Enchiladas

Mexicaans eten is heerlijk. Volle smaken die je smaakpapillen wakker houden. Daar houden wij wel van! Ik maakte van de week de lekkerste enchiladas. Enchiladas zijn opgerolde (mais)tortilla’s gevuld met vlees, kaas en vaak bonen. De varianten die ik ken zijn gevuld met kip of gehakt. Een speciale salsasaus of guacamole maakt het smaakpallet compleet. Als extra toevoeging kan je bij deze enchiladas ook nog een frisse salade serveren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan knapperige ijsbergsla. Frisse tomaat en komkommer en romige avocado geven een extra groente boost. Ook een lekkere salade met mais zou het goed doen bij deze enchiladas.

De lekkerste enchiladas

Ik maakte goedgevulde Enchiladas Rojas de Pollo, Enchiladas met rode salsa saus en kip. Door hubby werden ze al bestempeld als de lekkerste enchiladas! Dat hij ze zo lekker vindt wil heel wat zeggen, want hij heeft een kieskeurige smaak. Ook vriendinnen die hebben geproefd waren enthousiast over deze lekkere enchiladas. Wat ook fijn is aan dit heerlijke gerecht is dat het gemakkelijk te maken is. Het recept mag uitgebreid lijken, maar het maken is echt gemakkelijk. Maak je dus geen zorgen dat je uren in de keuken moet staan. Dat hoeft echt niet. De saus is wat dit recept tot de lekkerste enchiladas die wij ooit hebben geproefd maakt.

mexicaanse enchiladas-5

De afgelopen weken heb ik online veel recepten bekeken voor echte Mexicaanse Enchiladas. Vooral voor de saus heb ik heel wat recepten gelezen. De saus maakt het gerecht. Dus vergeet de zakjes maar. Deze salsa saus maak je heel makkelijk in iets meer dan een kwartier zelf! In de zakjes die je hier in de winkel vindt zitten heel veel ingrediënten die helemaal niet in de saus horen. De lekkerste enchiladas hebben een simpele saus die je zelf maakt. Vol van smaak.

Hou je niet van koriander, dan kun je dit natuurlijk prima vervangen voor peterselie. Helemaal weglaten is jammer, want het voegt echt iets extra’s toe.

Enchiladas Rojas de Pollo

Madelon
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Wereldkeuken
Porties 4 Porties van 2 enchiladas

Equipment

 • Oven
 • Ovenschaal
 • Sauspan
 • Garde

Ingrediënten
  

Enchilada Salsa Saus

 • 2 eetlepels olie
 • 1 eetlepel bloem/meel naar keuze
 • 1 eetlepel gedroogde oregano
 • 1/2 theelepel komijn
 • 1 volle eetlepel sambal of 1 volle eetlepel chilipoeder wil je goed pittig? verdubbel dit
 • 1 eetlepel tomatenpasta
 • 1 grote teen geperste knoflook
 • 400 ml sterke kippenbouillon 400 ml water + 1,5 bouillonblokje
 • 1/2 bos fijngehakte koriander

Enchiladas

 • 1 pak Mesa Harina tortilla’s 8 stuks maistortilla’s of 100% maistortilla’s
 • 1 kg kippendij
 • 1 blik zwarte bonen
 • 1 ui
 • 2 groene pepers
 • zwarte peper uit de molen
 • roomboter
 • 300 gram geraspte kaas
 • Enchiladas salsa saus zie hierboven
 • 1/2 bos fijngehakte koriander

Instructies
 

Enchilada Salsa Saus

 • Verhit de olie in de sauspan. Bak de bloem voor een minuutje op matig vuur en voeg de tomatenpasta, oregano, komijn, sambal en knoflook toe. Even een minuutje laten bakken en daarna de kippenbouillon beetje bij beetje toevoegen terwijl je blijft roeren om klontjes te voorkomen.
 • Laat de saus op een zacht vuurtje nog 15 minuten zachtjes inkoken terwijl je regelmatig roert. Zout toevoegen is niet nodig. Er zit voldoende in de bouillon. Voeg nu de fijngehakte koriander toe en roer goed om. Zet je saus apart om af te koelen en ga verder met de vulling.

Enchiladas maken

 • Snijd je kippendij in grove stukken van maximaal 3 cm doorsnee. Hak je ui en groene pepers fijn en bak deze in roomboter voor een minuut of 2. Voeg de kippendij stukjes toe, bestrooi met zwarte peper uit de molen en bak de kippendij gaar op middelhoog vuur. De kip mag een lekker bruin kleurtje krijgen. Regelmatig roeren om aanbakken te voorkomen.
 • Zodra je stukjes kippendij gaar zijn zet je je oven alvast aan op 180 graden. Giet het blik zwarte bonen af. Neem je afgekoelde salsa saus en je tortilla's. Besmeer elke tortilla met een flinke eetlepel (of 2) van je salsa saus.
 • Neem een volle eetlepel zwarte bonen en verspreid deze in het midden van de tortilla. Doe hetzelfde met de kip. Ik heb mijn pan kippendij een beetje verdeeld in acht gelijke porties voor ik de tortilla's ging vullen.
 • Pak je kaas en verdeel een volle eetlepel over je tortillavulling. Je rolt nu je tortilla goed zo strak mogelijk dicht als kan zonder de tortilla te vullen en plaats hem gelijk in je ovenschaal. Let erop dat je de kant waar de tortilla zichzelf overlapt goed dichtgedrukt houdt.
 • Herhaal de vorige stappen tot je 8 enchiladas hebt gemaakt en je schaal vol is. Verspreid de salsa saus die je over hebt over de enchiladas en daarna de resterende kaas. Doe de schaal voor 15 tot 20 minuten in je voorverwarmde oven tot de kaas is gesmolten en de enchiladas mooi krokant geworden zijn. Verspreid je gehakte koriander erover and your done!
Trefwoord Enchiladas