Bottenbouillon maken stond al een tijd op mijn lijstje. Het was even een kleine zoektocht waar ik halal botten kon halen. De meeste halal slagers in mijn kleine woonplaats moeten losse botten namelijk meebestellen met hun voorraad en hebben dat niet standaard liggen als ‘restafval’.
Toen W. dus thuiskwam met een zak vol botten was ik daar dus erg blij mee! Vooral nu de koude maanden er weer aan komen is bottenbouillon voor mij een manier om de weerstand een extra boost te geven. Daarnaast merk ik dat ik minder last heb van mijn spieren (fibromyalgie) wanneer ik regelmatig bottenbouillon in het eten verwerk.
Ken je het advies om kippensoep van zelfgetrokken bouillon te eten als je ziek bent? Dat is niet alleen leuk voor je smaakpapillen, alle mineralen uit de botten geven je echt een boost. Bottenbouillon, of Bone broth, wordt daarom ook wel gezien als een superfood.

Bottenbouillon (Bone broth) zelf maken
Bottenbouillon maken is niet moeilijk. Het kost wel tijd. Ik heb mijn pan vol botten 12 uur lang laten koken verdeeld over twee dagen.

Wat kun je er mee? Je kan het zo drinken als bouillon met wat zout naar smaak. Zelf gebruik ik het als basis voor mijn soepen, sauzen en gooi ik wat lepels over rijst voor mijn peuter. Nu zul je vast denken, je maakt toch altijd je bouillon voor soepen zelf. Dat klopt, maar de bottenbouillon toevoegen geeft zo’n extra rijke smaak aan de soep, dat is gewoon alsof je dineert in een zoveel sterren restaurant.
Wil je meer lezen over de gezondheidsvoordelen van bottenbouillon? Bekijk dan de blog van Isra van Ministijl.nl. Zij maakt bouillon met een Crockpot (slowcooker). In mijn recept gebruik ik een hele grote soeppan.

Bottenbouillon
Equipment
- Pan of slowcooker
- Blender
Ingrediënten
- 1,5 botten met merg
- water
- 1 eetlepel kardemompeulen
- 1 eetlepel zwarte peper korrels
- 3 of 4 kaneelstokjes Ceylon, geen Cassia
- 4 grote knoflooktenen
- 2 uien
- 3 laurierblaadjes
- 1 scheut azijn ik gebruikte appelazijn
Instructies
- Ik heb (nog) geen slowcooker dus gebruik een grote soeppan van 6 liter met goed afsluitend deksel.
- Je kan de botten eerst roosteren voor je er bouillon van gaat trekken. De smaak verdiept zich dan verder. Ik heb dit expres niet gedaan omdat ik wilde weten of de botten zonder te roosteren ook veel smaak afgeven. Wil je je botten wel roosteren dan leg je ze op een bakplaat in de oven en laat je die voor minimaal een half uur op vol vermogen roosteren.
- Je hebt botten met veel merg nodig. Ik had ook een groot bot met aan de buitenkant veel kraakbeen. Hier was ik blij mee want dat zit naast alle mineralen vol met collageen.
- Plaats alle botten in je pan en doe er zoveel water bij dat de botten net onder staan. Voeg alle smaakmakers toe. De azijn is belangrijk omdat die helpt de botten 'af te breken' waardoor alle mineralen los komen.
- Je zet de pan op je kleinste pit met het vuur helemaal laag. Na zes uur heb ik het vuur uitgezet en mijn smaakmakers uit de pan gehaald. Na deze eerste 6 uur zag ik dat het merg in de grote botten al een klein beetje zacht aan het worden was. De stukken kraakbeen begonnen van de botten te komen. Maar het was duidelijk dat de bouillon nog niet klaar was. Je ziet ook op de foto dat er nog veel kraakbeen aan het bot vast zat en het merg nog maar gedeeltelijk zacht was geworden.
- De volgende dag heeft mijn bouillon met de botten nog 6 uur geprutteld. Toen kon ik het merg makkelijk uit de botten halen en waren alle botten die met kraakbeen aan elkaar vast zaten, inclusief het grote kniescharnier wat ik had, helemaal uit elkaar gevallen.
- Bottenbouillon heeft minimaal 12 uur en maximaal 72 uur kooktijd nodig. De keuze is aan jou hoe lang je het laat koken. De volgende keer wil ik 48 uur proberen en dan weer verdelen over meerdere dagen. Om de pan ook 's nachts op het vuur door te laten pruttelen vind ik geen fijn idee.
- Wanneer je tijd om is haal je de bouillon even door een zeef. Het merg uit de botten kun je na 12 uur met een lepeltje er makkelijk uit krijgen. Zie je losse stukken kraakbeen wat nu helemaal zacht is geworden doe die dan ook terug bij de bouillon.
- Nu gebruik je de blender om een gladde substantie te maken. Je bouillon veranderd dan van een bruinige kleur naar beige. Even laten afkoelen en daarna je bottenbouillon verdelen. Je kan het in portiezakjes invriezen of in de koelkast in luchtdichte potten bewaren om klaar te hebben staan om mee te koken. Wanneer je bottenbouillon afkoelt wordt het dik en gelig, dit is normaal en een bevestiging dat je een goede bouillon hebt getrokken!
Ja soort van. Maken wel eens nahari of paya. Maar dat is dan meestal met botten van lam. Ik denk dat jij van een rund heb toch?
En dan is het gewoon zo eten met roti.
Ik heb het 1 keer gemaakt. Maar de slager waar ik mijn botten heb gehaald heeft geen botten meer, elke keer als ik het vraag.
Eigenlijk wil ik altijd standaard een voorraadje in de vriezer hebben, dus ga op zoek naar een andere slagen die hopelijk wel botten heeft.
Ik vind het heerlijk en het is zo voedzaam.
Dank voor dit recept. Ben er nu voor de tweede keer bouillon mee aan het maken. De eerste keer had ik het resultaat ook in de blender gedaan en bij deze ga ik het eerst zeven en dan direct gebruiken (dus zonder kraakbeen en merg). Gebruikt voor Rendang stoofpotje. Heerlijk. Slagers hebben het vaker niet dan wel dus daarom nu op internet botten besteld.
Dat klinkt heerlijk Koen!
Hi, Mijn bouillon wordt niet dik als het afkoelt. Heeft 48 uur in de Russel Hobbs gestaan en waren runderbotten.
Heb ik dan iets niet goed gedaan?
Groet.
Hoi Micky, dan is mijn eerste gedachte dat je botten weinig kraakbeen of vet bevatten. Klopt dat?
Hoii,
Heb je de botten en bouillon na de eerste 6 uur eerst een nachtje in de koelkast gelegd? En als je dat doet moet het dan eerst afkoelen?
Hoi! Nee dat hoeft niet, maar als je het wil dan wel eerst koud laten worden inderdaad.
Hier was ik nou net op zoek naar! Bedankt. Ook fijn om te horen dat 12 uur koken ook prima kan ipv 72 uur.
1 dingetje begreep ik niet.. Kun je de merg of bot ook blenden? Of enkel de zachte substanties die loskomen?
Het vet wat bovenop drijft als het is afgekoeld, doe je dat weg
Nee, ik hou het erin. Maar dat is persoonlijk, je kan het altijd weghalen als je het niet wil.