De tajine is een van mijn favoriete pannen om te gebruiken als ik supersupersupermals vlees wil. Het enige wat je nodig hebt is wat tijd. Ik gebruik een sudderplaatje onder de tajine en zet het vuur helemaal laag.

De tajine is eigenlijk een perfecte slowcooker. Mijn tajine komt van een oude collectie van de Xenos, ze verkopen dit model nog steeds. Er past flink wat in. Mijn recept heeft Marokkaanse invloeden maar ik heb er onze eigen twist aan gegeven. De combinatie van deze kruiden kun je ook voor andere stukken lamsvlees of kalfsvlees toepassen. Het belangrijkste is dat je de tajine tijd geeft.

Lamsribben uit de tajine

Madelon
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Porties 4

Ingrediënten
  

 • 750-1000 gram lamsribben
 • 1 volle eetlepel ras al hanout
 • 3 tenen geperst knoflook
 • 2 eetlepels appelazijn
 • 1 theelepel piri piri of pul biber chilivlokken
 • 1 eetlepel keltisch zeezout
 • 1 volle theelepel zwarte peper uit de pepermolen
 • 1 volle theelepel koriander
 • 1/2 theelepel kaneel
 • ongeveer 5 eetlepels olijfolie
 • 50 ml water

Instructies
 

 • Maak eerst de marinade door alle smaakmakers in een kommetje te mengen, behalve het water.
 • Was je handen en meng nu in de tajine de marinade door het vlees, kneed de kruiden even lekker in het vlees en zorg dat je de stukjes knoflook goed verdeeld hebt.
 • Zet een sudderplaatje op je vuur en plaats de tajine daar op. Doe het water erbij en zet het deksel op de taine. Ik zet het vuur nu helemaal laag. Na een kwartiertje hoor je het vocht in de tajine zachtjes pruttelen.
 • Er komt ook vocht uit het vlees dus je krijgt een heerlijke jus zodra het klaar is. Dit duurt 1 tot 2 uur afhankelijk van hoeveel vlees je erin hebt gedaan en hoe laag je vuur staat. Ik hou van vlees wat zo mals is dat het op je tong smelt en dan laat ik de tajine 2 uurtjes pruttelen. Het is dan net zo zacht alsof het uit mijn slowcooker komt. Smullen maar!
 • Lamsribben uit de tajine zijn heerlijk met een salade of bord groenten, mijn huidige favoriet is combineren met geroosterde flespompoen.