De fusion smaken gaan weer aan hoor! Mijn Indische roots geven me echt een voorliefde voor sereh en djeroek peroet. Koolhydraatarme champignonsoep is als je ketogeen of koolhydraatarm eet een heerlijke aanvulling op je groenten en gezonde vetten. Deze Aziatische champignonsoep heb ik vol Indonesische kruiden gestopt waardoor je een totaal nieuwe smaakervaring krijgt.

Kruiden uit de Indonesische keuken

Ben je niet bekend met de kruiden en smaakmakers in het recept voor deze Aziatische champignonsoep, ga dan eens naar een Aziatische toko, daar hebben ze alles wat je nodig hebt.

Onmisbaar voor de authentieke Indische smaak van deze soep is de djeroek peroet (limoenblad) en de kentjur. Vers limoenblad is vaak in het vriesvak beschikbaar bij Aziatische toko’s en heb ik standaard in mijn vriezer liggen.

Kentjur is een plant die familie is van gember. Het heeft een hele typerende sterke smaak, je hebt er dus echt weinig van nodig. Doe eventueel iets minder wanneer je niet gewend bent om veel kruiden in je eten te gebruiken. Eet je niet pittig, halveer dan de drie peper soorten maar laat ze niet weg omdat ze de soep veel smaak geven.

Mocht je bottenbouillon in huis hebben, geef deze soep dan nog meer heerlijke voedingsstoffen door die te gebruiken. Vergeet dan niet om genoeg (keltisch) zeezout te gebruiken om de soep op smaak te brengen, je hebt genoeg elektrolyten nodig!

De xanthaangom is geen must maar wil je het effect van een koolhydraatrijke roux in je soep, voeg het dan toe. De structuur is dan net even wat dikker waardoor je niet het idee hebt een waterige soep te eten.

Het formaat van de soeppan lijkt groot, maar je hebt een heleboel champignons om gaar te koken en die moeten natuurlijk wel in de pan passen. Dat was een leuk karweitje voor mijn kleine meneer, snijdt maar even 800 gram champignons in kwarten haha.

5 van 1 stem
Afdrukken Pin Laat een reactie achter
Soep
Aziatisch, Fusion
Keto, Koolhydraatarm
4
Madelon

Keukentools

  • Soeppan van 5 liter

Ingrediënten

  • 100 gram halal kalfsspek, in reepjes gesneden
  • 800 gram witte champignons, in kwarten gesneden
  • 100 gram ui, grof gehakt
  • 50 gram ghee
  • 6 blaadjes djeroek peroet, (limoenblad)
  • 800 ml (botten)bouillon, Heb je geen bottenbouillon doe dan 2 bouillonblokjes kip of groenten in heet water.
  • 300 ml 35% ongezoete slagroom, Gebruik kokosmelk voor zuivelvrije versie.
  • 2 theelepels zwarte peper, grof gemalen
  • 1 theelepel witte peper
  • 1 theelepel pul biber, (chilivlokken)
  • 1 volle theelepel kentjur
  • 2 theelepels djahé, (gember)
  • lenteui of verse peterselie als garnering, optioneel
  • 2 volle theelepels xanthaangom, optioneel, dikt de soep in

Bereiding

  • Verhit de ghee in de soeppan en roerbak hier de ui in tot deze goudbruin begint te worden. Doe er dan het spek, djeroek peroet en de kruiden bij en roerbak tot het spek gaar is.
  • Voeg champignons, bouillon en slagroom toe en breng aan de kook.
  • Laat de soep zachtjes koken tot de champignons gaar zijn in ongeveer 20 minuten.
  • Proef of het zout naar wens is. Voeg nu xanthaangom toe en roer goed door om klontjes te voorkomen.
  • Serveer met wat gehakte lenteui of peterselie.

Voedingswaarden

Serving: 1 portie | Kcal: 418 kcal | Koolhydraten: 5 g | Eiwitten: 12.8 g | Vetten: 43.4 g
Share the love! Heb jij dit recept geprobeerd?Tag Waymadi op je social media met @Waymadi of #Waymadifood!