Arepa di Bacoba

arepa di bacoba

Pancakes met zoet geel goud. Zoete bananen met een vleugje kaneel in je pancake, klinkt dat niet gruwelijk lekker?

Arepa di bacoba

Dit is een Antilliaans recept waar ik ontzettend gek op ben en wat ideaal is voor het verwerken van bananen die overrijp zijn. Niet zo lekker meer om uit de hand te eten, maar verslavend lekker in deze pancakes!

Een andere manier voor zoete pancakes zijn arepa di pampoena. Zoete pannenkoekjes met pompoen.

Dit recept voor arepa di bacoba is voldoende voor 12 stuks.

Wat heb je nodig

 • 1 cup meel (220 gram)
 • 1/2 zakje bakpoeder
 • 1 afgestreken theelepel zeezout
 • 1 afgestreken theelepel kaneel
 • 1 XL ei of 2 medium eieren
 • 1 cup (soya)melk (250 ml)
 • 2 (over)rijpe bananen
 • roomboter
 • (poeder)suiker

Verder nodig

 • mengkom
 • beslaglepel
 • koekenpan van minimaal 30 cm doorsnede
 • mixer
 • keukenpapier en schoon bord

Bereiding

Meng in je kom het meel, bakpoeder, zout en de kaneel met het ei en de melk. Goed mixen tot een glad beslag zonder klontjes.

Prak je bananen met een vork en voeg dit toe aan je beslag. Mocht je twijfelen hoe rijp je bananen moeten zijn, pak de bananen die al bruine stippen en vlekken op de schil hebben. Je wilt ze namelijk zo zoet mogelijk maar niet bedorven, dus geen helemaal zwarte bananen gebruiken ;) Bananen die nog geen bruine stippen of vlekken hebben moet je niet gebruiken, je pannenkoekjes gaan dan melig smaken en krijgen dan niet de zoete banaansmaak die je wilt.

Goed mixen tot de banaan in je beslag is opgenomen. Wat kleine klontjes van de banaan zijn niet erg en juist lekker ;) Je kan checken of je beslag de juiste dikte heeft door het te vergelijken met deze foto. Het moet soepel van je beslaglepel aflopen maar toch lekker dik zijn.

Zet je koekenpan op een zacht vuur. Net zo zacht als je normaal pannenkoeken zou bakken. Verwarm een stukje roomboter (niet bruin laten worden!) en giet drie hoopjes beslag in je pan. Ik gebruik ongeveer een halve beslaglepel voor 1 pannenkoekje. Probeer zelf uit wat in jouw pan het beste past.

Door het toegevoegde bakpoeder worden de pancakes lekker luchtig en dik. Wanneer de bovenkant droog is en er zo uitziet zoals op de foto kan je de pancakes draaien. Je ziet dat mijn boter in de pan bruin is geworden. Dit heb ik expres gedaan, want zo kan je zien dat je vuur te hoog staat. Zet je vuur dan lager en draai je pancakes maar voor je er weer boter en nieuw beslag indoet moet je even met een keukendoekje deze boter weghalen want zodra het nog donkerder wordt is je boter verbrand en erg ongezond. Doe je het goed, dan word je boter niet donkerbruin tijdens het bakken. Let dus op de hoogte van je vuur!

Zo ziet de boter op juiste temperatuur er uit. Je pannenkoekjes wil je niet donkerder dan dit hebben. Even een minuutje op de andere kant en ze zijn gaan. Nog even checken of dat zo is en dan hup de pan uit en het teveel aan vet laten afdruipen op een bord met wat keukenpapier. Eten wanneer ze nog warm zijn en bestrooien met (poeder)suiker en eventueel een klontje boter.

Eet smakelijk!

24 Comments
 1. Lekker! Jammer dat ik de komende 3 weken op dieet ben, anders pas ik niet in mijn feestjurk :( Nouja, ik pas hem wel alleen als ik een paar kilootjes eraf snoep valt hij iets mooier om mijn heupen ^^

 2. Dat klinkt inderdaad gruwelijk lekker! Deze ga ik hoop ik (net als al je andere recepten) eens proberen, maar hiervan hebben we de ingrediënten altijd in huis, dus dat is lekker makkelijk ^^

 3. dat zit er super lekker uit… dat wordt binnenkort smullen voor mij en de kids… zie zijn gek op pannenkoeken… zou het ook lekker zijn als ik er een beetje havermout bij doe?

 4. Ziet er heerlijk uit! Is het ook lekker als je het de avond ervoor maakt en in de ochtend even opwarmen? En zo ja, hoe kun je ze dan het beste bewaren?

  1. Ja hoor dat kan. Dat doen wij ook vaak met de pannenkoekjes die overblijven. Je kan ze gewoon luchtdicht afdekken met huishoudfolie en in de koelkast zetten. Opwarmen is het makkelijkste in de magnetron, niet te lang anders worden ze droog ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>