Mijn recept voor geroosterde flespompoen heb je vast al gezien. Bolpompoen (Hokkaido pompoen) is lager in koolhydraten en eet ik wat vaker. Het is nu ook pompoenenseizoen dus ze zijn goed te verkrijgen, heerlijk!

Wanneer ik bolpompoen rooster maak ik gelijk een hele in een keer klaar. Zo heb ik voor meerdere maaltijden groente klaarliggen.

Ik ga je meerdere smaakcombinaties aan kruiden geven die je makkelijk kan toepassen in het recept. Ik ga uit van een middelgrote pompoen, pas eventueel de hoeveelheid kruiden naar je smaak aan.

Je kan kiezen of je halve ringen snijd of blokjes, ik wissel beide af.

Wat heb je nodig

  • 1 bolpompoen
  • Grote ovenschaal of ovenbakplaat met bakpapier

Marinade 1 Cajun pompoen

  • 50-75 ml olijfolie of gesmolten kokosolie
  • 1 volle eetlepel cajun kruiden
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel zwarte peper uit de pepermolen
  • 1 volle theelepel zeezout

Marinade 2 Knoflook pompoen

  • 50-75 ml olijfolie of gesmolten kokosolie
  • 4 tenen geperste knoflook
  • 1 volle theelepel zwarte peper uit de pepermolen
  • 2 theelepels zeezout
  • 1 theelepel komijn

Marinade 3 Spicy pompoen

  • 50-75 ml olijfolie of gesmolten kokosolie
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 1 theelepel zwarte peper uit de pepermolen
  • 1 volle theelepel zeezout
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 1/4 theelepel kruidnagel
  • 1/4 theelepel piment
  • 1/2 theelepel kaneel

Bereiding

Kies je marinade en mix de kruiden met de olie. De marinade moet niet volledig vloeibaar zijn maar net smeerbaar. Een beetje zoals dikke stroop.

Neem een scherp (groot) mes om de pompoen te snijden. Let op, dit vergt wat kracht en een goed scherp mes.

Halveer de pompoen en haal met een lepel de zaden er uit. Snijd onder en bovenkant van de pompoen af en snijd de pompoen in halve ringen. Wil je blokjes dan snijd je de halve ringen in blokjes.

Nu kies je uit twee manieren om de pompoen klaar te maken. Kies je de grote ovenschaal dan krijg je door het omscheppen een half puree effect. Ga je roosteren op de bakplaat met bakpapier dan is de pompoen sneller klaar en krijg je echt losse stukjes.

Grote ovenschaal

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe alle stukjes pompoen in de ovenschaal. Verspreid de marinade over de pompoen en hussel met je handen alles goed door zodat de marinade overal op de pompoen zit.

Schuif de ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven. Schep na een half uur om. De pompoen zal na ongeveer een uur gaar zijn afhankelijk van hoe groot je pompoen is. Check dus het laatste kwartier goed of je pompoen al gaar is.

Bakplaat met bakpapier

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Neem een grote mengkom om te husselen (bij de blokjes) óf gebruik een siliconen kwastje om de marinade over de stukken pompoen te verspreiden (werkt het beste met halve ringen).

Bak de pompoen in 40-60 minuten gaar. Check na 30 minuten bij blokjes of ze gaar zijn. Bij halve ringen duurt het ietsje langer.

Eet smakelijk!