Madelon Tracy Birmingham surinaamse garnalen

Ver van mijn familie wonen is niet makkelijk. Ik mis mijn thuis elke dag, net zoals mijn familie, het weer en natuurlijk het eten. Toen ik naar Engeland verhuisde vroeg ik me echt af hoe ik moest gaan koken zonder al mijn kruiden en smaakmakers. Deze zijn in Engeland niet zo goed verkrijgbaar als ze in Nederland zijn.

Surinaamse gamba’s met sperziebonen of kouseband

Gelukkig zijn veel van de ingrediënten die in de Surinaamse keuken worden gebruikt ook nodig voor de Chinese, Indonesische en Thaise keuken. Toen Madelon afgelopen september naar mij kwam maakte ik een echt Surinaams gerecht voor haar waarvan ik wist dat ze het heerlijk zou vinden. Surinaamse gamba’s met sperziebonen. Het originele recept is natuurlijk met kousenband, maar daar kan ik hier niet aan komen helaas.

Ik gaf haar het recept en sindsdien is het een hit bij haar thuis. En hopelijk ook bij jullie die om het recept vroegen. Dit recept is heel makkelijk en snel te maken.

Wat heb je nodig

 • 1 tomaat
 • 500 gram gepelde gamba’s
 • 1 grote ui
 • 2/3 tenen knoflook
 • 1-2 eetlepels tomatenpasta
 • olie
 • trassi (garnalenpasta)
 • 1 adjuma peper of 1 madame jeanette peper
 • 1 bouillonblokje
 • 500 gram gesneden sperziebonen of kouseband
 • grote wok of koekenpan

surinaamse gamba's

Bereiding

Maak de gamba’s schoon. Snijd je sperziebonen/kousenband in kleine stukken. Hak je ui en tomaat in kleine stukjes.

Ik hou ervan mijn knoflook in een vijzel te stampen, maar je kan deze ook in een knoflookpers doen.

Verhit een ruime wok of koekenpan op medium vuur een beetje olie. Roerbak de ui, tomaat en knoflook voor ongeveer 45 seconden en voeg de gamba’s toe. Bak tot de gamba’s half gaar zijn, ze worden dan mooi roze.

Voeg de tomatenpasta, bouillonblokje, een stukje trassi, de peper naar keuze en de sperziebonen/kousenband toe en roerbak tot de sperziebonen/kousenband gaar is. Je gamba’s zijn nu volledig gaar. Ik hou ervan als mijn boontjes een beetje stevig blijven.

Over de peper. Ik laat de peper heel en haal hem er uit voor het gerecht volledig klaar is. Het geeft zo extra smaak en pit aan het gerecht zonder dat het te pittig wordt. Natuurlijk kun je de peper ook snijden, maar dan moet je echt van heel heet eten houden.

Voeg een beetje water toe als je ziet dat er geen saus wordt aangemaakt. De inhoud van je pan moet niet droog bakken.

Ben je bang dat de gamba’s te gaar worden dan haal je ze uit de pan voor je de sperziebonen/kousenband en andere ingrediënten toevoegt. Zodra de boontjes gaar zijn kun je de gamba’s weer terug in de pan doen.

Versie 2

Roer alles goed door en serveer warm. Het lekkerste met verse rijst. Zoals we thuis zeggen: njang switi! (Eet smakelijk!)