Dat wij vaak kip eten is vast duidelijk door de hoeveelheid recepten met kip op Waymadi. Ik heb een aantal varianten van recepten die ik graag klaarmaak.

Madame jeanette kip

Sinds ik de Lodge heb maak ik W. zijn favoriete recept vrij regelmatig. Kipdrums of kippenpoten met madame jeanette en gedroogde limoen. Zo mals dat ze praktisch van het bot vallen. Met Arabische rijst en salade echt overheerlijk.

Nu niet wegrennen, dit is geen kip waarbij je mond in de fik staat. Deze kip is ook favoriet bij de peuter! Ik heb een geheimpje waardoor je wel de smaak en het heerlijke aroma van de madame jeanette peper in de kip krijgt maar niet de hitte.

Dit recept kun je aanpassen naar je eigen smaak en heeft twee manieren om het klaar te maken. In de video zie je dat de kip ook nog in de oven gaat voor een krokant korstje. Dit is geen must, wel erg lekker. Wil je dit doen, gebruik dan een ovenbestendige pan zoals een gietijzeren Lodge, of ovenschaal waar je de kip voorzichtig in overschept.

Dit is een van mijn comfort food recepten. In dit geval, veel smaak met heel weinig moeite.

Wat heb je nodig

  • 1 tot 1,5 kg kipdrums of kippenpoten
  • 2 volle eetlepels ongebrande sesamolie (optioneel)
  • flinke klont roomboter
  • 4 (volle) eetlepels kipkruiden
  • 1 madame jeanette peper uit de vriezer(!)
  • 1 gedroogde limoen
  • 150 ml water
  • (ovenbestendige) koekenpan met deksel

Bereiding

Verhit de sesamolie in je pan en laat de roomboter smelten. Ongebrande sesamolie is niet in elke supermarkt te koop. Deze komt uit Sudan en omliggende landen en wordt verkocht bij Arabische toko’s. Heb je het niet vervang het niet door Aziatische sesamolie, die smaak verpest echt je kip. De sesamolie geeft in dit gerecht een notige smaak, je kan het ook weglaten.

Je kan de kip eerst insmeren met de kipkruiden, ik strooi ze er meestal op als ze in de pan liggen. Tijdens het stoven trekken de kruiden er wel in.

Bak de kip aan alle kanten aan.

Haal de madame jeanette uit je vriezer en leg hem heel (!) in de pan. Waarom bevroren? Dit is dus mijn geheimpje. De hitte van de peper zit binnenin. Zolang hij heel blijft komt die niet vrij, maar wel het aroma met een fractie van de pittigheid die binnenin zit. Ik bewaar mijn madame jeanette pepers in een diepvrieszakje in de vriezer. Zo heb ik ze ook altijd vers voor gebruik liggen en voor dit recept dus perfect bevroren.

Nu de gedroogde limoen. Dit moet echt bij de kip. Het is te koop als lichtbruine of zwarte (zoals ik gebruik) gedroogde limoenen bij Arabische winkels. Kun je hier niet aankomen gebruik dan een verse limoen die je goed wast. Snij in stukken en voeg toe aan de kip.

De gedroogde limoen geef ik een mep met een deegroller om hem open te breken. Wel even op je vingers letten hehe. Leg de stukken in de pan, met de binnenkant naar beneden. Dus niet op de schil leggen, de smaak moet lekker in de saus kunnen trekken.

Water erbij en deksel op de pan. Draai het vuur helemaal zacht en laat de kip zachtjes gaar stoven.

Gebruik je kipdrums dan zijn ze in 45-60 minuten gaar en met 20-30 minuten langer supermals. Met (grote) kippenpoten heb je 60 tot 75 minuten nodig om ze gaar te krijgen en 20-30 minuten later zijn ze supermals. Lekker de tijd geven op dat zachte vuurtje!

Nu heb je keuze of je voor een crispy velletje gaat of niet. Zo ja dan zet je je oven op 200 met de grill aan. Is de oven warm dan zet je de kip 5 tot 10 minuten onder de grill.

Let op! Als je de madame jeanette uit de pan haalt, plet of scheur de peper niet als je de hitte niet wilt. Eet je wel heet zoals mijn wederhelft, pers de peper dan lekker uit in de pan. Echt niet doen als je niet gewend bent om echt pittig te eten!

Eet smakelijk!