Foodblogswap

Het is een hele tijd geleden maar ik deed weer eens mee aan de Foodblogswap. Ik mocht koken van de blog van Anne-Marie, My Happy Kitchen. Haar artikel over herfstsalades gaf me de inspiratie deze heerlijke herfstsalade te maken.

Herfstsalade

Ook nu de kou weer terug is hou ik ervan om salades te eten. Niet alleen als bijgerecht, maar ook regelmatig als lunch. Ik merk dat ik de dag dan beter doorkom zonder dips in energie. Dit zijn natuurlijk wel flink gevulde salades. Deze herfstsalade is perfect als je eens wat anders wil eten dan het standaard broodje.

Natuurlijk past dit perfect bij het ‘bewust eten‘ wat ik graag doe. Deze salade is goed te maken van ingrediënten die je kan preppen. Alles in een ovenschaal roosteren en je hebt het al klaarliggen. Dan hoef je het alleen wat op te warmen.

Dit recept maakt 2 ruime porties herfstsalade.

Wat heb je nodig

 • 400 gram koolraap of pastinaak gesneden in ‘frietjes’ (groenteboer)
 • 1 grote zoete aardappel
 • 1 grote winterwortel
 • 2 paprika’s
 • fetakaas of geitenkaas
 • 1 grote rode ui
 • knoflookpoeder
 • zwarte peper uit de molen
 • zeezout
 • verse kruiden zoals bieslook
 • 1/2 limoen

optioneel

 • Gebruik chilivlokken als je van pittig houdt
 • Voeg op het bord stukjes van een 1/2 rijpe avocado per persoon toe
 • Verse fijngehakte koriander of peterselie in plaats van de bieslook
 • Vervang de zoete aardappel door pompoenblokjes
 • Vervang de zachte geitenkaas door fetakaas

Bereiding

Verwarm je oven alvast voor op 200 graden.

Ik kocht de koolraap bij de groenteboer, gesneden als ‘frietjes’. Mijn peuter dacht dat het echte frietjes waren en at er stiekem een paar van mijn bord haha. “Mama die frietjes smaken een beetje gek maar wel lekker!”

De zoete aardappel schil je en snijd je in stukjes van 2-3 cm. Met een dunschilller haal je van de winterpeen de schil er af en snij deze in stukken van ongeveer een centimeter dik. De rode ui hak je in grove grote stukken en haal de schil er af. De paprika halveer je, ontdoe je van de zaadjes en zaadlijst en snijd dan in grove stukken.

Ik heb alles gekruid met olijfolie, zwarte peper uit de molen, knoflookpoeder en wat zeezout. Gewoon lekker door elkaar husselen in een mengkom.

Doe alles op een bakplaat. Heb je niet zo’n grote als ik heb, geen probleem. Alles kan prima een beetje op elkaar liggen.

Na een uur op 200 graden in de oven is alles gaar. Je kan alles halverwege even omscheppen maar het is geen must. Ik heb alles op de bakplaat door elkaar gehusseld en overgeschept in een glazen bewaarschaal.

Ik heb een beetje limoen over de groenten gedruppeld. Dit geeft een hele frisse smaak in combinatie met de aardse smaken van de groenten in de herfstsalade.

Er lag nog verse bieslook in mijn koelkast van de eiersalade die ik maakte. Mijn eten is nooit af zonder verse kruiden haha. Stukjes geitenkaas erop en wat bieslook in stukjes en smullen maar! Hou je niet van geitenkaas, dan kun je de kaas weglaten of vervangen door wat feta in je herfstsalade.

Eet smakelijk!Autumn salad

Foodblogswap

It has been a while for me to participate the Dutch Foodblogswap. I got to cook from the blog of Anne-Marie, My Happy Kitchen. Her article about autumn salads gave me the inspiration to make this delicious autumn salad.

Autumn salad

When the cold returns some people don’t like to eat salads. Not me. I love salads, not only as a side dish, my lunch is often a salad. I have noticed my days are better to cope without dips in energy. This autumn salad is perfect when you want to eat something else then a sandwich. It also fills perfectly.

Ofcourse this autumn salad fits perfectly in the ‘mindful eating‘ I wrote about. This salad is also good to use leftover ingredients and is very easy to prep. You roast everything in the oven with seasoning and you’re almost done. Prep it the day before and you have your lunch ready in the refrigerator. It only needs a little heating.

This recipe makes 2 generous portions.

What do you need

 • 400 gram kohlrabi or parsnip sliced in ‘fries’
 • 1 large sweet potatoe
 • 1 large carrot
 • 2 bell peppers
 • soft goat cheese or feta cheese
 • 1 big red onion
 • garlic powder
 • black pepper from a pepper mill
 • sea salt
 • fresh herbs like chives
 • 1/2 lime

Options

 • Add chili flakes if you love spicy
 • Add a sliced 1/2 ripe avocado a person on the plate
 • Replace the chives by cilantro or parsley
 • Replace the sweet potatoe by pumpkin
 • Replace the goat cheese with feta cheese

Bereiding

Start by preheating your oven to 200 degrees (400 fahrenheit).

I bought a sack of kohlrabi at my local greengrocer, they where already sliced as fries. My toddler thought they where real fries and picked a few of my plate. “Mommy those fries taste a little weird but are still good!”

Peel the sweet potatoe and carrot. Slice the sweet potatoe in pieces of 2-3 cm. The carrot is sliced in pieces of 1 cm thick.

Chop the red onion in big pieces and remove the husk.

Half the bell peppers, remove the seeds and pith and cut them in big pieces.

I seasoned everything with olive oil, black pepper from my pepper mill, garlic powder and sea salt. Just mix it all together in a mixing bowl and place it all on a big baking tray lined with baking paper. I have a big oven but it’s not a problem if everything is not as spread out as on my picture. It’s okay if the ingredients touch or are a little stapled.

After an hour on 200 degrees in the oven everything is ready. Optional, stir everything halfway the baking time. I mixed everyting on my baking tray before transfering it all to a glass conserve bowl.

I drizzled some lemon juice over the vegetables. It gives the earthy veggie tastes a kick. I also had some fresh chives left from the egg salad I made. My food is never finished without fresh herbs haha. A few pieces of soft goat cheese finish the autumn salad. If you don’t like goat cheese, replace it by feta or leave it out.

Enjoy your autumn salad!