Shaiyah (spreek uit shaejjah) is een typisch Sudanese stoofschotel. Je hebt verschillende manieren van klaarmaken. Shaiyah djamour wordt klaargemaakt boven houtskool, te vergelijken met een bbq. Shaiyah saadj laat ik je vandaag in dit recept zien, klaargemaakt in een stoofpan.

Sudanese shaiyah wordt vaak klaargemaakt bij feestelijke gelegenheden omdat er dan geslacht wordt en het vlees heerlijk vers is. Het is niet altijd lamsvlees, je kan ook kalfs-, rund- of geitenvlees gebruiken.

No ratings yet
Afdrukken Pin Laat een reactie achter
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur
Hoofdgerecht
Wereldkeuken
Shaiyah, Sudanees eten
Madelon

Keukentools

 • Pan met een dikke bodem

Ingrediënten

 • 1 kilo lamsvlees, bij voorkeur been inclusief vet en bot
 • 1 grote ui
 • 4 tenen knoflook
 • zwarte peper uit de pepermolen
 • zeezout

Bereiding

 • Snijd het lamsvlees in kleine stukjes van 2-3 cm doorsnede. Je wil stukjes bot en vet in deze stoofschotel, dat geeft je smaak! Leg het vlees in een stoofpan, ik gebruik een gietijzeren pan.
 • Snijd de grote ui in halve ringen en verdeel over het vlees. Doe het deksel erop en zet het vuur helemaal laag en laat het vlees zacht garen voor een uur. Haal het deksel er niet af dan ontsnapt er teveel vocht. Het lamsvlees moet in zijn eigen vocht garen.
 • Na het uur doe je het deksel er af en zie je dat je gaar lamsvlees hebt wat lekker in zijn eigen vleessap zwemt. Roer even door en zet je vuur hoger.
 • Je gaat nu het vocht inkoken tot het bijna volledig weg is. Blijf om de paar minuten roeren.
 • Pers de knoflook en voeg deze toe aan de pan. Bestrooi het vlees royaal met zwarte peper (uit de molen) en zeezout. Nu zet je het vuur nog iets hoger en roerbak je het vlees met de knoflook tot de knoflook gaar is, een beetje een kleurtje krijgt en al het vocht weg is. Het vlees mag een beetje aanbakken in de pan en een kleurtje krijgen.
 • Serveer de Sudanese shaiyah op een bord en eet met (vers plat)brood of Sudanese pasta en Sudanese pindakaassalade, salatat dakwa.
Share the love! Heb jij dit recept geprobeerd?Tag Waymadi op je social media met @Waymadi of #Waymadifood!