Fusion kippensoep

Op instagram werd gevraagd naar het recept van de kippensoep die ik plaatste. Deze kippensoep is een simpele versie wanneer je geen hele kip wilt gebruiken om je kippensoep van te trekken. Ik vind dat vaak gewoon teveel werk en hoef niet altijd een hele grote soeppan vol te hebben.

Als je naar de ingrediënten kijkt dan zie je al dat dit geen standaard kippensoep is. Dit is een goedgevulde fusion kippensoep! Een combinatie geïnspireerd door soto ayam uit indonesie en de bouillons die W. vaak maakt en die Egyptische en Sudanese smaakinvloeden hebben.
Een recept voor basic kippenbouillon heb ik ook maar zal ik een andere keer plaatsen wanneer ik foto’s heb gemaakt.
Het kost wat tijd, maar het recept is simpel om te maken. Mister Z. helpt in ieder geval graag mee!

Wat heb je nodig voor deze fusion kippensoep:

Om de bouillon te maken

 • 2 (of meer) kippenbouten ongeveer 1 kg samen
 • 1,5 liter water
 • 5 piment korrels of 10 zwarte peper korrels
 • 7 kruidnagels
 • 7 kardemompeulen
 • 5 djeroek peroet (citroenblad)
 • 1 grote teen gepelde knoflook
 • diepe pan geschikt voor minimaal 2,5 liter inhoud met deksel
 • 1,5 uur geduld
 • grote kom en zeef

Groenten

 • 12 gedroogde shii-takes
 • 500 ml kokend water en een ruime kom
 • 450 gr soepgroenten Lidl
 • 75 gr taugé

Smaakmakers die de soep afmaken

 • 2 eetlepels vegan bouillonpoeder of 1 groentenbouillonblokje
 • 1 tl pul biber
 • 1 tl zwarte peper uit de pepermolen
 • 2 tenen geperste knoflook
 • klein stukje verkruimelde trassi
 • Eventueel extra zout naar smaak

Bereiding

Was je kippenbouten en plaats deze met alle ingrediënten voor de bouillon in de pan op het vuur. Breng alles aan de kook. Draai het vuur laag, doe het deksel op de pan en binnen een uur tot anderhalf uur zal de kip gegaard zijn.

Ondertussen kun je een kopje thee gaan drinken en ik zet de rest van de ingrediënten alvast klaar.

Begin met de gedroogde shiitakes. Doe ze in een ruime kom en giet er kokend water op. Laat ze minimaal een half uur, het liefst een uur, weken. Het helpt wanneer je een diep bord op de kom kan zetten om de shiitakes onder water te houden. Daarna haal je ze uit het water (let op: heet!). Snij de shiitakes in dunne reepjes met een scherp mes en zet ze bij de andere groenten klaar.

Nu terug naar de bouillon. Wanneer de kip zo zacht is geworden dat je het bot er makkelijk uit kan trekken kan je de pan van het vuur halen. Haal de kippenbouten voorzichtig uit de bouillon.

Je hebt nu een zeef nodig of een hydrofiele doek om de bouillon te zeven. Ik gebruik een grote kom en een zeef en giet de inhoud van de pan daar voorzichtig in. Alle losse kruiden blijven in de zeef en kun je nu weggooien. Vergeet niet eventuele losse stukjes kip er uit te halen voor die ook de prullenbak in vliegen, dat zou zonde zijn.

De gezeefde bouillon kun je nu terug in de pan doen en op het vuur zetten. Breng de bouillon weer aan de kook samen met de gesneden shiitakes. Haal ondertussen de kip van de botten. Ik snijd het vlees daarna in blokjes en voeg het toe aan de soep.

Voeg de rest van de groenten toe wanneer soep zacht kookt en pas je vuur aan om het zachtjes kokend te houden. Nu voeg je ook de smaakmakers toe. Proef of je extra zout nodig hebt en voeg zo nodig toe.

Maak jij mijn fusion kippensoep dan zou ik het erg leuk vinden als je een foto plaatst op je social media met de tag #waymadifood. Naar mij sturen mag natuurijk altijd! Je kan me vinden op Facebook, Instagram of Twitter.