Olijven tapenade

Tapenade maken wij al jaren zelf. In de tapenades in de winkel missen we vaak smaak of zitten onnodige toevoegingen of allergenen. Ik laat je zien hoe je zwarte olijven tapenade maakt en groene olijven tapenade. Van de groene tapenade heb ik nog een versie online staan. Alle recepten zijn basisrecepten dus leef je vooral uit en pas ze aan naar je eigen smaak.

Wat heb je nodig

 • 150 gram ontpitte zwarte olijven of 250 gram ontpitte groene olijven
 • 100-125 gram gedroogde tomaten op olie (met kruiden is nog lekkerder)
 • 50 ml goede olijfolie
 • 1 teen knoflook
 • zout en peper naar smaak
 • Keukenhakmachine

Waarom het verschil in de hoeveelheid per soort olijf? Omdat de groene olijven minder sterk van smaak zijn dan de zwarte is het lekkerder om daar meer van toe te voegen.

Variatietips

 • Een handje verse kruiden is heerlijk in tapenade. Denk aan peterselie, koriander, bieslook, basilicum.
 • Kazen zoals fetakaas en grana padano smaken ook lekker in tapenades. Voeg dan eerst de kaas toe en de olijfolie beetje voor beetje omdat er in de kaas ook vetten zitten.

Bereiding

Tapenade klaarmaken is heel simpel. Een keukenmachine is alleen een must. Een staafmixer gaat niet werken. Een normale blender ook niet echt omdat je dan meer vocht nodig hebt, tenzij je een vortex blender hebt.

Doe alle ingrediënten behalve het zeezout en zwarte peper in de hakmachine, ik gebruik deze Kenwood.

Pulseer en laat alles fijnhakken maar niet zolang dat je puree hebt.

Een beetje grove structuur is lekker in tapenade. Breng nu op smaak met royaal zwarte peper en zeezout na proeven. Soms zijn de olijven zoutig dus proef eerst voor je er zout bij doet. De smaken zullen intrekken en sterker worden dus niet te veel toevoegen.

Wij eten tapenade ook bij warm eten, maar je kan er natuurlijk ook lekker in dippen. Ook heerlijk als spread voor op spelt platbrood, pompoen platbrood, zoete aardappel brood, Bolo do caco en spelt pizza. Zonder de carbs kun je tapenade natuurlijk ook perfect combineren in een low carb of keto eetwijze.


Olive tapenade

Olive tapenade

Tapenade is something we make ourself for years now. Store bought tapenade often contains unnecessary additions or allergenes or just lacks flavour. In this recipe I show your how to make black and green olive tapenade. There is another recipe version of green olive tapenade online that you can check out. All the recipes are base recipes so feel free to adjust them to your own taste.

What do you need

 • 250 grams unpitted black or green olives, choose good quality
 • 100 grams of sundried tomatoes on oil (with herbs even more yummy)
 • 1 big clove of garlic
 • Sea salt and black pepper to taste
 • Kitchen chopper

Spice it up!

 • And hand full of fresh herbs can take your tapenade to the next level. Think of parsley, cilantro, chives or basil.
 • Cheese like feta and grana padano are delicious in tapenades. First add the cheese and then the olive oil bit by bit to avoid mixing too much fats in en getting a different structure.

Intructions

Making tapenade is easy peasy. You just need a kitchen machine for the chopping. A blender will not work unless you have a vortex blender.

Place all ingredients except the sea salt and pepper in the chopper, I use this Kenwood.

Pulse but not too long otherwhise you have puree.

A bit of a course structure is what you want your tapenade to be. Now bring to tase with a generous amount of black pepper. Stir and taste before you add sea salt. Some types of olives are salty and the flavours will enhance after making the tapenade. So careful with the salt.

We love to eat a bit of tapenade with warm dishes, but it is a good dip. Also delicious as a spread on spelt flat bread, pumpkin flatbread, sweet potato bread, Bolo do caco and spelt pizza. Without al those carbs is tapenade also good to combine in a low carb or keto lifestyle.