De typerende indonesische kippensoep: Soto ayam. voor mij maken de smaken van pandanblad en limoenblad (djeroek peroet) dat deze soep mij gelijk aan Indonesië doet denken. Ik heb een filmpje opgenomen terwijl ik de soep maakte, deze moet ik nog bewerken dus zal nog aan dit recept toegevoegd worden.

Soto ayam

Mijn soto ayam heb ik geleerd van mijn oudere broer en wat aangepast naar onze eigen smaak. Het is een redelijk simpel recept, maar het kost tijd om de losse onderdelen te maken. In veel recepten voor soto ayam zie je ook kemiri noten staan. Daar ben ik allergisch voor dus gebruik ik niet.

Wat ik met soto ayam fijn vind om te doen is de bouillon de dag van tevoren te maken. De dag erna, wanneer we dus de soep echt gaan eten maak ik alle andere onderdelen klaar. Maar de bouillon heeft zich dan in smaak al kunnen verdiepen en is dan nog lekkerder.

Wat heb je nodig

 • 1,5 tot 2 kilo aan kippenbouten of hele kip
 • flinke bos pandanplad
 • tien djeroek peroet blaadjes
 • 2 sereh stengels
 • 3 tenen knoflook
 • 1 grote ui
 • volle tl ketoembar (koriander)
 • volle tl djinten (komijn)
 • volle tl laos
 • 2 volle tl kurkuma
 • 4 cm gemberwortel
 • 1 volle tl sambal
 • stukje trassi
 • 2 kip bouillonblokjes
 • 2 liter water
 • 2 el zonnebloemolie

Overig nodig

 • 150 gram taugé
 • gekookte rijst
 • rijstnoodles
 • gekookte eieren (2 per persoon)
 • gebakken uitjes
 • krokant gefrituurde dunne stukjes aardappel of chips frietjes/sticks
 • optioneel: fijngehakte selderij
 • grote soeppan

Bereiding

Om zoveel mogelijk smaak uit de kip te krijgen bak ik deze eerst aan in een gietijzeren pan en gaat deze daarna in de soeppan.

Breng in een grote soeppan de aangebakken kip met pandan, djeroek peroet, gember, sereh, knoflook, sambal en ui aan de kook. De kip moet helemaal onder water staan. Kneus de sereh en leg het in een knoop voor je deze in de pan doet. Zo komt de smaak er beter uit.

Voeg eventueel wat extra water toe. Zet daarna het vuur zacht en laat de bouillon trekken voor minimaal een uur, het liefst langer. De kip moet volledig gegaard zijn en het liefst bijna van de botten vallen.

Terwijl de bouillon aan het trekken is ga je de taugé schoonmaken. De kontjes met een ‘staartje’ breek je er af. De schoongemaakte taugé doe je ook in een kom en dek je af met huishoudfolie. Niet in de koelkast bewaren, dan worden ze zacht.

Vis de kip uit de soeppan en zet deze apart om af te koelen. Ik giet de soep nu door een zeef in een ruime kom. Zo heb je alle smaakmakers in de zeef, het is de snelste manier om ze er uit te halen. Er zitten altijd wat stukjes kip tussen de smaakmakers, haal deze er uit en leg ze in een kom.

Nu ga je de rest van de kip plukken. Wanneer de kip helemaal is afgekoeld dek je deze af met huishoudfolie.

Zet de bouillon weer op het vuur. In een kleine koekenpan bak je in de zonnebloemolie een stukje trassi, de ketoembar, djinten en kurkuma voor een minuut of 2.

Doe de kruiden in de bouillon en breng deze weer zachtjes aan de kook. Voeg eventueel extra sambal naar smaak toe, in mijn lijstje staat het minimum aan sambal. In plaats van zeezout gebruik ik 2 kip bouillonblokjes om de smaak een boost te geven. Daarna laat ik de bouillon nog een half uurtje pruttelen om wat in te koken.

Van de rijstnoodles heb je meestal aan een half pak genoeg. Leg deze in een grote kom en giet er koken water op. Na ongeveer tien minuten zijn ze lekker zacht en gaar en kun je ze afgieten en op tafel zetten.

Maak je zelf je gefrituurde aardappeltjes dan is het lekker om ze zo dun en klein mogelijk te snijden en echt krokant te frituren. Het gaat om het krokante aspect. Je kan ook kant en klare friet sticks kopen in de winkel bij de chipsafdeling of een Aziatische toko. Ik maak ze regelmatig in mijn Airfryer waar ze echt supercrispy worden. Je mengt dan de stukjes aardappel met wat zonnebloemolie en frituurt ze voor 15 tot 20 minuten op 180 graden tot je ze crispy genoeg vindt.

Kook je eieren, het is het lekkerste als ze warm op tafel staan. Je halveert ze voor ze op je bord gaan.

Wil je selderij op je bord hak dan een klein bosje fijn en leg dit in een kommetje op tafel.  Zet ook de gebakken uitjes en gekookte rijst op tafel.

Bord opmaken

Het leuke van soto ayam is dat iedereen zijn eigen bordje kan samenstellen. Ik maak mijn bord zo op. Een handje rijstnoodles, een handje kipstukjes, een handje taugé. Daarna 2 flinke scheppen bouillon. Ik maak het af met gebakken aardappeltjes, gebakken uitjes, gekookte rijst, ei en soms wat fijngehakte selderij en een lepeltje sambal.