In huize B. zijn wij gek op zuur, vooral limoen. Onze salades bevatten altijd limoen als smaakmaker. In praktisch elke soep gaat ook lekker wat uitgeperst sap.  En laat ik vooral het drinken niet vergeten. Limoen of citroen in mijn thee vind ik heerlijk maar ook een flink glas koude Laymoun bil nana is op warme dagen echt een must.

Vorige maand had ik een meeting met een aantal van mijn liefste vriendinnen (eerder zussen) bij mij thuis. Natuurlijk nam iedereen wat lekkers mee. We love food haha. De meringuetaart die je op de foto ziet is gemaakt door Jorien van Tres-adorable.

De lemon curd die daar in zat wilde ik echt met lepels tegelijk naar binnen schuiven. Zo. Gruwelijk. Lekker.

Dat moest ik dus echt eens maken. Het originele recept van Jorien lees je hier. Het recept voor deze lemon curd merengue taart gaat binnenkort op haar blog gepubliceerd worden weet ik van een klein vogeltje.

Combineren

Curd is zo ontzettend lekker. De afgelopen weken heb ik mijn yoghurt, arepa di pampoena, rijstwafels en zelf de pap van peuter Z gepimpt met curd. “Mmmmmm lekker mama”, werd er gesmakt na het likken aan de vinger die vakkundig over mijn pompoen pancakes was gehaald. Goedgekeurd dus. Het is werkelijk overal heerlijk bij  door de friszoete romige smaak.

Curd kun je maken van alle citrusvruchten. Ik had de lemon curd al geproefd en was benieuwd hoe een combinatie van citroen en limoen zou smaken. Je kan in dit recept ook kiezen om de limoen weg te laten. Gebruik dan twee echt grote citroenen.

Ik kreeg genoeg curd uit dit recept om een Mason Jar van ongeveer 460ml te vullen.

Wat heb je nodig

  • 2 citroenen (1 groot, 1 klein)
  • 1 limoen
  • 120 gram roomboter in kleine stukjes
  • 2 large eieren
  • 225 gram kristalsuiker

Bereiding

Rasp de citroenen en limoen en probeer zo weinig mogelijk van de bittere witte laag direct onder de schil mee te raspen. Daarna pers je ze uit. Je hebt het sap zonder pitjes en vruchtvlees nodig. Ik hield mijn vrije hand tussen het kommetje en sap persende hand om de pitjes op te vangen.

Lemon curd maak je met indirecte warmte: au bain marie.

Mijn eerste poging om curd te maken mislukte. Iets met een hittebestendige glazen schaal die besloot om au bain marie toch te warm te vinden. Er vielen geen slachtoffers behalve de schaal. En toen had ik geen schaal meer die in mijn pan paste.

Ik deed de tweede poging door een rvs zeef over een pan te hangen waar een laagje water in kookt. In de zeef ‘hing’ ik een kleiner pannetje. Soms moet je een beetje vindingrijk zijn in de keuken. Het werkte als een trein.

De rasp gaat met de suiker en roomboter in het pannetje. Rustig roeren tot alle suiker en boter is gesmolten. Daarna gaat het sap er bij. Roer dit ook goed door. Ik gebruikte een garde om te roeren.

Klop de eieren volledig los. Je wil geen klontjes in je curd. De eieren giet je rustig bij de rest en roer het rustig door. Nu duurt het ongeveer 20 minuten tot je curd klaar is. Het moet de dikte gaan krijgen van yoghurt. Ondertussen blijf je rustig roeren en probeer je klontjes te voorkomen.

De curd was me niet glad genoeg dus heb ik hem door een zeef gedrukt met een spatel.

In veel recepten zag ik dat mensen de curd laten afkoelen in een grote schaal met daar een laagje huishoudfolie op om vellen te voorkomen. Ik heb de curd gelijk in een mason jar gegoten na het zeven. Deksel er op en op kamertemperatuur af laten koelen. Daarna de koelkast in. Tijdens het afkoelen wordt de curd nog dikker.

Hoe lang houdbaar?

Lemon curd is 2 weken houdbaar zolang je het maar luchtdicht bewaard. En steeds met een schone lepel eruit scheppen natuurlijk. Je kan het ook invriezen of in uitgekookte potjes bewaren. Dan is de curd (ongeopend) maximaal een jaar houdbaar.