Een basisrecept voor lekkere havermoutpap mag op geen enkele foodblog ontbreken vind ik. Havermoutpap maak ik meestal in bulk zodat ik meerdere porties in de koelkast heb staan. Overnight oats vind ik ook heel lekker, maar ik merk dat ik havermout gekookt beter kan verteren.

Wat heb je nodig

Dit recept maakt 5 porties havermoutpap van minimaal 250 gram. De verhouding voor 1 portie is 40 gram fijne havermout, 250 ml melk en een snufje zout.

  • 200 gram fijne (glutenvrije) havermout
  • 1200 ml (geiten)melk, plantaardige melk of water
  • 1/2 theelepel zeezout of himalayazout voor meer mineralen

40 gram havermout per portie, in totaal 200 gram havermout geeft een stevige dikke havermoutpap. Wil je een dunnere pap, gebruik dan 30 gram per portie, in totaal 150 gram havermout. 

Pimp je havermout!

  • Zoet de havermoutpap met honing, rietsuiker of dadelstroop ná het koken.
  • Voeg 1 volle theelepel kaneel toe voor kaneel havermoutpap.
  • Voeg de geraspte schil van 1 citroen toe voor een frisse touch.
  • Kokosmelk geeft een tropische touch. Vervang 1 op 1 of voor de helft.
  • Hou je van kruidig? Voeg eens een 1/2 theelepel gemalen kruidnagel toe.
  • Ik zoet mijn havermoutpap het liefst met (gedroogd) fruit. Cranberry’s, rozijnen, dadels, vijgen en alle soorten vers fruit.
  • Toppings als gepofte boekweit (glutenvrij) of gepofte gerst (niet glutenvrij) of zaadjes, nootjes en geraspte kokos geven een lekkere crunch.

Bereiding

Op de foto’s zie je havermoutpap met citroen en kaneel. Die voeg ik al toe tijdens het koken.

Breng de havermout in de melk met het zout. Zout voeg ik toe om de smaken een extra boost te geven. Kies je voor Himalaya zout dan voeg je ook allerlei gezonde mineralen toe. En nee, je proeft het zout niet.

Blijf regelmatig roeren zodat de havermout niet op de bodem van de pan blijft plakken. Zodra de havermout kookt, zet je het vuur zacht en laat je de havermout ongeveer 6 minuten zachtjes koken. Blijf wel roeren.

Havermout wordt nog dikker zodra het wat afkoelt, voeg dus geen extra havermout toe als het dun lijkt.

Kook je in bulk verdeel dan over elk schaaltje 250-260 gram havermoutpap. Laat de havermoutpap volledig afkoelen, dek het daarna af met huishoudfolie en zet het in de koelkast. Het blijft rustig een dag of vijf goed.

Eet smakelijk!


Creamy Oatmeal Porridge

A basic recipe for good oatmeal porridge is imo a must on every foodblog. Oatmeal porridge is cooking in bulk for me, hello foodprepping. Overnight oats are also a fave but I have noticed that my bowels prefer cooked oats for a good digestion.

What do you need

This recipe makes 5 portions oatmeal porridge of at least 250 grams. The ratio for 1 portion is 40 grams fine oats, 250 ml milk and a pinch of salt. 

  • 200 grams fine oats (glutenfree if desired)
  • 1200 ml (goats) milk, vegetable milk or water
  • 1/2 tsp sea salt or himalaya salt for more minerals

40 grams of oats per portion, in total 200 grams oats gives a thick oatmeal porridge. If you like a thinner oatmeal porridge, use 30 grams per portion, in total 150 grams oats. 

Pimp your oats!

  • Sweeten your porridge with honey, cane sugar or date sirup after(!) cooking.
  • Add 1 heaped tsp cinnamon for cinnamon oats.
  • Add the grated peel of 1 lemon for a fresh citrus taste.
  • Coconut milk gives a tropical extra creamy taste.
  • Do you like spicy? Add 1/2 tsp grounded cloves.
  • I love to sweet my oatmeal porridge with (dried) fruit. Cranberries, raisins, dates, figs and all sorts of fresh fruit.
  • Toppings like puffed buckwheat (glutenfree) or puffed barley, seeds, nuts or grated coconut give a good crunch.

Preparation

On my pics you see oatmeal porridge with lemon and cinnamon. I love the combination. I add those flavours while cooking the oats.

Add the oats to the milk and salt and bring it in a spacious pan to boil. The salt is added to boost all the flavours. If you choose Himalaya salt you also add a lot of good minerals. And no, you won’t taste the salt.

Keep stirring to prevent sticking on the buttom of the pan. When the milk boils, put the fire low and let the oats cook for about 6 minutes. Keep stirring though.

Oatmeal porridge gets thicker when cooling down, don’t add extra oats when the porridge looks thin.

Did you cook the five portions? Distribute 250-260 grams of oatmeal porridge in to bowls. Let it cool completely. Then cover with kitchen foil and store in the fridge. It will stay good for a day or five.

Enjoy your creamy oatmeal porridge!