Koolhydraatarme shortbread cookies. Deze simpele glutenvrije koekjes krijgen een dikke 10 van mijn testpanel haha. Ze zijn makkelijk om te maken en smaken heel verfijnd. Luxe koekjes zijn dit volgens hubby W. Perfect voor ‘Eid!

De shortbread cookies hebben een lichte kokossmaak door het kokosmeel. De buitenkant is een beetje knapperig terwijl de binnenkant mooie laagjes heeft zoals je van shortbread cookies zou verwachten. De shortbread cookies zijn glutenvrij en ik heb ook in het recept staan hoe je ze kan maken met gewone suiker. Het recept maakt 14-20 koekjes afhankelijk van de grootte van je uitsteker.

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin Laat een reactie achter
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd6 minuten
Zoet
Wereldkeuken
Eid, Keto koekjes, Shotbread
15
Madelon

Keukentools

 • Oven
 • Bakpapier
 • Mengkom
 • Koekjesrek

Ingrediënten

 • 125 gram grasboter
 • 75 gram amandelmeel
 • 40 gram kokosmeel
 • 40 gram erythritol, liefst een brown of gold versie
 • 6-8 druppels stevia
 • 1 theelepel vanille
 • 1/2 theelepel bakpoeder
 • 1/2 theelepel xanthaangom
 • snuf fijn zeezout

Tips

 • 5 gram citroensap en het rasp van een halve citroenschil door het koekjesdeeg mengen is heerlijk.
 • Eet je niet koolhydraatarm dan kun je de erythritol en stevia vervangen door 50 gram fijne rietsuiker of poedersuiker.
 • De xanthaangom is het geheim voor de fijne structuur omdat deze het gebrek aan gluten opheft. Heb je dit niet in huis dan is het geen probleem om weg te laten, maar de structuur zal ietsje kruimeliger zijn.

Bereiding

 • Snijd de grasboter in kleinere stukjes en doe ze in een mengkom, je hoeft deze niet eerst op kamertemperatuur te laten komen. De grasboter zal zacht worden terwijl je alles afweegt.
 • Voeg de rest van de ingredienten toe en kneed tot koekjesdeeg. Laat het koekjesdeeg in de koelkast steviger worden voor ongeveer 10 minuten.
 • Verwarm je oven voor op 180 graden. Ondertussen ga je je bakplaat vullen met shortbread cookies. Gebruik 2 lagen bakpapier en een deegroller om het deeg makkelijk uit te rollen. Je wil de koekjes 3-4 mm dik hebben. Ze worden in de oven nog ietsje hoger.
 • Steek de shortbread cookies uit met een vormpje. Leg ze op een vel bakpapier op je bakplaat met een paar centimeter ruimte er tussen.
 • Bak de shortbread cookies af in 6 minuten. Ze zijn klaar zodra je ziet dat de rand lichtbruin begint te kleuren. Zelf vind ik het lekker als ze ietstje doorgebakken zijn dus blijf ik na 5 minuten even kijken hoe snel ze bakken en haal ze uit de oven zodra ik ze donker genoeg vind. Ik laat ze niet langer dan 7 minuten bakken anders verbrand de onderkant.
 • Gebruik een koekjesrek om de shortbead cookies af te laten koelen. Let op, ze zijn heel zacht als ze net uit de oven komen! Ik haal ze heel voorzichtig met een bakspaan van de bakplaat om af te koelen. Volledig afgekoeld harden ze uit. Bewaar ze luchtdicht. Ze blijven rustig een week goed, hou er wel rekening mee dat ze na een paar dagen ietsje zachter kunnen worden en niet hard blijven.
Share the love! Heb jij dit recept geprobeerd?Tag Waymadi op je social media met @Waymadi of #Waymadifood!