Lamssoep

lamssoep

Toen wij nog niet zo lang op onszelf woonden waren basisrecepten als deze mijn redding om gevarieerd te koken. Dit recept voor lamssoep is dan ook een oudje onder alle #Waymadifood recepten haha.

Lamssoep

Deze lamssoep is erg pittig door de madame jeanette die ik gebruik. Ben je niet gewend om heel scherp te eten, laat deze peper dan weg! Dit is de eerste soep die ik leerde maken en tevens mijn basisrecept om bouillon van lamsvlees te trekken.

Wat heb je nodig

  • lamsvlees, minimaal 1 kilo met bot en merg, het liefst meer
  • 2 fijngesneden uien
  • 1 ontvelde ui met minimaal 4 kruidnagels erin gestoken
  • 10 zwarte peperkorrels
  • 5 kardemom peulen
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 gedroogde limoenen, insnijden met scherp mes, verkrijgbaar bij toko
  • 1 Madame Jeanette (optioneel)
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • zout naar smaak
  • stukjes aardappel (2 grote)
  • plakjes wortel (1 winterwortel)
  • vermicelli (handje)
  • olijfolie (eetlepel)
  • 2 liter water
  • grote soeppan

Naar keuze toevoegen:

  • verse kruiden zoals koriander en peterselie, fijngehakt (strooi over je bord, niet meekoken)
  • linzen (20 minuten kooktijd)
  • kikkererwten uit pot (5 minuten kooktijd)
  • maiskolf in dikke plakken gesneden (20 minuten kooktijd)

Voorbereiden:

  • lamsvlees in stukjes snijden
  • aardappelen schillen en in stukken snijden
  • wortel schillen en in plakken snijden

Bereiding

Doe olijfolie in de soeppan. Als de olie warm is de gesneden uien erbij en het gesneden vlees erbij. Roer het goed rond en laat het eventjes bakken. Voeg daarna water toe.

Doe van de ingrediëntenlijst de ui met kruidnagel tot en met de kurkuma in de pan. Goed roeren.

Breng dit aan de kook en laat het anderhalf uur pruttelen op een zacht vuur met het deksel op de pan.

Heb je de madame jeanette gebruikt? Wil je alleen de smaak van deze peper dan haal je die na een half uur uit de pan. Wil je de lamssoep pittig hebben dan laat je hem anderhalf uur in de pan meekoken. Let erop dat hij heel blijft. Zodra hij open barst heb je vuurbestendige smaakpapillen nodig.

Breng na anderhalf uur de lamssoep op smaak met zeezout. Doe de stukjes aardappel en wortel erbij en eventueel de ingrediënten naar keuze. De aardappel en wortel hebben ongeveer 15 tot 20 minuten nodig op zacht vuur om te garen.

5 tot 10 minuten voordat de soep klaar is voeg je vermicelli toe.

Eet smakelijk!

8 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>