Enchiladas-2

Enchiladas

Mexicaans eten is heerlijk. Volle smaken die je smaakpapillen wakker houden, daar houden wij wel van! Ik maakte van de week Mexicaanse Enchiladas. Enchiladas zijn opgerolde (mais)tortilla’s gevuld met vlees, kaas en vaak bonen. De varianten die ik ken zijn gevuld met kip of gehakt. Een speciale salsasaus of guacamole maakt het smaakpallet compleet.

Ik maakte goedgevulde Enchiladas Rojas de Pollo, Enchiladas met rode salsa saus en kip. Door hubby werden ze al bestempeld als de lekkerste enchiladas!

mexicaanse enchiladas-5

De afgelopen weken heb ik online veel recepten bekeken voor echte Mexicaanse Enchiladas en vooral voor de saus. De saus maakt het gerecht. Vergeet de zakjes maar, salsa saus maak je heel makkelijk in iets meer dan een kwartier zelf!

Voor de Enchilada Salsa Saus heb je nodig

 • 2 eetlepels olie
 • 1 eetlepel bloem/meel naar keuze
 • 1 eetlepel gedroogde oregano
 • 1/2 theelepel komijn
 • 1 volle eetlepel sambal of 1 volle eetlepel chilipoeder (wil je goed pittig? verdubbel dit)
 • 1 eetlepel tomatenpasta
 • 1 grote teen geperste knoflook
 • 400 ml sterke kippenbouillon (400 ml water + 1,5 bouillonblokje)
 • 1/2 bos fijngehakte koriander
 • sauspan
 • garde of roerlepel

mexicaanse enchiladas-7

Bereiding Enchilada Salsa Saus

Verhit de olie in de sauspan. Bak de bloem voor een minuutje op matig vuur en voeg de tomatenpasta, oregano, komijn, sambal en knoflook toe. Even een minuutje laten bakken en daarna de kippenbouillon beetje bij beetje toevoegen terwijl je blijft roeren om klontjes te voorkomen.

Laat de saus op een zacht vuurtje nog 15 minuten zachtjes inkoken terwijl je regelmatig roert. Zout toevoegen is niet nodig. Er zit voldoende in de bouillon. Voeg nu de fijngehakte koriander toe en roer goed om. Zet je saus apart om af te koelen en ga verder met de vulling.

Voor 8 goedgevulde Enchiladas heb je nodig

 • 1 pak Mesa Harina tortilla’s (8 stuks maistortilla’s) of 100% maistortilla’s
 • 1 kg kippendij
 • 1 blik zwarte bonen
 • 1 ui
 • 2 groene pepers
 • zwarte peper uit de molen
 • roomboter
 • 300 gram geraspte kaas
 • Enchiladas salsa saus (zie hierboven)
 • 1/2 bos fijngehakte koriander

Bereiding Enchiladas

mexicaanse enchiladas

Snijd je kippendij in grove stukken van maximaal 3 cm doorsnee. Hak je ui en groene pepers fijn en bak deze in roomboter voor een minuut of 2. Voeg de kippendij stukjes toe, bestrooi met zwarte peper uit de molen en bak de kippendij gaar op middelhoog vuur. De kip mag een lekker bruin kleurtje krijgen. Regelmatig roeren om aanbakken te voorkomen.

mexicaanse enchiladas-2

Zodra je stukjes kippendij gaar zijn zet je je oven alvast aan op 180 graden. Giet het blik zwarte bonen af. Neem je afgekoelde salsa saus en je tortilla’s. Besmeer elke tortilla met een flinke eetlepel (of 2) van je salsa saus.

mexicaanse enchiladas-3

Neem een volle eetlepel zwarte bonen en verspreid deze in het midden van de tortilla. Doe hetzelfde met de kip. Ik heb mijn pan kippendij een beetje verdeeld in acht gelijke porties voor ik de tortilla’s ging vullen.

mexicaanse enchiladas-4

Pak je kaas en verdeel een volle eetlepel over je tortillavulling. Je rolt nu je tortilla goed zo strak mogelijk dicht als kan zonder de tortilla te vullen en plaats hem gelijk in je ovenschaal. Let erop dat je de kant waar de tortilla zichzelf overlapt goed dichtgedrukt houdt.

mexicaanse enchiladas-6

Herhaal de vorige stappen tot je 8 enchiladas hebt gemaakt en je schaal vol is. Verspreid de salsa saus die je over hebt over de enchiladas en daarna de resterende kaas. Doe de schaal voor 15 tot 20 minuten in je voorverwarmde oven tot de kaas is gesmolten en de enchiladas mooi krokant geworden zijn. Verspreid je gehakte koriander erover and your done!

Eet smakelijk!

Maak je een Waymadi gerecht? Ik zou het heel leuk vinden als je de tag #WaymadiFood op de social media gebruikt zodat ik ook kan meegenieten ;). 

Love Madelon Post Signature