Jullie reageerden zo enthousiast op de foto’s die ik plaatst op Instragram, Twitter en Facebook, gisteren heb ik de foto’s al gelijk klaargemaakt om te posten. En nu het recept. Het is erg makkelijk, maar ik raad je wel aan een keukenmachine te gebruiken, of snijd de dadels heel fijn voor je ze kookt. Mijn recept is niet zelfbedacht, ik heb een recept van Joy Of Baking gebruikt en daar mijn eigen draai aangegeven en de hoeveelheden naar onze smaak aangepast.

Hieronder vind je het recept voor een bakblik van 20 bij 25 cm. Je kan het recept voor de dadel plaatkoek heel makkelijk verdubbelen als je van een dikkere koek houdt of gewoon lekker een flinke batch wil maken ;)

Wat heb je nodig

De dadelvulling

 • 250 gram ontpitte dadels (kies goede kwaliteit, geen droge!)
 • 125 ml water
 • sap van een halve citroen
 • eventueel een halve theelepel vanille extract als je daarvan houdt

De crunchy korst

 • 250 gram havermoutvlokken (liefst de niet snelkookversie, maar als je alleen deze in huis hebt kan het natuurlijk ook)
 • 140 gram gezeefd meel
 • 1/3 theelepel bakpoeder
 • 3 eetlepels met bergje rietsuiker (kan worden vervangen door agavesiroop of weggelaten worden)
 • 1/4 theelepel zeezout
 • 140 gram koude roomboter of grasboter in stukjes
 • 1/4 theelepel kaneel
 • Boter om in te vetten of bakpapier

Bereiding

Begin met het ontpitten van je dadels. En snijd ze daarna in stukken van 1 cm. Heb je geen keukenmachine, snijd ze dan fijner dan hoef je ze na het koken niet nog fijn te hakken. Laat je dadels in een pannetje met het water en citroensap (en eventueel de vanille) zo’n 5 tot 10 minuten zachtjes koken. Het water moet volledig worden opgenomen door de dadels. Ze worden dan lekker zacht en je krijgt dan een puree met grove stukken. Voor een fijnere vulling gebruik je de keukenmachine nadat je de dadels hebt laten afkoelen.

Fijner dan dit hoeft niet. Je wilt een klein beetje nog de stukjes dadel erin hebben. Het hoeft geen egale pasta te worden. Heb je de dadels in kleine stukjes gesneden voor het koken dan zul je een iets grovere vulling hebben. De smaak is er echter niet minder om ;) Zet je dadels nu aan de kant om verder te gaan met de korst en laat je oven alvast voorverwarmen op 180 graden. Ik heb een electrische oven dus zet hem ietsje hoger.

Ik doe alle ingrediënten voor de korst in mijn keukenmachine en laat deze het werk doen. Heb je geen keukenmachine, dan kneed je alles met de hand tot een kruimeldeeg. Met de keukenmachine wordt de structuur wat fijner. Niet te laten laten mengen anders krijg je glad deeg en je wilt het een beetje korrelig hebben.

Vet je bakblik in of gebruik een stuk bakpapier zodat je het er straks makkelijk uit kan halen. Gebruik 2/3 van je korst deeg voor de onderkant. Gewoon platdrukken op de boven van je bakblik.  De rest bewaar je voor de bovenkant.

Vervolgens doe je je dadelvulling er in. Beetje glad strijken en daarna gelijk de bovenkant van de korst erop.

Die is een beetje tricky omdat de vulling zacht is. Strooi het beetje voor beetje op de bovenkant en druk het daarna zachtjes (!) aan met lichte vingers zodat je bovenkant ook egaal bedekt is. Een paar gaatjes zijn geen probleem maar probeer alles te bedekken.

Bak het in 30 tot 40 minuten goudbruin. Hoe langer je bakt hoe crunchier de korst wordt.

En dan het moeilijkste gedeelte. Laat de dadel plaatkoek volledig afkoelen voor je het uit het bakblik haalt! Wil je het mooi aansnijden dan zet je het eerst nog even in de koelkast voor je gaat snijden met een scherp mes.

Heerlijk als snack tussendoor of gewoon bij een kop thee of verse juice. Je kan zelf veel varieren met dit dadel plaatkoek recept. Probeer ook eens nootjes toe te voegen aan de vulling of wat kokos. Gewoon doen wat jij lekker vindt.

Eet smakelijk!