Bloemkoolpap is een van die gerechten waarbij ik een jaar geleden je keihard had uitgelachen als je me had gezegd dat ik het zou eten. Wat ketogeen eten wel niet met je smaakpapillen doet haha, want serieus, ik vind bloemkoolpap heerlijk.

Mijn eerste gedachte was, zou het niet ontzettend naar bloemkool smaken? Niet dus. Ik proef het licht en je moet er met je neus induiken om de bloemkool te ruiken. Kaneel is een sterke specerij die de geur en smaak van bloemkool flink maskeert. Je kan ook vers koolhydraatarm fruit meekoken of kokosmelk gebruiken wanneer je echt geen bloemkool meer wil proeven. Dit is een basisrecept waar je lekker mee kan experimenteren.

Je kunt de bloemkoolpap qua structuur zo aanpassen zoals je wil. Wil je een soort vervanger van havermout pap, dan pureer je de pap niet. Hou je niet van stukjes, pureer het dan gerust.

Wanneer je niet van de smaak van bloemkool houdt, kun je ook koolhydraatarm fruit meekoken met de pap. Zo maskeer je de bloemkoolsmaak. Je kunt hier uiteraard prima diepvriesfruit voor gebruiken. Zelf vind ik frambozen of aardbeien het lekkerste bij deze pap. Ook gewoon zo met een snufje kaneel is hij trouwens erg goed te doen. Wil je een andere smaak dan kaneel, kijk dan ook eens bij de tips en trucks onderaan dit recept. Daar staan meerdere specerijen waarmee je de bloemkoolpap op smaak kunt brengen. Ik vind kardemom ook echt een heerlijke variatie of wanneer je voor fris wilt gaan kun je een beetje citroen (rasp) toevoegen.

Het recept maakt 3 porties van circa 275 gram. In het berekenen van de voedingswaarde ben ik ervan uit gegaan dat je slagroom gebruikt. Notenmelk, kokosmelk of melkkefir bevatten minder vetten. Daar voeg ik zelf nog wat grasboter aan toe voor het romige effect.

Koolhydraatarme Bloemkoolpap

Madelon
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Porties 3

Ingrediënten
  

 • 750 gram bloemkoolrijst
 • 300 ml ongezoete slagroom 35% vet OF 300 ml notenmelk met 2 volle eetlepels grasboter OF kokosmelk OF melkkefir
 • 6 eetlepels Greensweet Sweet
 • flinke snuf zeezout
 • 2 volle theelepels kaneel
 • 1 theelepel agar agar

Toppings

 • Noten naar keuze
 • Volle eetlepel amandelpasta
 • Cacao
 • Geraspte kokos
 • Hennepzaad
 • Gebroken lijnzaad
 • Vers kha fruit: aardbeien, frambozen, (blauwe) bessen of bramen. Let op, dit geeft je flink wat extra koolhydraten.
 • Flinke eetlepel créme fraîche

Instructies
 

 • Kook de bloemkoolrijst in de slagroom gaar in een minuut of tien samen met de kaneel, zeezout en Greensweet Sweet.
 • De agar agar doe je er daarna bij en laat je voor een minuut of 3 even meekoken. Je zal de bloemkoolpap gelijk zien indikken. Na afkoelen zal het nog iets dikker worden.
 • Verdeel in drie porties en bewaar luchtdicht in de koelkast.
 • Een beetje opwarmen is lekker, kies je toppings naar keuze en geniet!

Notities

 • Je kan als je gladde bloemkoolpap wil uiteraard alles fijnmalen in een blender na het koken. Ik kies bewust voor bloemkoolrijst omdat ik een alternatief voor havermoutpap wilde maken en dus graag wat kauwbare stukjes erin wil hebben.
 • Greensweet Sweet is net zo zoet als suiker. Pas de hoeveelheid gerust aan naar je eigen smaak.
 • De agar agar vervangt het zetmeel wat in normale pappen vol granen zit. Gebruik dit om de echte pap consistentie te krijgen. Laat het weg als je een wat dunner geheel wilt.
 • Andere kruiden naast kaneel die lekker zijn om toe te voegen: 1/2 theelepel kardemom, 1 theelepel gember, een kneepje citroensap.
 • Vers koolhydraatarm fruit meekoken maskeert de bloemkoolsmaak.