GranolaVoor de Foodblogswap van december maakte ik heerlijke granola. Dit artikel had eigenlijk eind december online moeten komen, dat is helaas niet gelukt, daarom nu alsnog. Ik ben gek op crunchy ontbijtgranen voor over mijn yoghurt. Vaak zijn deze erg duur als je tenminste, zoals ik, kiest voor zoveel mogelijk vrij van geraffineerde suikers en de voorkeur geeft aan biologisch. Granola, of muesli, vind ik vooral erg lekker over mijn sojayoghurt.

Granola

Zelf granola maken

Toen ik voor de Foodblogswap van december mocht koken van de blog van Shelikesbento viel mijn oog dan al snel op haar homemade granola. Haar twee artikelen met de recepten voor Winter Granola (klik) en Granola met Cranberry’s (klik) leken me allebei heerlijk dus besloot ik beide te combineren en er mijn versie van te maken.

Na een kijkje in mijn keukenkast welke ingrediënten ik had staan en wat me lekker leek kwam ik tot dit recept.

Wat heb je nodig

 • 250 gram havermout
 • 50 gram lijnzaad
 • 50 gram amandelvlokken
 • 50 gram zonnebloempitten
 • 50 gram gele rozijnen
 • 50 gram cranberry’s
 • 1 volle theelepel kaneel
 • 100 gram dadelstroop
 • bakplaat
 • bakpapier
 • mengkom en spatel
 • mason jars of een andere luchtdichte bewaarbak

Dit recept maakt ongeveer 600 gram granola. Als je uit gaat van ongeveer 40 gram per portie haal je hier ongeveer 20 porties uit.

IMG_5400

Bereiding

Terwijl je alle ingrediënten afweegt, laat je je oven alvast voorverwarmen op 180 graden.

In de mengkom heb ik alle droge ingrediënten gemengd, behalve de rozijnen en cranberry’s.

IMG_5401

Met de spatel heb ik de dadelstroop net zolang door het mengsel geroerd tot alles gemengd was. Er waren geen droge stukjes meer.

IMG_5402

De oven is inmiddels opgewarmd. De bakplaat bedek je met een stuk bakpapier. Het mengsel verspreid je gelijkmatig over de bakplaat. Daarna zet je deze in het midden van de oven en bak je deze 2 keer 10 minuten tot alles lekker crunchy is.

Na 10 minuten schep je alles even om. Zo wordt alles gelijkmatig gebakken.

Na de tweede ronde van 10 minuten haal je de granola uit de oven en meng je de rozijnen en cranberry erdoorheen. Even af laten koelen. Ik heb de granola in grote mason jars gedaan, deze sluiten luchtdicht af.

Heb jij je eigen granola wel eens gemaakt?