halal-librije-gehaktbal4

Echt lekkere gehaktballen had ik al jaren niet meer gegeten. Tot ik het recept van de Librije gehaktballen tegenkwam in de Allerhande.

Halal gehaktballen à la Librije

Hollandse pot eten wij graag in de winter, wel aangepast aan onze smaak ;) Smaakvolle sappige gehaktballen mogen dan ook zeker niet ontbreken. Lekker met aardappelen of rijst en groenten maar ook heerlijk op een broodje met een lik extra mosterd. Ik maakte een halal versie van het populaire recept van het team van de Librije: Halal gehaktballen à la Librije!

 

Wat heb je nodig (ongeveer 8 gehaktballen)

  • 500 gram halal rundergehakt
  • 80 gram paneermeel (van brood gemaakt zie filmpje)
  • 2 medium eieren
  • 2 eetlepels mosterd
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel zeezout
  • 1 theelepel chili vlokken (pül biber)
  • 400 ml sterke rund- of kippenbouillon (blokjes of zelf getrokken)

Bereiding

halal-librije-gehaktbal

Meng het gehakt met het paneermeel, eieren, mosterd, ketjap, zeezout en chilivlokken.

halal-librije-gehaktbal1

Ik maak mijn paneermeel zelf door van oud of geroosterd speltbrood in mijn keukenmachine kruimels te draaien. In het filmpje zie je hoe ik dat doe. Heb je geen oud brood dan rooster ik het verse brood, laat het afkoelen en maal het fijn.

Brood een aantal uren buiten de zak laten liggen of het brood licht roosteren werkt ook. Is je gehaktmengsel erg vochtig dan voeg je meer van je (brood) paneermeel toe. Natuurlijk kun je ook gewoon paneermeel gebruiken. Paneermeel is gemaakt van tarwe en is voor ons geen optie wegens allergie. Het paneermeel van speltbrood geeft ook extra smaak aan de gehaktballen.

halal-librije-gehaktbal2

Draai ballen van ongeveer 50 gram per bal. Zet ze voor je ze bakt even een half uur in de koelkast. Zo vallen ze minder makkelijk uit elkaar tijdens het dichtschroeien.

Wat de gehaktballen zo sappig maakt is dat ze eerst dichtgeschroeid worden in boter en daarna langzaam garen in fond in het originele recept. Fond is halal niet in de winkels te krijgen en heel veel werk om zelf te maken.

Daarom gebruik ik òf sterke bouillon van anderhalf bouillonblokje op 400 ml water òf gebruik ik zelf getrokken runderbouillon of kippenbouillon wanneer ik die heb liggen. Wanneer ik deze in laat koken krijg je fond. Ik vind het alleen te veel werk om dit speciaal voor alleen gehaktballen te maken.

halal-librije-gehaktbal3

In een diepe koekenpan of braadpan met deksel smelt je de boter en bak je de gehaktballen rondom bruin. Voeg je bouillon toe en laat de gehaktballen op laag vuur met het deksel niet volledig op de pan gaar worden in ongeveer 40 minuten. Tussendoor draai ik de gehaktballen 1 of 2 keer.

Gebruik je sterke bouillon dan haal je de laatste tien minuten het deksel van de pan, draai je de ballen en laat ze verder garen op laag vuur. Een gedeelte van het vocht zal dan verdampen zodat je een wat dikkere jus krijgt. Wil je echt dikke jus hebben dan haal je de ballen uit de pan zodra ze gaar zijn en roer je een beetje maizena opgelost in koud water door het kookvocht. Door dit te verhitten terwijl je goed roert krijg je een mooie dikke jus.

Eet smakelijk!

Maak jij mijn Halal gehaktballen à la Librije? Ik vind het erg leuk als je een foto plaatst op je social media met de tag #waymadifood. Naar mij sturen mag natuurijk altijd! Je kan me vinden op FacebookInstagram of Twitter.