sudanese-aubergine-salade
Aubergine is heerlijk en gezond! We eten het best veel en deze aubergine salade had ik nog niet online geplaatst. Dit is een Sudanees recept al zou het me niets verbazen als andere arabische landen soortgelijke recepten kennen. Salatet Bazinyan of Salatet Aswad is de benaming in Sudan. Deze aubergine salade is een bijgerecht en vooral lekker bij gerechten met arabische rijst en vlees. Al smaakt het in mijn ogen ook prima met alleen rijst. Dus mocht je geen vlees eten dan is dat ook een optie.

Onze aubergines halen wij bij de plaatselijke Turkse toko, die hebben gewoon veel meer smaak dan de aubergines die hier in de supermarkten te koop worden aangeboden. Bovendien vind ik de aubergines in de supermarkten soms belachelijk duur. Deze aubergine salade is binnen een half uur te maken en de dressing kun je aanpassen naar je eigen smaak.

Wat heb je nodig

 • minimaal 4 kleine aubergines of 2 grote
 • grote kom met lauwwarm water en theelepel zout
 • pan met zonnebloemolie om in te bakken of frituur
 • komkommer, tomaat en eventueel ui gewassen en in plakken gesneden

Voor de dressing

 • eetlepel pindakaas
 • 2 eetlepels water
 • halve limoen (hou je van zuur dan meer limoen)
 • snuf komijn
 • 2 teentjes knoflook geperst
 • theelepel azijn
 • zout naar smaak

sudanese-aubergine-salade1

Begin met het wassen en schillen van de aubergine. Niet alle schil hoeft weg, maar haal wel zo’n 80% weg. Deze blijft namelijk hard ook na het bakken. Snijd de aubergine in plakken van 5 mm en doe ze in de kom met lauwwarm water en zout. Aubergine zuigt zich vol met vloeistof en je wilt niet dat deze alle olie in je pan gaan opzuigen. Niet gezond en niet lekker. Van het water worden de aubergines nog sappiger en het zout geeft wat lichte smaak.

Verhit je pan met olie (diep genoeg om ze te laten zwemmen) of de frituur en bak je plakken aubergine tot ze bruin zijn (niet zwart!). Voor je elke plak aubergine in de pan doet, even goed afkloppen om het overtollige water eraf te krijgen, anders krijg je flink spetterende olie!!

Zijn ze bruin dan leg je ze op laagjes keukenpapier om uit te lekken, je zult zien dat er nog flink wat olie van af komt dus wees niet zuinig met het keukenpapier en maak laagjes, aubergine, keukenpapier, aubergine, keukenpapier, enz.

sudanese-aubergine-salade2

Ben je klaar met bakken dan neem je een kommetje en mix je de ingrediënten voor de dressing door elkaar. Blijf proeven terwijl je de ingrediënten toevoegd, hou je van zuur dan kan je extra limoen of azijn doen, wil je pittiger dan doe je er extra knoflook bij en hou je van een lichtere smaak dan voeg je meer water toe.

Pak een bord en schik de aubergine, tomaat, komkommer en eventuele ui hierop. Door alle kleuren kun je leuke patronen maken, of gewoon hoopjes zoals wij deze keer deden. Dressing erover en klaar is je aubergine salade!

Eet smakelijk!