brownies zonder ei tarwe en melk-2

Jullie weten vast, ik ben niet echt een zoetekauw. Maar af en toe hou ik best van een zoete lekkernij om te snoepen. Die moet dan wel niet te ongezond zijn en het liefst vrij van ei, melk en tarwe voor Mister Z. De laatste weken had ik ontzettend zin in brownies. Maar al mijn eigen recepten zijn met ei. Tarwe en melk kan ik makkelijk vervangen maar ei vervangen als bindmiddel in recepten vind ik lastiger.

Vegan brownies

Een vriendin bracht me op het idee te zoeken naar een vegan recept voor brownies. Daar wordt immers geen ei in gebruikt! Ik kwam uit bij dit recept van Laura’s Bakery wat ik als inspiratie gebruikte. Dit is mijn versie geworden van het recept. Het is ook de basis die ik gebruik voor vegan brownie balletjes.

Wat heb je nodig

 • 250 gram speltbloem
 • 1 zakje bakpoeder
 • 50 gram biologisch raw cacao poeder
 • 300 gram rietsuiker
 • 1/2 theelepel zeezout
 • 250 ml water
 • 225 ml zonnebloemolie of kokosolie (gesmolten)
 • 2 theelepels vanille extract

brownies zonder ei tarwe en melk

Bereiding

De oven zet je op 180 graden om voor te verwarmen.

Ik deed alle droge ingrediënten en het water in mijn mengkom en liet Kenny zijn werk doen met de K-klopper. Daarna deed ik de zonnebloemolie erbij. Toen deze volledig in het beslag was opgenomen ging het vanille extract erbij. Teveel mengen maakt dat de vanille bitter wordt dus stopte ik de machine toen de vanille was gemengd.

Het beslag giet je over in je bakvorm en vergeet niet een spatel te gebruiken om alle goodness eruit te lepelen ;) Ik gebruikte een ronde geglazuurde aardewerken schaal van 24 cm doorsnee. Even invetten met een beetje (kokos)olie is voldoende.

Met 40-45 minuten bakken zijn deze vegan brownies klaar.

Enjoy!


brownies zonder ei tarwe en melk-2

As you might know by know, I’m not really a sweettooth. But once in a while I do like a good sweet snack. By preference not too sweet haha. I found this recipe for vegan brownies and tried it. Delicious!

Vegan brownies

Because mister Z had a period of reacting to eggs a friend gave me the tip to search for vegan brownies. Vegan is egg free! These vegan brownies where the result, it’s also my base for the vegan brownie balls.

What do you need

 • 250 grams of spelt flour
 • 16 grams of baking powder
 • 50 grams of biologisch raw cacao poeder
 • 300 grams of cane sugar
 • 1/2 tsp sea salt
 • 250 ml water
 • 225 ml sunflower oil or coconut oil (melted)
 • 2 tsp vanilla extract

brownies zonder ei tarwe en melk

Instructions

Preheat your oven to 180 degrees.

Add all the dry ingredients and the water in a mixing bowl. I let Kenny mix with a k-beater. Then add the sunflower oil. When completely emerged add the vanilla. Stop mixing when the vanilla is mixed, don’t overbeat ‘cus the vanilla gets bitter.

Pour the batter in your baking tray, don’t forget to oil it to prevent sticking.

After 40-45 minutes your vegan brownies will be ready.

Enjoy!