Lahmacun

Ik heb vandaag lahmacuns gemaakt! En dan twitter je wie het recept wil en word je bedolven onder positieve reacties dus hier is het dan :D Dit recept is voor ongeveer 15 tot 20 lahmacuns afhankelijk van hoe groot je ze maakt. Dit recept heb ik gekregen van een vriendin, maar je weet het, tijdens het maken heb ik het aangepast naar eigen smaak.

Wat heb je nodig voor de saus

 • 350 gram rundergehakt
 • 4 grote tomaten
 • handvol peterselie
 • 2 theelepels  zeezout
 • half blikje tomatenpasta (ik heb grote, denk dat het 1 kleine is)
 • 2 rode puntpaprika’s
 • 1 grote ui
 • 2 theelepels pül biber (weglaten als je niet heet/pittig eet)
 • 100 ml zonnebloemolie

Wat heb je nodig voor het deeg

 • Kilo meel
 • 150 ml zonnebloemolie
 • theelepel zout
 • theelepel suiker
 • blokje verse gist (verkruimeld)
 • ongeveer 650 ml warme halfvolle melk

Verder nodig

 • pizzapan met deksel of pizzaoven
 • mixer of keukenmachine

Benodigde tijd

 • Deeg 15 min mengen en kneden, ongeveer anderhalf uur rijzen, het liefst langer. Het deeg moet minimaal verdubbelen tijdens het rijzen.
 • Saus een kwartier snijden en mixen
 • Hou voor het bakken rekening dat je wel een uurtje bezig bent

Bereiding:

Je begint met het deeg. Melk verwarm je even in de magnetron of een pannetje op het vuur, niet te heet laten worden, je moet het deeg nog gaan kneden met blote handen ;) het moet alleen warm zijn zodat het gist in combinatie met het zout en suiker goed wakker wordt. Doe alle ingrediënten behalve de melk in een diepe kom en voeg daarna beetje voor beetje de melk toe. Goed kneden tot je een soepele bal deeg hebt die niet meer aan je handen plakt. Is je deeg nog plakkerig doe er dan nog wat extra meel bij. Te kruimelig deeg betekend nog wat melk erbij. Bedek je kom na het kneden met wat huishoudfolie en een grote theedoek en zet deze op een tochtvrije warme plaats. In de warmte van de zon is mijn favoriete plek.

Terwijl het deeg aan het rijzen is snijd je alle ingrediënten voor de saus in grove stukken en doe je alles beetje voor beetje in je mixer. Ook het gehakt. Je krijgt nu een saus waarmee je de lahmacuns mee gaat bestrijken.

Tijd om te bakken! Neem van je deeg steeds een bol ter grootte van een tomaat. Goed pletten tot een ronde pannenkoek.

Dan een flinke eetlepel van je saus met de bolle kant van je lepel erover smeren en hup in de pan/pizzaoven en deksel erop. Je lahmacun is binnen een paar minuten gaar, dus niet weglopen! Je wilt dat het deeg en het gehakt gaar wordt, maar de lahmacun moet licht van kleur blijven aan de onderkant.

Herhalen tot je geen deeg en saus meer over hebt. Let op: geen stapeltjes gaan maken van rauwe lahmacuns met saus. Die krijg je niet meer van elkaar. Het is beter ze een voor een te maken en te bakken. Mocht je saus overhouden, even in een zakje en in de vriezer, kun je later als pastasaus gebruiken, bakken met een paar eitjes is ook nog een optie :D . Heb je deeg over dan kun je er plat brood van bakken ;)

Eet smakelijk!