Voor lamskoteletten mag je me net zoals goede sushi wakker maken. Wij grillen ze maar op de bbq zijn ze nog lekkerder! De rooksmaak geeft dan een extra smaakdimensie.

W. is hier thuis van de afdeling lamskoteletten. Zijn marinade is heel simpel en haalt de smaak van het lamsvlees verder omhoog.

Wat heb je nodig

  • circa 500 gram lamskoteletjes
  • zeezout
  • zwarte peper
  • halve limoen
  • knoflookpoeder (granulaat)
  • Gillpan of BBQ

Bereiding lamskoteletten

Marineren is key voor lamskoteletten. Minimaal een half uur als je haast hebt, maar het lekkerste is om de koteletten de dag voor je ze wil klaarmaken te marineren. Afgedekt in de koelkast kunnen de smaken er goed intrekken. Ongeveer een half uur voor je wil gaan bakken haal je het vlees uit de koelkast. Koud vlees in de pan gooien geeft een taai resultaat. Voor sappige koteletten laat je het vlees eerst op kamertemperatuur komen.

Je bestrooit het vlees royaal aan beide kanten met alle kruiden en limoensap van een halve limoen. Natuurlijk kun je de hoeveelheid kruiden naar smaak aanpassen, wij houden van royaal gekruid vlees waar je ook na het bakken de kruiden nog proeft.

Zowel in een goede grillpan als op de bbq zijn lamskoteletten heerlijk. Op beide manieren zijn ze in ongeveer 6-8 minuten klaar. De baktijd is afhankelijk van de dikte. De lamskoteletjes op de foto zijn wat dikker en hadden 10-12 minuten nodig.

Ik maak mijn grillpan goed heet. De eerste stap is om de lamskoteletjes aan beide kanten dicht te schroeien. Daarna blijf ik circa elke 2 minuten tijdens het bakken de lamskoteletjes steeds omdraaien en zet ik het vuur wat zachter. Laat je ze lang op een kant liggen dan is mijn ervaring dat ze taai worden.

Wij vinden lamskoteletjes lekker als ze medium gebakken zijn. Wil je ze volledig doorgebakken dan verleng je de baktijd met ongeveer 2 minuten.

Lamskoteletten eten wij graag met salade. Een beetje kruidenboter of mayonaise maakt het af!

Hou jij van lamskoteletten?