Wat doe je met adobo kruiden? Adobo komt van het Spaanse werkwoord ‘adobar’ wat marineren betekent. In de Latijns-Amerikaanse keuken zijn adobo kruiden basiskruiden die in elk keukenkastje staan. Adobo kruiden smaken namelijk heerlijk bij vlees, vis en gevogelte.
De samenstelling van adobo kruiden kunnen per land of streek verschillen maar de basis is knoflook, oregano, zwarte peper, zout en vaak kurkuma. Ik heb de afgelopen maanden meerdere versies gemaakt van mijn eigen adobo kruiden dus verwacht een heerlijke adobo kruidenmix van mijn hand binnenkort op Waymadi!
Nu maak ik eerst een fijne adobo mix op die ik vorig jaar vond. Biologisch en zonder toegevoegde smaakversterkers en ook nog eens in een glazen potje wat ik kan hergebruiken, gotta love it.
Sappige kipfilet klaarmaken
Ik krijg vaak de vraag hoe je kipfilet sappig klaar kan maken. Niemand wil op een droge lap kip zitten te kauwen! De makkelijkste manier is om de hele kipfilet te marineren en in de oven te doen. Geen snijdwerk, gewoon kruiden en hop die hete oven in.
Houd je van pittig, verdubbel dan gerust de cayennepeper. De gekarameliseerde uien zijn in ieder geval een must do, de hartig zoete crisp maakt de kip helemaal af.
Frisse kool salade
Wanneer je het internet af struint en heerlijke foto’s van kool salade met pulled chicken tegen komt dan moet je daar natuurlijk je eigen keto versie van maken.
Voor het gemak haal ik meestal de al gesneden biologische koolsoorten. Winterpeentje door de rasp van de Magimix en hoppa we hebben de basis voor kool salade. Wanneer je namelijk zin hebt in een frisse salade en enthousiast zoals ik de vorige keer deed een hele kool koopt dan krijg je zoveel kool salade dat je een week of langer kool zit te kauwen. Dat was niet zo’n succes.
Kipstukjes met gekarameliseerde rode ui en frisse kool salade
Equipment
- Oven
- Ovenschaal
- Mengkom
- Kleine koekenpan
Ingrediënten
Sappige kipstukjes
- 800 gram kipfilet
- 4 eetlepels adobo kruiden
- 1 eetlepel gerookte paprikapoeder
- 1 volle theelepel cayennepeper
- 2 eetlepels olijfolie
Frisse kool salade
- 300 gram witte kool fijn gesneden
- 300 gram rode kool fijn gesneden
- 120 gram winterpeen fijn gesneden
- 120 gram mayonaise
- 1 eetlepel franse mosterd
- 40 gram Greensweet Stevia Brown
- 2 eetlepels appelazijn
- 1 volle theelepel zwarte peper uit de pepermolen
- 1 eetlepel knoflookgranulaat
- 1 volle theelepel keltisch zeezout
Gekarameliseerde rode ui
- 120 gram rode ui in halve ringen gesneden
- 40 gram ghee
Garnering
- 4 theelepels limoenschil geraspt
- 4 eetlepels walnoten gebroken
Instructies
Sappige kipstukjes
- Verwarm de oven voor op 200 graden onder en bovenwarmte.
- Was de kipfilet en snijd kraakbeen of stukjes bot weg.
- Marineer de kipfilet met de kruiden en leg in een ovenschaal. Eventueel met een vel bakpapier er onder.
- Bak de gemarineerde kipfilet in 35-40 minuten sappig en gaar in de voorverwarmde oven.Daarna niet gelijk aansnijden maar even een paar minuten laten rusten.
- Maak terwijl de kip gaart de kool salade en de gekarameliseerde uien.
Frisse kool salade
- Meng de koolsoorten, wortel en de smaakmakers in een mengkom.Proef of zout en peper naar je wens zijn en voeg eventueel extra toe.
- Bedek de mengkom en zet de kool salade in de koelkast om alle smaken goed in te laten trekken.
Uien karameliseren
- Bak de rode uien in een kleine koekenpan in de ghee tot ze goudbruin zijn. Dit duurt een paar minuten. Regelmatig omscheppen om aanbranden te voorkomen.
Garneren
- Trek de kipfilet in stukjes met twee vorken en verdeel over elk bord samen met de kool salade.
- Doe over elk bord een volle lepel gekarameliseerde ui, een theelepel geraspte limoenschil en een eetlepel walnoten.