Voor de Foodblogswap van december maakte ik heerlijke granola. Dit artikel had eigenlijk eind december online moeten komen, dat is helaas niet gelukt, daarom nu alsnog. Ik ben gek op crunchy ontbijtgranen voor over mijn yoghurt. Vaak zijn deze erg duur als je tenminste, zoals ik, kiest voor zoveel mogelijk vrij van geraffineerde suikers en de voorkeur geeft aan biologisch. Granola, of muesli, vind ik vooral erg lekker over mijn sojayoghurt.
Zelf granola maken
Toen ik voor de Foodblogswap van december mocht koken van de blog van Shelikesbento viel mijn oog dan al snel op haar homemade granola. Haar twee artikelen met de recepten voor Winter Granola (klik) en Granola met Cranberry’s (klik) leken me allebei heerlijk dus besloot ik beide te combineren en er mijn versie van te maken.
Na een kijkje in mijn keukenkast welke ingrediënten ik had staan en wat me lekker leek kwam ik tot dit recept.
Wat heb je nodig
- 250 gram havermout
- 50 gram lijnzaad
- 50 gram amandelvlokken
- 50 gram zonnebloempitten
- 50 gram gele rozijnen
- 50 gram cranberry’s
- 1 volle theelepel kaneel
- 100 gram dadelstroop
- bakplaat
- bakpapier
- mengkom en spatel
- mason jars of een andere luchtdichte bewaarbak
Dit recept maakt ongeveer 600 gram granola. Als je uit gaat van ongeveer 40 gram per portie haal je hier ongeveer 20 porties uit.
Bereiding
Terwijl je alle ingrediënten afweegt, laat je je oven alvast voorverwarmen op 180 graden.
In de mengkom heb ik alle droge ingrediënten gemengd, behalve de rozijnen en cranberry’s.
Met de spatel heb ik de dadelstroop net zolang door het mengsel geroerd tot alles gemengd was. Er waren geen droge stukjes meer.
De oven is inmiddels opgewarmd. De bakplaat bedek je met een stuk bakpapier. Het mengsel verspreid je gelijkmatig over de bakplaat. Daarna zet je deze in het midden van de oven en bak je deze 2 keer 10 minuten tot alles lekker crunchy is.
Na 10 minuten schep je alles even om. Zo wordt alles gelijkmatig gebakken.
Na de tweede ronde van 10 minuten haal je de granola uit de oven en meng je de rozijnen en cranberry erdoorheen. Even af laten koelen. Ik heb de granola in grote mason jars gedaan, deze sluiten luchtdicht af.
Heb jij je eigen granola wel eens gemaakt?
Ziet er erg lekker en gezond uit natuurlijk. Waar koop je de dadelstroop?
Ik haal de dadelstroop altijd bij mijn Turkse winkel om de hoek. De meeste Arabische winkeltjes hier hebben het wel staan. Voor een pot betaal ik iets meer dan 2 euro.
Ziet er heerlijk uit Madelon! Mooie foto’s ook.
Dank je Josan!
Ziet er heerlijk uit. Heb zoiets nog nooit gemaakt.
Leuk! Dank je!! Mag ik vragen waar je dadelstroop koopt? Dat lijkt mij ook lekker om eens te proberen!
Ik maak altijd mijn eigen granola en ik ben er dol op! Jouw recept variant ziet er ook heel erg lekker uit <3
Ik maak ook al een tijdje m’n eigen granola en dat bevalt erg goed. Voor mij echt niet meer een pak uit de winkel. Ik doe altijd nog 200 gram gemengde noten door mijn granola. Rozijnen, cranberry’s enzo erdoor vind ik niet lekker.
Dadelstroop ga ik ook eens kopen, want dat lijkt me erg lekker.
Bedankt voor je recept!
Heerlijk om het zelf te maken! Mooie foto’s Madelon :)