Wat doe je als je nog bevroren fruit van de zomer in je vriezer hebt? Recepten zoeken natuurlijk! Mister Z wilde graag cakejes bakken, maar daar vind ik teveel suiker in zitten en hij ook als hij ze eenmaal proeft. Dan is het ‘Mama eet jij maar op’. En mama wil niet zoveel suiker eten. Dus werden het bosbessen muffins!

Bosbessen muffins

Voor deze bosbessen muffins heb ik dit recept van Laura’s Bakery als inspiratie gebruikt. Ik hou van veel bosbessen in mijn muffins haha dus er zitten heeeeeel veel in. Heerlijk! Dit recept maakte 16 bosbessen muffins. Zowel ik als mijn peuter houden niet van heel zoet, dus deze muffins bevatten minder suiker dan het originele recept. Het fruit is al zoet genoeg van zichzelf.

Wat heb je nodig

 • 325 gram speltbloem
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 1/2 theelepel zeezout
 • 80-100 gram rietsuiker (125 als je van zoet houdt)
 • Geraspte schil van 1 citroen
 • 2 large bio eieren
 • 120 ml zonnebloemolie
 • 250 ml volle (geiten)melk
 • 2 dopjes vanille extract
 • 200 gram blauwe bessen, 150 gram in het beslag en 50 gram om er bovenop te doen
 • muffin- of cupcake bakblik(ken)
 • papieren vormpjes

Bereiding

Zet je oven op 200 graden onder- en bovenwarmte.

Neem 2 mengkommen. In de ene meng je alle droge ingrediënten: speltbloem, bakpoeder, zeezout, rietsuiker, geraspte citroenschil. Ben je een zoetekauw? Doe dan extra rietsuiker door het beslag.

In de andere kom gaan de natte ingrediënten: eieren, zonnebloemolie, (geiten)melk, vanille extract. Klop alle natte ingrediënten even goed door elkaar met een garde. Dan kunnen de droge ingrediënten erbij. Ik klop hier met de garde een glad beslag van in een paar minuten. Goed voor de armspieren haha.

Nu meng ik de 150 gram bevroren blauwe bessen door het beslag. Dat doe ik gewoon met de ijsschep waar ik het beslag mee in de vormpjes schep. Gebruik je verse bosbessen gebruik dan een spatel, anders plet je het fruit en dat is zonde.

Ik doe 1 volle ijsschep in elk vormpje. Er blijft weinig ruimte over in het vormpje want ik wil ze lekker hoog bakken. Daarna strooi ik wat extra bevroren bosbessen op het beslag. Dat geeft een heel mooi effect als ze gebakken zijn.

Je bakt de spelt bosbessen muffins in 22 minuten af. Daarna lekker laten afkoelen op een koelrek en aanvallen maar! De muffins bewaar je buiten de koelkast in een luchtdichte verpakking.


Spelt blueberry muffins

What to do with frozen summer fruit in your freezer? I asked my friend Google and found some delicious recipes. Mister Z asked me to bake cupcakes, but they contain too much sugar. So when they are done, he won’t eat them after a bite. “Mom, you eat the cupcakes!” And mama does not want to eat that much sugar. So I made blueberry muffins, less sweet but full of flavour!

Spelt blueberry muffins

I used a base recipe from Laura’s Bakery as inspiration for these delicious spelt blueberry muffins. I love loads of fruit in my bakings so I added a lot of blueberries. Delicious! This recipe makes 16 spelt blueberry muffins.

I altered the original recipe and lowered the amount of sugar. Because I use a lot of blueberries, the muffins are sweetened enough. You can always add extra cane sugar if you are a sweettooth.

What do you need

 • 325 grams spelt flour
 • 2 teaspoons baking powder
 • 1/2 teaspoon sea salt
 • 80-100 grams cane sugar (125 grams for lovers of sweet)
 • Grated peel of 1 lemon
 • 2 large organic eggs
 • 120 ml sun flower oil
 • 250 ml full (goat) milk
 • 2 teaspoons vanilla extract
 • 200 grams blueberries, 150 grams for the batter and 50 grams to place on top
 • muffin- or cupcake baking trays
 • paper cups

Preparation

Start by heating your oven to 200 degrees (400 Fahrenheit).

Take 2 mixing bowl. In the first you mix all the dry ingredients: spelt flour, baking powder, sea salt, cane sugar and grated lemon peel. Are you a sweettooth? Add the extra cane sugar to the batter.

In the second bowl you mix the wet ingredients: eggs, sun flower oil, (goat) milk, vanilla extract. Whisk them together with a whisk. Then add the dry ingredients. I use the whisk to quickly make a thick batter. Hello arm muscles.

Now it’s time to add the frozen berries to your batter. For measuring the batter in de paper cups I use an ice scoop. My blueberries are frozen so I also use the ice scoop to stir them gently through the batter. If you are using fresh blueberries, please use a spatula so your blueberries won’t be crushed.

1 full ice scoop make a full paper cup. I leave little space left in the cup so in the oven they will rise and have a beautiful high form. Now you add the extra frozen blueberries on top of the batter. It gives a gorgeous effect to the baked spelt blueberry muffins.

Bake the spelt blueberry muffins in 22 minutes in your preheated oven. Use a cooling rack to let them cool and enjoy!

The muffins are best kept out of the refrigerator in an airtight container.