Het is weer tijd voor de Foodblogswap van deze maand. De eerste van dit jaar en gelijk een hele smakelijke: Surinaams zuurgoed!

Saskia van The Baking Bucketlist heeft een boel lekkers online staan maar mijn oog viel gelijk op het zuurgoed. Ik ben echt gek op makkelijke bijgerechten. Vaak eet ik tapas style en al die kleine gerechten bij elkaar zijn echt super lekker. Op de foto zie je het zuurgoed gecombineerd met een moot gebakken zalm en verse zuurkool. Is het duidelijk dat ik gek ben op zuur haha?

Zuurgoed is een Surinaams bijgerecht wat een frisse touch geeft aan je maaltijd. Ik doe er vaak madame jeanette bij maar dan is het te heet voor onze kleuter dus heb ik het nu weggelaten. Een halve madame jeanette toevoegen is dus ook een optie.

Wat heb je nodig

  • 1 hele komkommer
  • 100 ml biologische natuurazijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 6 kruidnagels
  • 6 piment korrels
  • 2 volle eetlepels Greensweet Brown (of erythritol)
  • 1 rode ui
  • zeezout
  • zwarte peper

Bereiding

Was de komkommer en snijd deze door de helft. Snijd in halve maantjes. Snijd ook de rode ui in halve maantjes. Doe de komkommer en rode ui in een glazen bakje wat luchtdicht afsluitbaar is.

Ik verhit de komkommer niet, doe je dit wel dan kun je het beste de zaadlijst verwijderen.

Mijn zuurgoed leeft vaak niet langer dan een dag. Wil je het langer bewaren dan kun je de komkommer en rode ui het beste even meekoken voor een minuut of tien.

Breng in een kleine steelpan de azijn met de laurier, kruidnagels, piment, Greensweet Brown aan de kook. Na een paar minuten koken gaat het vuur uit.

Ik giet dit mengsel over de komkommer en rode ui en strooi er royaal zeezout en zwarte peper over.

Het deksel gaat er op en dan is het schudden maar. Laat je zuurgoed minimaal anderhalf uur in de koelkast marineren voor je het serveert zodat alle smaken goed ingetrokken zijn.

Eet smakelijk!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.