Kippendij in pandan kokossaus 2

Ben je geen superchef in de keuken? Met deze kip in romige pandan saus laat je iedereen verbazen. Heel makkelijk te maken, maar zo vol van smaak dat niemand gaat geloven dat het zo makkelijk was. Mensen gaan denken dat je het net hebt afgehaald bij een plaatselijk Aziatisch restaurant haha.

Het zal misschien iets lastiger zijn om aan alle ingrediënten te komen. Weet je je weg naar de plaatselijke toko’s, dan zijn dat the places to be voor alle bijzondere smaakmakers. Normaal doe ik het niet maar in dit recept heb ik bij de ingrediënten vermeld waar ik ze haal.

Kip in kokos pandan saus

Misschien denk je wat een bijzondere combinatie van kruiden. Dat is het ook. Maar de smaak is zo verfijnd dat ik er niet aan begin om alle kruiden af te meten per half theelepeltje en snufje. We gaan lekker voor gemak. En als dat in een potje zit zonder toegevoegde troep dan staat het vast in mijn kruidenkeukenkast.

Eigenlijk had ik dit recept samengesteld voor hele kippen uit de oven en dat beviel zo goed dat ik er een stoofversie met kokosmelk van maakte. Hubby noemde dit de lekkerste kip die ik ooit klaargemaakt had. Het smaakt alsof je in een luxe restaurant zit te eten haha. Het enige waar je even rekening mee moet houden is dat de marinade even een paar uur moet staan.

Wat heb je nodig?

 • 1 kilo ontbeende kippendij (Halal, Arabische toko)
 • 10 pandanbladeren (Indische toko)
 • 6 verse grote blaadjes citroenblad (Indische toko, ook wel djeroek peroet genoemd)
 • 1 volle theelepel ras el hanout (Arabische toko, Marokkaanse kruidenmix)
 • 6 grote eetlepels kipkruiden (Jumbo eigen merk)
 • 6 el ongebrande (donkergroen van kleur) sesamolie (Arabische toko)
 • 4 eetlepels rijstazijn (Aziatische/Indische toko bij de sushiproducten)
 • 1 volle theelepel sambal trassi (Aziatische/Indische toko)
 • 1 blik fairtrade kokosmelk (Albert Heijn)
 • 6 grote tenen knoflook
 • Ovenschaal of gietijzeren pan

Bereiding

Was je kippendijen en ga er met je handen bij langs om te voelen of er geen stukjes bot zijn achtergebleven. Deze kunnen scherp zijn dus snijd je deze weg.

Kippendij in pandan kokossaus

In een glazen kom mengde ik alle smaakmakers. Gewoon alles goed door elkaar roeren.

Kippendij in pandan kokossaus 5

Daarna voegde ik de kippendijen toe. Druk ze goed in de marinade, ze mogen er lekker in zwemmen. De kom dek je af met huishoudfolie en mag in de koelkast voor minimaal 6 uur om te marineren. Je kan deze stap overslaan, hou er dan wel rekening mee dat de smaken minder in de kip zijn getrokken.

Kippendij in pandan kokossaus 4

Na het marineren zette ik de oven aan op 200 graden en hevelde ik alles over in mijn Lodge gietijzeren pan. Een ovenschaal is natuurlijk ook mogelijk.

Kippendij in pandan kokossaus 3

Na 35 tot 40 minuten is de kip goed gaar. Check dit voor je de oven uitzet. De daadwerkelijke tijd kan per oven verschillen. Ik gebruikte een gietijzeren pan wat de kooktijd versnelde. Het kan dus zijn dat het iets langer duurt als je een gewone ovenschaal gebruikt.

Serveer met rijst. Je kan hier een simpele salade bij maken of je doet er een zak sperzieboontjes van 450 gram (diepvries AH of Jumbo) bij voor je alles de oven in schuift. Beide smaken zeer goed ;)