Met indonesische roots kan het natuurlijk niet anders dan dat ik gek ben op de inische keuken. Een van mijn favorieten die ik regelmatig klaarmaak is tempeh. In mijn recept voor vegan tempeh saté leg ik al uit waarom tempeh zo gezond is. Tempeh is ook veelzijdig te bereiden, zelfs marinades die ik voor kip gebruiken smaken er lekker mee.

Ik vind het heerlijk om tempeh te marineren en daarna te bakken als snack. Je kan zelf spelen met de hoeveelheid vetstof waarin je de tempeh bakt. Hoe minder je gebruikt hoe beter de tempeh een geroosterd effect krijgt. Heb je een grillpan dan kan ik je ook echt aanraden die te gebruiken.

Wat heb je nodig

  • 1 blok tempeh
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel komijn
  • 1 volle theelepel chili vlokken
  • 8 eetlepels (glutenvrije) soja saus
  • 1 eetlepel appelazijn
  • 1 eetlepel Ongebrande sesamolie of extra virgine olijfolie
  • Vetstof om in te bakken zoals kokosolie of ghee

Bereiding

Maak de marinade door in een kommetje de knoflook te persen (of in een vijzel te stampen) en te mengen met de komijn, chili vlokken, soja saus, azijn en sesamolie. 

De tempeh moet even een paar uur liefst een nachtje marineren zodat de smaken er goed in trekken. 

Snijd het blok tempeh in plakken van een paar mm dik. Daarna gebruik je een afsluitbare kom en meng de marinade met de gesneden plakken tempeh zodat de marinade gelijkmatig is verdeeld. Zet weg in de koelkast voor een paar uur minimaal

Bakken doe je in een pan met ruim ghee of kokosolie. Tempeh bak je voor een paar minuten aan beide kanten dan is het al gaar. Het zijn dunne plakjes. 

Heerlijk om als bijgerecht te eten of als snack.