Dadelstroop Flapjacks

Mijn eerste flapjacks recept was zo’n groot succes dat ik ben gaan experimenteren met andere ingrediënten. Hubby is gek op flapjacks als ‘koek’ bij zijn dagelijkse kopje koffie. Zelf eet ik ze graag als tussendoortje of wanneer ik geen tijd heb iets fatsoenlijks als ontbijt of lunch klaar te maken. Twee stukken en een flinke beker thee vullen als een trein. Deze flapjacks met dadelstroop zijn in mijn ogen nog lekkerder dan de vorige versie.

Flapjacks met dadelstroop

Dadelstroop is een van mijn geheimen in de keuken. Ik koop bij Arabische winkels potten pure dadelstroop. Dit is niets anders dan ingekookte en gezeefde dadelpuree. Vol in mijn ogen gezonde suikers. Mister Z vind het heerlijk in zijn speltpap, het is lekker op brood, lekker in je yoghurt, maar ook ontzettend lekker om zoet mee te bakken. Ook mijn granola maak ik met dadelstroop.

Ook dit recept is net zoals mijn eerste flapjacks recept glutenvrij.

Wat heb je nodig

  • 150 gram roomboter
  • 175 gram dadelstroop
  • 30 gram karamelstroop (optioneel)
  • 250 gram havermout
  • 75 gram cranberry’s
  • 75 gram gele rozijnen
  • 50 gram amandelschaafsel
  • dopje vanille-extract
  • pan en spatel/hittebestendige pannenlikker
  • ovenschaal met bakpapier

Dadelstroop Flapjacks

Bereiding

Weeg al je ingrediënten af en zet de oven alvast op 200 graden om voor te verwarmen.

Smelt de roomboter met de dadelstroop en karamelstroop in de pan. De karamelstroop is niet noodzakelijk, wel erg lekker ;)

Wanneer de boter volledig vloeibaar is en goed gemengd met de stropen doe je het vuur uit. Nu gaat het vanille-extract erbij. Roer dit goed door met de spatel.

Meng de havermout goed door het boter- en stroopmengsel. Daarna gaan de rest van de ingrediënten erbij. Goed omscheppen en met de spatel steeds de stroop van de zijkant van de pan vegen zodat alles goed is gemengd.

Tijd om de flapjacks te bakken. Neem een bakschaal van ongeveer 30 bij 18 centimeter en bedek deze met bakpapier. Verspreid je flapjackmengsel over het bakblik en maak de bovenkant helemaal glad met de spatel.

De ovenschaal gaat nu de oven in. Het afbakken duurt ongeveer 20 minuten. Wanneer de cranberry’s en rozijnen ‘opblazen’ weet je dat alles gaar is. Dit gebeurd na minimaal 15 minuten.

Haal de ovenschaal uit de oven en laat deze ongeveer tien minuten op een afkoelrek afkoelen. Daarna snijd je de flapjacks met dadelstroop in de gewenste grootte en vorm. Nu haal je alles uit de ovenschaal door de flapjacks op te tillen met het bakpapier. Deze laat je op het afkoelrek verder koud worden. Wanneer ze volledig afgekoeld zijn doe je ze in een luchtdicht afsluitbare bak.  Dadelstroop Flapjacks

Houdbaarheid

Ze blijven makkelijk minimaal 2 weken goed buiten de koelkast op een koele plek. In de koelkast zijn ze minimaal 3-4 weken houdbaar.

Maak jij deze flapjacks met dadelstroop? Ik vind het ontzettend leuk als je een foto op je social media plaatst met de tag #Waymadifood. Dank je wel!