De afgelopen weken ben ik flink aan het experimenteren met homemade sausjes. Omdat ik ketogeen eet zijn de meeste kant en klare producten even een no go en Zaanse mayo vind ik niet lekker haha. Zelfgemaakte mayonaise is binnen een paar minuten klaar.

Zelf mayonaise maken

Verse mayonaise is echt verslavend lekker en vrij van onnodige ingrediënten. Suiker is in mayonaise bijvoorbeeld echt onnodig. Sta je in de supermarkt dan is het assortiment mayo zonder suiker echt enorm beperkt en prijzig.

Zelf aioli maken

Aioli is eigenlijk niets meer dan mayo met knoflook. Ik vind het dan nog lekkerder om er verse kruiden zoals peterselie aan toe te voegen.

Voor de Foodblogswap van deze maand mocht ik nog een keer koken van de blog van Annemarie van MyHappyKitchen. Een paar maanden terug maakte ik mijn herfstsalade ook geinspireerd door een van haar blogs. Annemarie heeft ook veel blogs over koken zonder pakjes en zakjes en een lekker recept voor aioli. Daar maakte ik mijn eigen variant op. Ik kan je zeggen, sinds ik dit recept heb uitgeprobeerd is het echt iets wat ik heel erg vaak maak. Inmiddels staat er bijna altijd wel een heerlijk bakje verse mayo of aioli in de koelkast ready to grab.

Een twee in een recept dus. Je maakt eerst zelf mayonaise en daarna maak je daar aioli met kruiden van. Delish!

Mayonaise en Aioli met kruiden

Madelon
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Wereldkeuken
Porties 1

Equipment

 • Garde

Ingrediënten
  

Mayonaise

 • 1 bio eigeel
 • 1 theelepel franse mosterd
 • 250 ml bio milde olijfolie
 • 2 theelepels bio appel cider azijn
 • sap van 1/4 bio citroen
 • fijn keltisch zeezout
 • zwarte peper

Aioli

 • 1 teen knoflook geperst
 • 2 eetlepels verse peterselie fijn gehakt

Instructies
 

 • Neem een diep bord of kom en een garde. Klop het eigeel los met de mosterd. Daarna druppel (!) je beetje voor beetje de olijfolie bij het ei terwijl je blijft kloppen. Zo ben je in een minuut of 2 klaar. De mayonaise is nu erg dik.
 • Let op. Je moet echt de olie in rustig tempo toevoegen, anders schift het ei. 
 • Voeg nu de appel cider azijn en het sap van de citroen toe en breng op smaak met zeezout en peper. De kleur wordt wat lichter en de mayonaise wat dunner nu. Nu heb je verse mayonaise!

Aioli maken

 • Meng nu de knoflook en de peterselie door de mayonaise. Proef of het zout en peper naar je smaak zijn en voeg eventueel toe. Vind je de aioli te zuur? Dan klop je er nog een klein scheutje olie door.
Trefwoord Aioli, Mayonaise