zoete aardappel patat

Oranje frietjes? Gemaakt van zoete aardappel!

Zoete aardappel friet

Zoete aardappel friet. Verslavend lekker met wat zeezout en zwarte peper. Erg lekker als afwisseling met normale frietjes.

Wat heb je nodig

  • 1 grote zoete aardappel per persoon (zo groot als je hand zeg maar)
  • bakblik zonder anti aanbaklaag(!)
  • olie naar keuze
  • zeezout
  • zwarte peper
  • knoflookpoeder

Bereiding

Zet je oven op 200 graden (elektrische oven) om voor te verwarmen. Een gasoven kan iets lager.

Schil terwijl je oven opwarmt je zoete aardappel(s) en snijd deze met een scherp mes in frieten van ongeveer een cm dik. Ietsje dikker is geen probleem. Niet dunner!

zoete aardappel patat-2

Ik hussel alles door elkaar in het bakblik zelf, je kan dit natuurlijk ook doen in een aparte kom. Leg de zoete aardappel friet in je bakblik en giet er olie over. 2/3 flinke eetlepels per zoete aardappel is meestal genoeg. Je frieten moeten bedekt zijn met een dun laagje olie en er moet wat olie op de bodem van je bakblik zichtbaar zijn. Geen poel olie, een klein beetje ;) Dan strooi je de kruiden erover. Niet te zuinig, deze schatjes kunnen flink wat hebben aan smaak. Wel oppassen met zout natuurlijk.

De trucs om deze aardappel goed knapperig te krijgen?

  1. Ietsje meer olie dan er op de aardappels zit.
  2. Ruimte tussen de stukjes aardappel terwijl ze bakken
  3. De aardappel moet het bakblik aan raken en mag niet op elkaar liggen
  4. Halverwege de baktijd alle stukjes nogmaals husselen

Zet je frieten in de oven, schep ze na ongeveer 20 minuten nogmaals om. Ze hebben ongeveer 45 minuten nodig om knapperig te worden. Afhankelijk van je oven kan dit zo’n tien minuten meer of minder speling hebben.

Eet smakelijk!