Egyptische BasbousaBasbousa. Ik at het voor het eerst in Egypte en was gelijk hooked! Ik heb al vele soorten geproefd maar de authentieke Egyptische Basbousa blijft mijn favoriet. Basbousa in Sudan vind ik ook lekker maar de Egyptische versie blijft de allerlekkerste. Dit recept is hoe wij de Egyptische Basbousa klaarmaken en is goedgekeurd door de hubby met Egyptische roots ;)
Je begint met het maken van de suikersiroop zodat deze kan afkoelen tijdens het bakken van de basbousa.

Voor de suikersiroop heb je nodig

 • 375 gram rietsuiker
 • sap van een 1/2 limoen
 • 2 theelepels vanille aroma
 • 300 ml water
 • pannetje en roerlepel

Bereiding suikersiroop

Doe alle ingrediënten in een pannetje. Verhit deze op matig vuur tot het kookt en laat de suiker smelten. Blijf regelmatig roeren zodat niets op de bodem aan kan bakken. Zodra alle suiker is gesmolten kun je de siroop van het vuur halen. Het heeft dan een paar minuten gekookt. Zet het apart zodat het af kan koelen en maak ondertussen de griesmeelcake.

Egyptische Basbousa-3

Nodig voor de basbousa

 • 450 gram (fijne) griesmeel
 • 75 gram geraspte kokos
 • 150 gram rietsuiker
 • 225 gram volle yoghurt
 • 50 gram gesmolten ghee
 • 150 gram gesmolten roomboter
 • afgestreken theelepel baking soda of bakpoeder
 • Mengkom met roerlepel of staande mixer en spatel
 • ovenschaal (ik gebruik een ronde van 28 cm doorsnee)

Bereiding Basbousa

Verwarm je oven voor op 190 graden.

Ik gebruik mijn Kenwood met k-klopper maar het kan ook met de hand. De basbousa wordt dan iets minder luchtig maar dat maakt voor de smaak niets uit. Ik gebruik fijne griesmeel, dit recept kan ook prima met grof griesmeel. De structuur wordt dan iets groffer. Zelf geef ik de voorkeur aan een fijnere structuur maar half om half is ook heerlijk.

Egyptische Basbousa-2

Meng voor een minuut of twee de griesmeel, kokos, baking soda en rietsuiker goed door elkaar. (Kenwood stand 1)

Egyptische Basbousa-4

Ik meet de ghee en roomboter af in 1 kom en zet deze in de magnetron om te smelten. Voeg dit toe aan de droge ingredienten en laat dit ook een minuut of 2 mengen. (Kenwood stand 2)

Egyptische Basbousa-5

Voeg nu de yoghurt toe. Help de machine door wat aan de zijkant van de mengkom plakt met een spatel even los te halen zodat alles goed kan mengen.

Egyptische Basbousa-6

Goed laten mengen voor ongeveer 5-7 minuten tot het er uit ziet zoals op de foto. Een lekker luchtig en vrij bleek (lichtgeel) mengsel.

Egyptische Basbousa-7

Schenk het griesmeelmengsel in je ovenschaal. Ik gebruik een aardewerken geglazuurde ronde schaal van 28 cm doorsnee. Elke ovenschaal werkt goed. Gebruik je een metalen ovenschaal let dan op dat de basbousa eerder gaar zal zijn dan onderstaande baktijd. Maak een schone siliconen spatel vochtig en ga hiermee zonder te drukken over de bovenkant van de basbousa. Zo maak je hem mooi glad.

Snijd met een scherp (!) mes diamanten of vierkanten in de basbousa als je nette stukjes wilt. Je kan het mes even wat vochtig maken om het nog makkelijker te maken. Ik vergeet regelmatig voor het bakken de basbousa te snijden, doe je het na het bakken dan krijg je een rustiekere basbousa zoals op de foto’s in mijn artikel.

Egyptische Basbousa-8

Bak de Basbousa in 40 tot 45 minuten gaar en goudbruin.

Haal hem uit de oven. Haal nog een keer je scherpe mes door de gesneden stukken heen om ze goed te scheiden. Schenk nu de basbousa nog warm is de afgekoelde suikerstroop er gelijkmatig over. Nu helemaal laten afkoelen.

Basbousa is het allerlekkerste wanneer je het een dag van tevoren klaarmaakt. De smaken hebben er dan goed in kunnen trekken.

Maak je deze authentieke Egyptische Basbousa dan zou ik het leuk vinden als je deze op social media tagged met #Waymadifood dan kan ik het ook zien. Iets wat ik erg leuk vind ;)

Love Madelon Post Signature