#Waymadifood Rozijnenbroodjes-4

Uit de keuken van Levine

Maanden geleden, toen mister Z nog in de buik zat, had ik cravings als een malle. In die maanden heb ik allerlei recepten in m’n favorietenlijst opgeslagen. Waaronder het recept voor Rozijnen-krentenbollen van Levine van Doorn. Ken je Levine al? Niet?! 

Levine bakt brood. Gruwelijk lekker brood. Haar broodrecepten zijn perfect en lukken altijd dankzij de duidelijke omschrijvingen. Voor een broodbaknewbie zoals ik heel fijn. Ik heb al veel geleerd met alleen al haar recepten te bestuderen haha.

Als je mijn blog volgt dan weet je, ik hou niet van poespas. Eten is eten en hoeft niet ‘verbeterd’ te worden met allerlei chemische rommel.

Nu ik mama ben, is het net of de bewustwording van wat er eigenlijk in ons eten zit nog sterker wordt. Mijn kind kan nog niet bepalen wat hij eet. Dat doen wij als ouders voor hem.

Mijn oog viel laatst op de krentenbollen die mister Z graag lust. Het maakt niet uit van welke supermarkt ze komen, van de ingrediënten word ik niet happy. Het is een freaking broodje. Waarom zoveel additieven?

Rozijnenbroodjes

Gisteren spamde ik Instagram plat met  #WaymadiFood spam. Ik bakte samen met mister Z rozijnenbolletjes en nam het recept van Levine als basis.

Deze bolletjes worden gemaakt met een ‘sponge’ die binnen drie kwartier klaar is en ze geweldig fluffy maakt.

Ingrediënten voor de sponge

 • 190 gram lauwwarme melk
 • 7 gram gedroogde gist
 • 9 gram rietsuiker
 • 37 gram speltbloem

Bereiding sponge

De sponge maak je door de gist op te lossen in de lauwwarme melk. Lauwwarm is je vinger erin kunnen steken zonder je te verbranden ;)

De rietsuiker en speltbloem roerde ik er daarna doorheen met een kleine garde en dekte het af met een schone hydrofiele doek.

Ik gebruikte een maatbeker van een liter en die was helemaal gevuld na ongeveer 40 minuten. Het lijkt weinig maar dit mengsel wordt gewoon vier keer zo veel.

#Waymadifood Rozijnenbroodjes-3

Ingrediënten voor het deeg

 • 375 gram speltbloem
 • 60 gram roomboter op kamertemperatuur in blokjes
 • 1 large ei
 • 60 gram rietsuiker
 • 6 gram zeezout
 • 1 afgestreken theelepel kaneel
 • de sponge
 • 150 gram rozijnen
 • 20 gram gesmolten roomboter voor bestrijken

Bereiding deeg

Met de hand kneden kan prima, maar mijn keukenmachine is er voor deze werkjes hehe.

De speltbloem en de boter laat je op langzame stand goed mengen.

Daarna zijn het ei, de rietsuiker, het zout en de kaneel aan de beurt. Op hogere snelheid liet ik de machine er een mooi deeg van kneden. Plakt het aan de wanden van de mengkom dan iets meer speltbloem erbij.

Als laatste gaan de rozijnen er op langzame stand doorheen.

Ik koos voor rijzen in de oven en heb zowel de eerste als de tweede rijs in de oven gedaan.

Het deeg verplaatste ik naar een met een paar druppels zonnebloemolie ingevette kom. De schone hydrofiel die ik voor de sponge gebruikte heb ik vochtig gemaakt en over de kom gelegd. Oven op de rijsstand en 1 uur laten rijzen. Het deeg moet verdubbelen.

#Waymadifood Rozijnenbroodjes-2

Zodra het uur om was verdeelde ik het deeg in 16 bolletjes op een bakplaat bedekt met bakpapier. Ik vind een rustieke look leuk dus heb ze niet netjes opgebold alleen de hoekige randen van het snijden even verzacht door ze in mijn handen even rond te rollen.

Deze bakplaat zet je in het midden van de oven (die nog steeds op de rijsstand staat) met een bord kokend water eronder voor weer een uur. De bolletjes verdubbelen weer in grootte.

#Waymadifood Rozijnenbroodjes

Omdat ze in de oven rijzen hoefde daarna de oven alleen maar op vol vermogen voor 17 minuten en ze waren klaar. Je ruikt ze wanneer ze gaar zijn. Niet weglopen dus anders verbranden ze haha. Zonde van alle moeite ;)

#Waymadifood Rozijnenbroodjes-5

Uit de oven gelijk bestrijken met de gesmolten boter.

Ik heb de helft na volledig afkoelen gelijk ingevroren.

Het viel me erg mee hoeveel moeite het kost zelf rozijnenbroodjes te maken. Het kost alleen veel tijd. Maar omdat ik toch bezig ben met mister Z is dit makkelijk tussendoor te doen. Ik ga ze zeker vaker maken!

Heb je wel eens rozijnenbroodjes zelf gemaakt?

Love Madelon