recept dat je hier goed fatadapted voor moet zijn gezien het amandelmeel.

16 stuks
Keukentools
- Vel bakpapier
- Ovenschaal 24 x 19 cm
- Rasp voor de citroen
- Mengkom
- Oven
Ingrediënten
Wat heb je nodig voor de bodem
- 300 gram amandelmeel, fijn
- 150 gram (gras)boter, gesmolten
- 75 gram Greensweet Stevia Brown
- snuf zeezout
- 1 theelepel xanthaangom, afgestreken
Wat heb je nodig voor de citroen laag
- 6 eieren, large
- 6 citroenen, het sap
- 3 citroenen, het rasp
- 150 gram Greensweet Stevia Sweet Vanille
- 75 gram amandelmeel, fijn
Tips
→ Snijden doe je met een (niet gekarteld) scherp mes. Wil je een ‘clean cut’ gebruik dan smaakloos flossdraad.
Bereiding
Bereiding bodem lemon bars
- Zet je oven op 175 graden om voor te verwarmen.
- Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Bekleed een ovenschaal van 24×19 cm met een vel bakpapier. Even verkreukelen helpt makkelijker in je ovenschaal doen.
- Verdeel het koekbodem mengsel over de bodem van de ovenschaal. Even goed aandrukken met de bolle kant van een lepel zodat je een egale koekbodem voor de lemon bars krijgt.
- Bak de lemon bars bodem nu 25 minuten in het midden van de oven.
- Daarna minimaal 10 minuten laten afkoelen in de ovenschaal op een rooster voor je de citroenvulling er op stort.
- Zet je oven niet uit en maak in de tijd dat de lemon bars koekbodem afkoelt de citroen laag.
Bereiding citroen laag
- Meng alle ingrediënten voor de citroen laag tot een glad beslag. Stort dit mengsel op de afgekoelde koekbodem.
- Bak de lemon bars op 175 graden voor circa 35 minuten. Ze zijn klaar als je ziet dat de citroenlaag is gestold. Wanneer het net uit de oven komt kan het nog wat zacht aanvoelen, maar het moet wel stevig zijn.
- Nu het moeilijkste van dit recept: laat de lemon bars volledig afkoelen op een rooster.
- Tip: Ik til de bars pas na minimaal 15 minuten afkoelen in de ovenschaal die op het rooster staat er voorzichtig uit zodat ze verder kunnen afkoelen op het rooster. Doe je dit eerder dan is de kans groter op breken.
Gruwelijk lekker deze!
Oh dit lijkt me lekker,ik heb alleen geen greensweet vanille..
Ik heb wel steviala sweet &vanille syrup ,ook erythritol en vanillesmaakstof.
Zou het hier ook mee kunnen,zo ja hoeveel moet ik dan gebruiken?
Groetjes ingrid
Je zou erythritol kunnen gebruiken, je moet de hoeveelheid dan verdubbelen omdat de Greensweet Sweet Vanille 2 keer zo zoet is als suiker. Ik schat alleen in dat de structuur dan flink verandert en mogelijk korrelig wordt. Er zou dan een theelepel vanille extract bij mogen.
Ik heb het 2 keer met erythritol gemaakt. 1.5x de aangegeven hoeveelheid gebruikt, dus 225 gram. Ik proefde de eerste keer wel heel erg de korrelige structuur van de kristal tijdens het kauwen, bij de tweede keer heb ik de erythritol tot poeder gemalen, was een hele verbetering!!
Zou ik het amandelmeel ook kunnen vervangen? Ik ben helaas allergisch. Kokosmeel kan ik beter verdragen. Hoeveel zou ik hiervan moeten gebruiken?
Meel van zonnebloempitten is dan de beste optie. Die kun je een op een vervangen met het amandelmeel.
Hoi Madelon,
Heb vanmiddag je recept gemaakt. Daar ik niet genoeg amandelmeel had,heb ik voor de bodem 100 gr boekweitmeel erbij gebruikt.Ik vermoed dat daardoor de greensweetbrown niet voldoende opgenomen was.. De citroenlaag bleef echter vloeibaar,geheel volgens jouw recept. Dus daar nog laatste restje amandelmeel bijgevoegd. Heeft weinig geholpen,in het midden is het een beetje verbrande koek geworden en de onderkant plakte dus. Lijkt totaal niet op jouw foto. Heb je tips voor een volgende x?
groet,
Erna
PS. De smaak is wel lekker hoor,heb het niet weg gegooid. bruikbare stukken ga ik eten. ;-)
Hoi Erna, boekweitmeel is niet kha/keto en heeft een totaal ander gebruik. Het is niet geschikt helaas als vervanger van het amandelmeel. Het recept precies opvolgen is wel een must bij deze ;) Groetjes Madelon
Hoi Madelon, dank voor je antwoord. Ben er al achter wat er miste,de eieren. Zag later op de site dat die er nog in moesten,stond er eerst niet bij. Ga het nog eens maken, volgens recept.
Kan het kloppen dat er in de citroenlaag in het recept een ingrediënt ontbreekt?
Allen citroensap kan toch nog nooit opstijven? Iets van ei of agar agar oid?
Hallo Wendy! Misschien dat de pagina niet helemaal goed laadde, in de citroenlaag gaan namelijk 6 eieren. Groetjes Madelon
Verslavend lekker deze bars yummmmmmm
OMG,wat zijn die lekker..heb ze in de airfryer gebakken .temp terug gebracht naar 170 en de tijd beide keren met 10 min verkort.
Zou ik de xanthaangom kunnen vervangen door arrowroot?
Hoi, nee dat heeft een andere werking.