Processed with Moldiv

Dit is een geweldig succesrecept als je zachte, luchtige broodjes wilt. Puf Puf Poğaça (of pogaca) betekent luchtige broodjes. Je kan ze zo eten maar ze zijn nog lekkerder met vulling waarmee je eindeloos kan variëren. Je zou zelfs zoete broodjes hiermee kunnen maken.

Ook na afkoelen en invriezen en ontdooien zijn ze nog zacht. Dikke like! Ik heb een paar zakken ingevroren direct na afkoelen. Bevroren Poğaça 30 tot 45 seconden in mijn magnetron maakt ze weer heerlijk zacht net of ze net uit de oven komen.

Het basisrecept komt van Eslem van Mijnmixedkitchen, een blog die je zeker moet bezoeken. Eslem maakt de heerlijkste Turkse gerechten en haar recepten zijn duidelijk met mooie fotos ‘s en lukken altijd.

ronde pogaca

Bereiding Pogaca (ongeveer 48 stuks)

  • 1000 gram speltbloem/meel
  • 1 blokje verse gist (42 gram)
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • 500 ml volle melk
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 3 eiwitten
  • 3 eigelen voor het bestrijken van de broodjes
  • eetlepel zeezout
  • habba a sawda (nigellazaad)
  • sesamzaad

gistmelk

Verwarm de melk tot deze lauwwarm is. Voeg suiker en verkruimelde gist toe en roer dit door elkaar. Laat de gist actief worden door dit een minuut of 5 te laten staan.

DEEG

Meng je meelsoorten in een grote kom, voeg het melk- en gistmengsel toe en roer door. Voeg de zonnebloemolie en eiwitten toe en het zout. Goed doorkneden in een paar minuten tot je een soepel deeg hebt wat niet meer aan je handen plakt. Blijft het plakken dan voeg je wat meer meel toe. Speltbloem neemt minder vocht op dan tarwebloem.

Het deeg moet nu rijzen tot het in hoeveelheid verdubbeld is. Dit duurt ongeveer 1 tot 2 uur afhankelijk van de kamertemperatuur. Is het warm dan rijst het deeg natuurlijk sneller.

Tijd voor de vulling. Gebruik je een koude vulling dan kun je die nu maken. Gebruik je een warme vulling zoals bijvoorbeeld met gehakt dan zou ik die eerst maken voor je het deeg maakt zodat het goed kan afkoelen. Deze vullingen gebruik ik voor het vullen van broodjes.  

bollen deeg

Verdeel je deeg nu in 6 bollen en kies welke vorm je wilt maken.
Verwarm je oven voor op 180 graden met onder en bovenwarmte als je die keus hebt.

pogaca oven

Afbakken in het midden van de oven in 25 tot 30 minuten afhankelijk van je oven. Ze zijn klaar als ze een mooi kleurtje hebben gekregen.

pogaca croissant klaar

Bewaren

Heb je ze niet allemaal al opgegeten? ;)

Je kan na afkoelen de broodjes gelijk invriezen. Je kan zo bevroren en al ontdooien in de magnetron in 45 seconden. Dan zijn ze zacht en vers alsof ze net uit de oven komen. Eerst laten ontdooien kan ook. Warm ze dan even op in de magnetron voor maximaal 25 seconden. In de oven worden ze hard dus echt je magnetron gebruiken!

Maak jij deze zachte pogaca? Ik vind het erg leuk als je een foto plaatst op je social media met de tag #waymadifood. Naar mij sturen mag natuurijk altijd! Je kan me vinden op FacebookInstagram of Twitter.