Maismuffins
De flapjacks die ik afgelopen maand publiceerde waren erg geliefd. Deze maismuffins zijn net zoals de flapjacks een heerlijke snack. Ik maakte deze eind augustus omdat ik al weken zin had in wat zoets. En aangezien ik geen zin had om naar de winkel te gaan voor speltbloem, besloot ik te gaan bakken met het maismeel wat ik in mijn voorraadkast opduikelde.

Het recept is glutenvrij en je kan het vegan maken. Vervang dan de melk/yoghurt door een plantaardige variant.

Wat heb je nodig

  • 180 gram fijn maismeel (voor luchtigere muffins 50% maismeel en 50% bloem naar keuze)
  • 75 gram vanillesuiker
  • 125 gram rietsuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel baking soda
  • 1/8 theelepel zeezout
  • 3/4 cup melk of 1 cup yoghurt
  • 1/4 cup neutrale olie
  • 1/2 eetlepel limoensap
  • 1 theelepel vanille extract

Bereiding

Het recept is genoeg voor ongeveer 12 muffins. Verwarm je oven alvast voor op 180 graden.

Maismuffins

Je kan dit met de hand doen, maar ik gebruik mijn Kenwood keukenmachine. In een mengkom meng je het maismeel met de suiker, zout, baking soda en bakpoeder.

Ik maak mijn vanillesuiker zelf aangezien je geen vanille rietsuiker kan kopen. Ik bewaar alle vanillepeulen wanneer ik er het merg uit schraap voor een recept.

vanille- rietsuiker

Die peulen bewaar ik in een mason jar waar ik rietsuiker bij doe. Omdat de pot luchtdicht afsluit heb ik na een paar weken de heerlijkste vanillesuiker. Goedkoop, makkelijk en heel erg lekker.

Maismuffins

Meng de melk/yoghurt door de droge ingrediënten tot het een glad mengsel is geworden. Het lijkt misschien veel melk/yoghurt gezien de hoeveelheid maismeel en de olie die er nog bij komt. Maismeel heeft alleen de eigenschap veel vloeistoffen op te kunnen nemen. Je hebt dus voldoende vocht nodig anders worden de muffins droog.

Maismuffins

Voeg nu ook de olie toe. Wanneer deze volledig is opgenomen in het beslag voeg je het limoensap toe. Dit meng je ook weer volledig door het beslag. Daarna doe je het laatste ingrediënt, het vanille extract bij het beslag. Let op dat je nu alleen mengt tot de vanille is opgenomen en niet langer. Dit om te voorkomen dat de vanille bitter wordt.

Maismuffins

Tijd om het beslag in de vormpjes te doen. Ik gebruik daarvoor een ijsschep wat het makkelijker maakt dit sticky beslag te doseren.

Maismuffins

De eerste batch kan de oven in. Deze muffins bakken gaar in ongeveer 12 minuten. Hou je oven dus in de gaten. Wanneer een prikker er droog uit komt zijn ze gaar.

Maismuffins

De maismuffins zijn het lekkerste op de dag dat je ze hebt gebakken. De dag erna smaken ze ook nog lekker. Je kan ze eventueel eventjes oppiepen door ze in de magnetron of oven een paar minuten te verwarmen. De dag na het bakken is wel de laatste dag dat ze lekker smaken. Daarna worden ze droog, ook als je ze in een gesloten bak hebt bewaard.