Basbousa. Ik at het voor het eerst in Egypte en was gelijk hooked! Ik heb al vele soorten geproefd maar de authentieke Egyptische Basbousa blijft mijn favoriet. Basbousa in Sudan vind ik ook lekker maar de Egyptische versie blijft de allerlekkerste. Dit recept is hoe wij de Egyptische Basbousa klaarmaken en is goedgekeurd door de hubby met Egyptische roots ;)
Je begint met het maken van de suikersiroop zodat deze kan afkoelen tijdens het bakken van de basbousa.
Voor de suikersiroop heb je nodig
- 375 gram rietsuiker
- sap van een 1/2 limoen
- 2 theelepels vanille aroma
- 300 ml water
- pannetje en roerlepel
Bereiding suikersiroop
Doe alle ingrediënten in een pannetje. Verhit deze op matig vuur tot het kookt en laat de suiker smelten. Blijf regelmatig roeren zodat niets op de bodem aan kan bakken. Zodra alle suiker is gesmolten kun je de siroop van het vuur halen. Het heeft dan een paar minuten gekookt. Zet het apart zodat het af kan koelen en maak ondertussen de griesmeelcake.
Nodig voor de basbousa
- 450 gram (fijne) griesmeel
- 75 gram geraspte kokos
- 150 gram rietsuiker
- 225 gram volle yoghurt
- 50 gram gesmolten ghee
- 150 gram gesmolten roomboter
- afgestreken theelepel baking soda of bakpoeder
- Mengkom met roerlepel of staande mixer en spatel
- ovenschaal (ik gebruik een ronde van 28 cm doorsnee)
Bereiding Basbousa
Verwarm je oven voor op 190 graden.
Ik gebruik mijn Kenwood met k-klopper maar het kan ook met de hand. De basbousa wordt dan iets minder luchtig maar dat maakt voor de smaak niets uit. Ik gebruik fijne griesmeel, dit recept kan ook prima met grof griesmeel. De structuur wordt dan iets groffer. Zelf geef ik de voorkeur aan een fijnere structuur maar half om half is ook heerlijk.
Meng voor een minuut of twee de griesmeel, kokos, baking soda en rietsuiker goed door elkaar. (Kenwood stand 1)
Ik meet de ghee en roomboter af in 1 kom en zet deze in de magnetron om te smelten. Voeg dit toe aan de droge ingredienten en laat dit ook een minuut of 2 mengen. (Kenwood stand 2)
Voeg nu de yoghurt toe. Help de machine door wat aan de zijkant van de mengkom plakt met een spatel even los te halen zodat alles goed kan mengen.
Goed laten mengen voor ongeveer 5-7 minuten tot het er uit ziet zoals op de foto. Een lekker luchtig en vrij bleek (lichtgeel) mengsel.
Schenk het griesmeelmengsel in je ovenschaal. Ik gebruik een aardewerken geglazuurde ronde schaal van 28 cm doorsnee. Elke ovenschaal werkt goed. Gebruik je een metalen ovenschaal let dan op dat de basbousa eerder gaar zal zijn dan onderstaande baktijd. Maak een schone siliconen spatel vochtig en ga hiermee zonder te drukken over de bovenkant van de basbousa. Zo maak je hem mooi glad.
Snijd met een scherp (!) mes diamanten of vierkanten in de basbousa als je nette stukjes wilt. Je kan het mes even wat vochtig maken om het nog makkelijker te maken. Ik vergeet regelmatig voor het bakken de basbousa te snijden, doe je het na het bakken dan krijg je een rustiekere basbousa zoals op de foto’s in mijn artikel.
Bak de Basbousa in 40 tot 45 minuten gaar en goudbruin.
Haal hem uit de oven. Haal nog een keer je scherpe mes door de gesneden stukken heen om ze goed te scheiden. Schenk nu de basbousa nog warm is de afgekoelde suikerstroop er gelijkmatig over. Nu helemaal laten afkoelen.
Basbousa is het allerlekkerste wanneer je het een dag van tevoren klaarmaakt. De smaken hebben er dan goed in kunnen trekken.
Maak je deze authentieke Egyptische Basbousa dan zou ik het leuk vinden als je deze op social media tagged met #Waymadifood dan kan ik het ook zien. Iets wat ik erg leuk vind ;)
GA dit zeker proberen en het doorsturen naar mijn dochter en een vriendin op Curacao. Lijkt me super lekker. Wat is GHEE????
Ghee is geklaarde boter :)
lijkt mij heerlijk madelon!! ben zowieso al gek op griesmeel dus neem je receptje mee :D
Het ziet er heerlijk uit! Ik zal vragen of mijn Egyptische stiefvader dit recept kan waarderen. Misschien kunnen we het eens samen maken. Geklaarde boter.. kun je dat gewoon bij de supermarkt halen? Ik heb er echt nog nooit van gehoord.
Ik geloof dat mijn AH XL het wel heeft, maar wij halen het zelf altijd bij een arabische toko’s. Die hebben het bijna allemaal wel staan. Het merk Khanum hebben we meestal.
In dit gehucht hebben we geen Arabische toko’s ;-) ik vraag het m’n schoonvader wel.. die woont in Amsterdam, grote kans dat we daar wel slagen.
Oh lekker! Mijn Egyptische vriendin heeft dat ook eens gemaakt, love it.
Hmmmm lijkt wel op griesmeel cake dit wil ik wel eens proberen
Bedankt voor het recept! Ik heb het gemaakt en het smaakt heel goed! Volgens mijn dochters net als de echte Egyptische!!!
Wat fijn om te horen Wineke! Bedankt voor je berichtje :D
Dit ga ik zeker een keer maken, het ziet er heerlijk uit. Nu alleen nog ontdekken wat ghee is :D
Geklaarde boter
Heerlijk maar wat is ghee? En waar kan ik het kopen?
Ghee is geklaarde boter. Grote supermarkten verkopen het en Arabische winkels ook. De kans is groot dat je het kent maar onder een andere naam.
Heerlijk recept, ipv ghee heb ik 50 gram extra roomboter gebruikt en ik heb maar de helft van de suikersiroop gemaakt, voor ons meer dan voldoende.
Ik heb dit vandaag geprobeerd te maken, maar helaas mislukt. De siroop was erg veel bij mij, waardoor de cake onderliep. En het beslag werd niet wit, maar bleef geel. Ik mis een beetje cake structuur. Wat heb ik verkeerd gedaan? Heb echt exact het recept gevolgd :(. Ik had dit een keer gegeten in een egyptisch restaurant en het was heerlijk!
Hallo Mari! De cake hoort onder te lopen en zuigt daarna alle siroop op. Is de siroop niet gekoeld of de cake niet meer warm dan zal dit niet gebeuren. Het is niet erg als het beslag wat geel blijft, maar heb je wel fijne griesmeel gebruikt en niet de grove variant?
Aahw dankjewel voor je reactie. De siroop was afgekoeld en de cake warm. Maar misschien door koude temperatuur in huis koelde de cake te snel af, waardoor de siroop niet meer ingetrokken kon worden. Ik had hele fijne griesmeel gebruikt. Maar zoals ik al aangaf, ik mis een beetje cake structuur. Het is niet echt 1 geheel geworden. Hoe weet je eigenlijk wanneer de basbousa uit de oven moet? Misschien heb ik dat verkeerd gedaan . Ik heb trouwens een foto van de cake die ik bedoel. Kan ik dat met je delen? Misschien is het wel heel wat anders van Egypte wat ik gegeten heb .
Hoi,
Ik wil vandaag Basbousa gaan maken….het gaat toch om tarwe Griesmeel en niet van mais? :)
Hoi Leon, inderdaad fijn tarwegriesmeel :)
Ik wil dit recept morgen graag maken. Lijkt me heerlijk!
Moet het ongezouten roomboter zijn of gezouten roomboter?
Voor zoete recepten gebruik je altijd ongezouten roomboter.
Bedankt! Ik heb nog een vraagje: hoe kun je ghee het beste bewaren?
Ik heb 500 gram gekocht.
Ghee blijft heel lang goed op een donkere koele plek of je koelkast.
Heb dit recept inmiddels gemaakt. Het was heerlijk!
Precies zoals de basbousa die ik in Egypte heb gegeten!
Ik heb verschillende recepten met elkaar vergeleken en die van jou lijkt me het meest authentiek. Het valt me alleen op dat je geen ei gebruikt, heb je daar een reden voor? Verandert dat misschien de smaak van de cake of de doorlaatbaarheid van de cake voor de siroop? Dat is het enige waar ik nog over twijfel, wel of geen ei toevoegen
Er hoort geen ei in de basbousa ☺️
Hi Madelon, ik lees niets over invetten van de vorm, hoeft/moet dat niet?
Groetjes
Hoi Mona, het beslag bevat al zoveel vetten dat dit inderdaad niet nodig is.
Ik blijf steeds terugkomen naar dit recept. Mashallah, echt het beste recept dat ik ooit heb geprobeerd!
IK heb het zelf gemaakt voor een spreekbeurt en het was super snel klaar.
Iedereen vond het super lekker!
Goed recept! Was ook bang teveel suikersiroop. Maar trekt allemaal in.
Wel suikerbom hahaha
Waarom valt deze barbousa uit elkaar bij het snijden?
Heb je de suikersiroop goed in laten koken? Dat is het plakkerige wat alles goed samen houdt.
Het lekkerste recept op internet te vinden. Heel veel dank en smullen maar
Geniet ervan Anja!