Koolhydraatarme shortbread cookies. Deze simpele glutenvrije koekjes krijgen een dikke 10 van mijn testpanel haha. Ze zijn makkelijk om te maken en smaken heel verfijnd. Luxe koekjes zijn dit volgens hubby W. Perfect voor ‘Eid of welke andere feestelijke gelegenheid dan ook. Dat ze glutenvrij zijn is nog eens een extra bonus voor het geval je daar rekening mee moet houden. Ook wanneer je niet glutenvrij eet zijn ze natuurlijk heerlijk.

De shortbread cookies hebben een lichte kokossmaak door het kokosmeel. Dat vind ik zelf een heerlijke toevoeging aan de koekjes. Maar no worries, de kokossmaak overheerst echt niet. Dus ze zijn ook prima te eten voor iemand die niet van een echte kokossmaak houdt.

De buitenkant is een beetje knapperig terwijl de binnenkant mooie laagjes heeft zoals je van shortbread cookies zou verwachten. Om de koekjes koolhydraatarm te maken heb ik gebruik gemaakt voor de suiker van Greensweet Stevia. Dit is geschikt voor wanneer je keto of koolhydraatarm eet. Je kunt dit recept uiteraard ook maken met gewone suiker, dat heb ik ook uitgeprobeerd. De verhoudingen hiervan vind je ook terug in mijn recept.

Wanneer je wilt experimenteren met smaken kun je ook met citroenrasp of sinaasappelrasp werken. Ook een snufje kaneel of kardemon toevoegen aan je deeg zorgt voor een heerlijke nieuwe smaak aan je koekje. Het recept maakt 14-20 koekjes afhankelijk van de grootte van je uitsteker.

Ook voor dit deeg geldt dat het beter tot zijn recht komt wanneer je het laat rusten in de koelkast. Tien tot twintig minuten in de koeling laat de boter weer een beetje stollen, en daardoor kun je het beter uitrollen en verwerken.

Koolhydraatarme Shortbread Cookies

Madelon
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 6 minuten
Gang Zoet
Keuken Wereldkeuken
Porties 15

Equipment

 • Oven
 • Bakpapier
 • Mengkom
 • Koekjesrek

Ingrediënten
  

 • 125 gram grasboter
 • 75 gram amandelmeel
 • 40 gram kokosmeel
 • 40 gram erythritol liefst een brown of gold versie
 • 6-8 druppels stevia
 • 1 theelepel vanille
 • 1/2 theelepel bakpoeder
 • 1/2 theelepel xanthaangom
 • snuf fijn zeezout

Instructies
 

 • Snijd de grasboter in kleinere stukjes en doe ze in een mengkom, je hoeft deze niet eerst op kamertemperatuur te laten komen. De grasboter zal zacht worden terwijl je alles afweegt.
 • Voeg de rest van de ingredienten toe en kneed tot koekjesdeeg. Laat het koekjesdeeg in de koelkast steviger worden voor ongeveer 10 minuten.
 • Verwarm je oven voor op 180 graden. Ondertussen ga je je bakplaat vullen met shortbread cookies. Gebruik 2 lagen bakpapier en een deegroller om het deeg makkelijk uit te rollen. Je wil de koekjes 3-4 mm dik hebben. Ze worden in de oven nog ietsje hoger.
 • Steek de shortbread cookies uit met een vormpje. Leg ze op een vel bakpapier op je bakplaat met een paar centimeter ruimte er tussen.
 • Bak de shortbread cookies af in 6 minuten. Ze zijn klaar zodra je ziet dat de rand lichtbruin begint te kleuren. Zelf vind ik het lekker als ze ietstje doorgebakken zijn dus blijf ik na 5 minuten even kijken hoe snel ze bakken en haal ze uit de oven zodra ik ze donker genoeg vind. Ik laat ze niet langer dan 7 minuten bakken anders verbrand de onderkant.
 • Gebruik een koekjesrek om de shortbead cookies af te laten koelen. Let op, ze zijn heel zacht als ze net uit de oven komen! Ik haal ze heel voorzichtig met een bakspaan van de bakplaat om af te koelen. Volledig afgekoeld harden ze uit. Bewaar ze luchtdicht. Ze blijven rustig een week goed, hou er wel rekening mee dat ze na een paar dagen ietsje zachter kunnen worden en niet hard blijven.

Notities

 • 5 gram citroensap en het rasp van een halve citroenschil door het koekjesdeeg mengen is heerlijk.
 • Eet je niet koolhydraatarm dan kun je de erythritol en stevia vervangen door 50 gram fijne rietsuiker of poedersuiker.
 • De xanthaangom is het geheim voor de fijne structuur omdat deze het gebrek aan gluten opheft. Heb je dit niet in huis dan is het geen probleem om weg te laten, maar de structuur zal ietsje kruimeliger zijn.
Trefwoord Eid, Keto koekjes, Shotbread