Vegan tempeh saté

Soja producten proberen wij niet al te vaak te eten. Dan doel ik voornamelijk op ongefermenteerde soja zoals je bijvoorbeeld in sojamelk krijgt. Daar zitten te veel stoffen in waar ons lichaam moeite mee heeft ze te verteren of schadelijk kunnen zijn. En helaas is die vaak genetisch gemanipuleerd. In veel (kant en klaar) eten zit genetisch gemanipuleerde soja ‘verstopt’. Het is namelijk een makkelijke en goedkope bron van eiwitten.

Gefermenteerde soja

Voor gefermenteerde soja maak ik af en toe graag een uitzondering. Gefermenteerd eten ondergaat namelijk een bewerking door toevoeging van schimmels, bacterien of gisten. Denk ook eens aan zuurkool of kefir. Daardoor wordt het eten ‘voorverteerd’ en kan het makkelijker verteerd worden door het lichaam en werkt het als een probiotica in de darmen. Heel gezond dus om af en toe in je eetpatroon toe te voegen bijvoorbeeld met deze tempeh saté!

Wil je meer lezen over soja en de voor- en nadelen dan is dit artikel van Rineke Dijkinga een aanrader.

Tempeh

Tempeh ken ik natuurlijk uit de Indonesische keuken. Het heeft een notige smaak met een licht zuurtje en is eigenlijk overal wel bij te combineren. Het geheim is een goede marinade. Deze maaltijdsalade met tempeh is ook een aanrader.

Tempeh is ook heerlijk op de bbq, maar nu in de winter krijg ik mijn man natuurlijk echt niet zo ver om die aan te steken haha. Daarom maakte ik deze heerlijke tempeh saté met een lichte rooksmaak. Lekker om te combineren met rijst, quinoa of spelt platbrood en verse pindasaus of pindakaassalade.

Wat heb je nodig

  • 1 blok tempeh (395 gram)
  • saté prikkers

Marinade 1 (rokerige smaak)

  • 50 ml soja saus (Kikkoman)
  • 1/2 theelepel komijn
  • 1 theelepel knoflookpoeder of 1 teen geperste knoflook
  • 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1 theelepel sambal (optioneel)
  • 2 eetlepels neutrale olie

Marinade 2

  • 50 ml soja saus (Kikkoman)
  • 1/2 theelepel komijn
  • 1 theelepel knoflookpoeder of 1 teen geperste knoflook
  • 1 eetlepel tamarinde pasta
  • 1 theelepel sambal (optioneel)
  • 2 eetlepels neutrale olie of geroosterde sesamolie

Let op dat je niet de zoete soja saus (ketjap) pakt maar goede kwaliteit gefermenteerde soja saus. Kijk naar de ingrediënten. Water, soja, tarwe en zout is genoeg. Andere toevoegingen zijn onnodig.

Bereiding

Kies je marinade en meng de ingrediënten. Ik doe dit gelijk in de schaal waar ik de tempeh saté in laat marineren.

Snijd de tempeh in de lengte doormidden. Maak daarna blokjes van 2-3 cm.

Gebruik een diep bord of schaal, doe de tempeh blokjes er in en giet de marinade er over. Roer voorzichtig om zodat de marinade zich goed verspreid.

Laat de tempeh saté nu afgedekt staan voor minimaal 1 uur, het liefst een nacht lang. De smaken zullen er goed in trekken.

Na het marineren rijg je de tempeh aan de saté prikkers. 4 of 5 stukjes per prikker.

Gebruik een lepel neutrale olie in je (grill)pan en bak de tempeh saté aan beide kanten op medium vuur gaar. Elke kant heeft een minuut of 3 nodig.

Eet smakelijk!


Tempeh satay

Soja producten proberen wij niet al te vaak te eten. Dan doel ik voornamelijk op ongefermenteerde soja zoals je bijvoorbeeld in sojamelk krijgt. Daar zitten te veel stoffen in waar ons lichaam moeite mee heeft ze te verteren of schadelijk kunnen zijn. En helaas is die vaak genetisch gemanipuleerd. In veel (kant en klaar) eten zit genetisch gemanipuleerde soja ‘verstopt’. Het is namelijk een makkelijke en goedkope bron van eiwitten.

Gefermenteerde soja

Voor gefermenteerde soja maak ik af en toe graag een uitzondering. Gefermenteerd eten ondergaat namelijk een bewerking door toevoeging van schimmels, bacterien of gisten. Denk ook eens aan zuurkool of kefir. Daardoor wordt het eten ‘voorverteerd’ en kan het makkelijker verteerd worden door het lichaam en werkt het als een probiotica in de darmen. Heel gezond dus om af en toe in je eetpatroon toe te voegen bijvoorbeeld met deze tempeh saté!

Wil je meer lezen over soja en de voor- en nadelen dan is dit artikel van Rineke Dijkinga een aanrader.

Tempeh

Tempeh ken ik natuurlijk uit de Indonesische keuken. Het heeft een notige smaak met een licht zuurtje en is eigenlijk overal wel bij te combineren. Het geheim is een goede marinade. Deze maaltijdsalade met tempeh is ook een aanrader.

Tempeh is ook heerlijk op de bbq, maar nu in de winter krijg ik mijn man natuurlijk echt niet zo ver om die aan te steken haha. Daarom maakte ik deze heerlijke tempeh saté met een lichte rooksmaak. Lekker om te combineren met rijst, quinoa of spelt platbrood en verse pindasaus of pindakaassalade.

Wat heb je nodig

  • 1 blok tempeh (395 gram)
  • saté prikkers

Marinade 1 (rokerige smaak)

  • 50 ml soja saus (Kikkoman)
  • 1/2 theelepel komijn
  • 1 theelepel knoflookpoeder of 1 teen geperste knoflook
  • 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1 theelepel sambal (optioneel)
  • 2 eetlepels neutrale olie

Marinade 2

  • 50 ml soja saus (Kikkoman)
  • 1/2 theelepel komijn
  • 1 theelepel knoflookpoeder of 1 teen geperste knoflook
  • 1 eetlepel tamarinde pasta
  • 1 theelepel sambal (optioneel)
  • 2 eetlepels neutrale olie of geroosterde sesamolie

Let op dat je niet de zoete soja saus (ketjap) pakt maar goede kwaliteit gefermenteerde soja saus. Kijk naar de ingrediënten. Water, soja, tarwe en zout is genoeg. Andere toevoegingen zijn onnodig. Soja saus is ook glutenvrij te koop.

Bereiding

Kies je marinade en meng de ingrediënten. Ik doe dit gelijk in de schaal waar ik de tempeh saté in laat marineren.

Snijd de tempeh in de lengte doormidden. Maak daarna blokjes van 2-3 cm.

Gebruik een diep bord of schaal, doe de tempeh blokjes er in en giet de marinade er over. Roer voorzichtig om zodat de marinade zich goed verspreid.

Laat de tempeh saté nu afgedekt staan voor minimaal 1 uur, het liefst een nacht lang. De smaken zullen er goed in trekken.

Na het marineren rijg je de tempeh aan de saté prikkers. 4 of 5 stukjes per prikker.

Gebruik een lepel neutrale olie in je (grill)pan en bak de tempeh saté aan beide kanten op medium vuur gaar. Elke kant heeft een minuut of 3 nodig.

Eet smakelijk!


Tempeh satay

Soy is not a regular in our home. But, that’s my aim for unfermented soy like soy milk. It contains too much substances that are hard to digest or harmful for our bodies. Soy is also often genetically manipulated and found in ready to eat meals. GMO soy is a cheap and easy source of proteins for manufacturers.

Fermented soy

I will make an acception for fermented soy. Fermented food is made by adding bacteria, yeasts or fungi. These little fellas pre digest the food they are added to. These foods work like probiotica for your gut and are easy to digest. That fact makes them very healthy to add to your eating pattern. Examples of fermented food are sauerkraut, kefir or tempeh. Tempeh is one of my faves from the Indonesian kitchen. This tempeh satay is delishes.

 

Tempeh

Tempeh is asian food. It has a slightly nutty taste with a little sour to it. It’s easy to combine and very popular within the vegan en vegetarian community. The secret for good tempeh is the marinade.

Tempeh is delicious on the bbq, but hey, who’s gonna light a bbq in this cold winter? So, I made these tempeh satay in my Lodge. My marinade has a light smoked flavour, to add a little bbq vibes. Tempeh is delicious with spelt flatbread, fresh peanut sauce or peanut butter salad.

What do you need

  • 1 block of tempeh (395 grams)
  • satay skewers

Marinade 1 (smokey flavour)

  • 50 ml soy sauce (Kikkoman)
  • 1/2 tsp cumin
  • 1 tsp garlic powder or a fresh pressed clove of garlic
  • 1/2 tsp smoked paprika powder
  • 1 tsp sambal (optional)
  • 2 tbsp neutral oil

Marinade 2

  • 50 ml soy sauce (Kikkoman)
  • 1/2 tsp cumin
  • 1 tsp garlic powder or a fresh pressed clove of garlic
  • 1 tbsp tamarind
  • 1 tsp sambal (optional)
  • 2 tbsp neutral oil

Don’t choose the sweet soy sauce (ketjap) but search for good quality fermented soy sauce. Read the ingredients list. Water, soy, salt (and sometimes wheat) is enough. Other additions are unnecessary. Glutenfree soy sauce is also available in supermarkets.

Preparation

Choose your marinade and mix the ingredients. I mix them in the bowl I marinade my tempeh satay in.

Slice your block of tempeh lengthwise in half. Then make cubes of 2-3 cm.

Mix the marinade with the tempeh cubes. Stir carefully for evenly distributing the marinade.

Now let the tempeh marinade for at least an hour. I prefer overnight. It will give your the best flavour.

After marinating, lace the tempeh to the satay skewers. 4 or 5 cubes on each skewer.

Add some neutral oil in your pan, I use a cast iron skillet, and bake the tempeh satay on both sides on medium heat. Each side needs a minut or 3.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>