Dat moment dat je je eigen recept ombouwt en afvraagt of ze wel gaan lukken wat je in je hoofd hebt wordt een victorie moment na het openen van de oven! De laatste weken vind ik het fijn om in de avond even een momentje voor mezelf te nemen. Vaak betekent dat recepten bedenken en uitwerken.
Voor deze knapperige koolhydraatarme galetten nam ik mijn recept voor Keto shortbread cookies als basis maar dan zonder het kokosmeel. Ik wilde een koekje maken wat zowel knapperig was en zonder kokossmaak. Geloof het of niet, ik ben geen mega kokos fan.
Galetten van notenmeel
Galetten zijn eigenlijk hele dunne wafeltjes en daar doen deze koekjes me echt aan denken. Ze zijn knapperig na afkoelen en lekker dun. Wanneer je hazelnoten niet lekker vindt of wellicht een intolerantie voor hebt kies dan in dit recept voor dezelfde hoeveelheid geroosterde macadamianoot die je even fijnmaalt in een keukenmachine. Je hebt hier een romig smakende noot voor nodig en hazelnoten en macadamianoten zijn dan de beste keuzes. Voor de lekkerbekken: mix eens hazelnootmeel en macadamianootmeel!
Waarom geen amandelmeel in dit recept? Ik ben aan het experimenteren geslagen met andere notenmelen omdat amandelmeel me net even te neutraal is. Wanneer je noten roostert en ze tot mee maalt krijgen ze een heel andere smaaksensatie dan amandelmeel wat vaak van ingeroosterde noten is gemaakt. Uiteraard kan het wel, maar de smaak veranderd echt volledig.
Suikervrije genieten
Om de galetten suikervrij te maken gebruik ik de Sweet Caramel van Greensweet Stevia (klik voor de kortingscode en review) gemaakt van erythritol en stevia. Deze heerlijke Caramel versie geeft deze cookies echt een smaakboost in combinatie met de sinaasappel etherische olie. Let op dat je niet elke etherische olie zo maar in je eten kan verwerken. Wees er 100% zeker van dat je zuivere kwaliteit hebt.
Hazelnoot galettes
Equipment
- Oven
- Mengkom
- Spatel
- Bakplaat + bakpapier
Ingrediënten
- 150 gram hazelnotenmeel
- 70 gram Greensweet Stevia Sweet Caramel
- 110 gram grasboter
- 1 theelepel xanthaangom (2 gram)
- 1 theelepel bakpoeder (3 gram)
- Flinke snuf fijn keltisch zeezout
- 4 druppels Orange etherische olie Young Living
Instructies
- Verwarm je oven voor op 175 graden.
- Meng alle ingrediënten en maak 11 balletjes.
- Druk de balletjes wat plat op de bakplaat. Geef ze royaal de ruimte.
- Bak de koekjes in 10 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
- De koekjes lopen uit. Laat ze volledig afkoelen voor je ze van de bakplaat haalt, ze harden uit tijdens het afkoelen.
Ik heb ze net gebakken en ze zijn heerlijk!!! Ze zijn lekker bros. En de hazelnootsmaak is fenomenaal.
Ik heb ze net gemaakt, de smaak is heerlijk maar ze zijn heel vet, zou het kunnen komen dat ik de hazelnoten te lang heb gemaalt? , het deeg was ook heel vet
Hoi, hoeveel druppels stevia caramel drops ipv 70gr. Green sweet caramel? Ik woon in het buitenland en heb alleen de caramel druppels in huis. Alvast bedankt!
Goedemorgen, even uit mijn hoofd is 1 druppel gelijk aan een theelepel suiker wat 5 gram is. Alleen je mist dan een stukje structuur. Ik zou 20-30 druppels proberen maar proef terwijl je het mengsel maakt. Hoop dat je hier wat aan hebt!
Heerlijk recept!
Kan ik de Orange etherische olie weglaten? Of vervangen door wat anders?
Ja zeker, weglaten of vervangen door sinasappelrasp.
Vraag over de ingrediënten: Bedoel je met de caramel de Syrup van Greensweet?
En ik heb gezouten grasboter in huis, zou ik dat ook kunnen gebruiken? Laatste vraag…hoe kun je ze het beste bewaren en blijven ze dan ook knapperig?