Voor de Foodblogswap van mei gebruikte ik de Bramen en bosbessen crumble van Tessa van Zoetenverleidelijk als inspiratie en maakte er een keto versie van. Tessa is voor mij een echte zoete baksels queen die prachtige foto’s maakt. Aanrader om op haar blog rond te neuzen als je van zoet houdt hihi. Aangezien ik geen zoete baksels queen ben en maar met periodes wel een zoetekauw probeerde ik een vrij simpel recept wat ook vrij makkelijk keto proof klaar te maken is. Bramen en aardbeien crumble!

Bramen
In mijn tuin heb ik sinds een paar jaar zelf een bramenstruik staan. Heerlijk, want ketofruit zo uit je tuin en zo hop in je keuken om te verwerken tot lekkers. Kun je niet aan bramen komen, dan kun je ook ander keto geschikt fruit gebruiken zoals bijvoorbeeld frambozen of blauwe bessen. De voedingswaarden zullen daar wel iets door veranderen, hou daar rekening mee.
Bramen en aardbei crumble
Dit recept maakt 1 portie. Ik gebruikte een klein glazen schaaltje van Ikea geschikt voor de oven. Eet je keto dan is dit ook gelijk je maximale portie aan fruit op een dag. Ik eet niet elke dag fruit dus dit is voor mij echt een luxe gebakje.
Ik gebruik alleen natuurlijke zoetstoffen zoals stevia en erythritol. Verhoudingen van andere zoetstoffen hoef je me dus niet te vragen, dat weet ik echt niet.
In de winter is dit recept ook heerlijk met bijvoorbeeld een snufje kaneel. Het lekkere zomerfruit krijgt zo een beetje een winterse vibe mee door het gebruik van een warme specerij zoals kaneel. Echt een aanrader. In de zomer kan juist een beetje fijn geraspte citroenschil een heerlijke smaakmaker zijn. Probeer vooral uit wat jij zelf lekker vind. Het gebruik van deze smaakmakers maakt je recept net weer elke keer iets anders.

Keto Bramen en Aardbei Crumble
Equipment
- Oven
- Ovenschaal
- Mengkom
Ingrediënten
- 50 gram bramen of frambozen
- 50 gram aardbei
- 15 gram Greensweet Brown 2x (!)
- Paar druppels citroensap
- 1/4 theelepel xanthaangom
- 40 gram amandelmeel
- snuf fijn keltisch zeezout
- 20 gram grasboter
Instructies
- Verwarm je oven voor op 160 graden.
- Neem een klein ovenschaaltje en leg daar het fruit in. Bestrooi het met wat citroensap, de xanthaangom en 15 gram Greensweet Brown. Roer dat even door. De xanthaangom zorgt ervoor dat je geen meel nodig hebt om de fruitsaus in te dikken.
- Meng nu in een ander kommetje het amandelmeel, de grasboter en zeezout en tweede 15 gram Greensweet Brown. Hier maak je de crunchy crumble mee. Even doorkneden en klontjes maken zodat je krokante stukjes krijgt. Verdeel de crumble over het fruit.
- Bak je aardbei crumble af, bij mij was de crumble met 10 minuten al klaar. De kruimels mogen lekker goudbruin zijn.
- Afbakken kan ook in een Airfryer op 170 graden.
- Nu volledig af laten koelen voor maximale crunch en smaak. Enjoy je bramen en aardbei crumble!
Notities
- De bramen en aardbeien zijn uiteraard te vervangen door ander fruit. Zie voor keto fruit deze lijst.
- Een beetje geraspte citroenschil is heel lekker door de crumble, meng het door het amandelmeel.
- Een snufje kaneel over het fruit is ook lekker.
- Een geheimpje voor gruwelijk lekkere crumble is om 30 gram roomkaas op het fruit te leggen voor je de crumble er over doet.
Kun je ook diepvries fruit gebruiken?
Het kan, alleen komt daar wat meer vocht van af dus beter eerst laten ontdooien.
Voedingsinformatie
Voedingswaarde per 100 gram:
Energie kJ / kcal 832 kJ / 203 kcal
Vet 0.2g
Waarvan verzadigd 0.1g
Koolhydraten 78.1g
Waarvan suikers <0.1g
Vezels 62.2g
Eiwit 3.3g
Zout 0.9g
Zijn de khd niet veel te hoog van xanthaangom#starter
Xanthaangom gebruik je in zeer kleine hoeveelheden. Weeg maar eens een gram af dan zie je hoeveel dat is. Het bevat zo ontzettend veel vezels dat zuinig gebruik noodzakelijk is.
Als ik een vvoorraad crumble maak, hoelang is dit dan luchtdicht te gebruiken? Vind het heerlijk met fruit door de Griekse yoghurt.
Je kan het ook invriezen, maar in de koelkast maximaal een week.