Wat doe je wanneer je kind voor de zoveelste keer eens weigert te eten? Dan zoek je naar een nieuwe manier die eten voor hem interessanter maakt. De afgelopen 2 jaar hebben we al heel wat methoden geprobeerd om onze eigenzinnige kleine meneer voldoende te laten eten. Squiz knijpzakjes waren daar een van.

Inmiddels weten we dat het moeilijke eten aan zijn (inmiddels verwijderde) neus- en keelamandelen lag. Langzaam gaat het beter en heb ik wat energie om erover te schrijven en onze methoden om hem toch te laten eten te delen.

Waarom kiezen voor herbruikbare knijpzakjes?

Knijpzakjes zijn erg makkelijk om even wat gezonds aan te bieden. Ze steeds kopen wordt een dure bezigheid als er per week soms 20 door heen gaan. Kijk je naar de inhoud, dan bestaan praktisch alle knijpzakjes voor 50 – 75% of meer uit gepureerde (biologische) appel. Kijk maar eens wat een pot (biologische) appelmoes je kost en hoeveel daar in zit. Een zakje knijpfruit, zeker de biologische, kosten makkelijk 80 cent.

Doe het rekensommetje maar eens. Hoeveel je betaal je voor (biologische) appelmoes met een klein stuk ander fruit? Dat extra stukje fruit geeft de fabrikant het recht op de verpakking de smaak “fruit waar het minste van in zit” te drukken.

De prijs en de ingrediënten zijn voor mij twee belangrijke redenen om te kiezen voor zelf maken. Ik betaal met liefde voor alles wat mijn peuter eet, maar dan wil ik er wel zoveel mogelijk voedingsstoffen in zodat het niet alleen maagvulling is. In dit artikel laat ik 3 van mijn recepten met fruit zien en een hartig recept. Ik gebruik biologische ingrediënten als ik ze kan vinden, maar het is geen must.

Squiz knijpzakjes

Squiz knijpzakjes zijn voor ons echt een uitkomst. Nu de peuter het geduld eindelijk kan opbrengen om iets langer dan vijf minuten te focussen op eten maak ik hier flink gebruik van.

Bij De Kleine Lama kocht ik een 7-pack Squiz knijpzakjes met Carnival thema. Momenteel de goedkoopste shop die ik kon vinden voor een 7-pack. Ik betaalde € 24,99 wat neerkomt op € 3,57 per zakje. Als je rekent dat je met goed onderhoud het zakje gemiddeld 50 keer kan gebruiken is dat erg goedkoop. Zelf denk ik dat ze nog wel vaker te gebruiken zijn. De knijpzakjes zijn echt van hele goede kwaliteit en lekker stevig. Wel even opletten dat je kind het tuitje niet kapot bijt. Extra doppen kun je los bijbestellen.

De zakjes zijn gegarandeerd vrij van plastic met oplosmiddelen, BPA, PVC en ftalaten. Ik was ze met de hand af, maar ze mogen in de vaatwasser al denk ik dat ze dan wel eerder achteruit gaan. Afwassen gaat het makkelijkste als je ze na gebruik even met water spoelt en daarna in een sopje gooit. Easypeasy. Een flessenrager maakt de fijne hoekjes goed schoon.

Hubby had zijn twijfels over hoe sterk de zippersluiting zou zijn, maar je moet ook als volwassene wel even wat kracht zetten om ze open te maken. De peuter hier krijgt ze in ieder geval niet open.

Aan de achterkant kun je met een afwasbare stift noteren wat er in zit met bijvoorbeeld de datum van bereiding. Ook is de achterkant gedeeltelijk doorzichtig zodat de inhoud even bekeken kan worden. “Mama wat zit daar innn? Ikke even kijken hoor.”

Ecologische voetafdruk

Het merk Squiz is voorstander van een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Door deze 7 Squiz knijpzakjes her te gebruiken bespaar ik het afval van minstens 350 wegwerpknijpzakjes. Minstens, want in de Squiz knijpzakjes past 130 ml en de meeste wegwerpknijpzakjes bevatten 75-100 ml.

Peuterlief is helemaal gek van dieren en vraagt ‘s ochtends gelijk naar een zakje fruit en wil dan graag een dier kiezen. Hij blij want geen druk om een bordje met ontbijt te moeten eten voor we de deur uitgaan. Ik blij omdat ik weet dat de inhoud van 1 Squiz knijpzakje en een beker drinken genoeg voedingsstoffen bevatten om zijn dag te starten. En, het gaat zonder veel gedoe naar binnen. We like.

Recepten Squiz Knijpzakjes

Wij zijn inmiddels gewend om extra calorieën in het eten van de peuter te ‘verstoppen’ omdat hij die nodig heeft. Heeft jouw kind geen extra calorieen nodig dan kun je spelen met de hoeveelheid dadels die je toevoegt. Gebruik je medjoul dadels of andere grote dadels dan kun je de hoeveelheid verminderen. Ik gebruik voornamelijk zachte sukkary dadels. De rijstmelk kun je natuurlijk vervangen door een andere melk naar keuze.

De hoeveelheden in de recepten zijn voor het vullen van 7 Squiz knijpzakjes. Ik gebruik de blender van mijn Kenwood om alles goed gepureerd te krijgen.

Bananensmoothie

 • 3 grote bananen
 • 1 geschilde peer of appel
 • 100-150 ml biologische (appel)sap of rijstmelk
 • 10 zachte verse dadels
 • 3 eetlepels biologische speltpap AH

Mangosmoothie

 • 2 rijpe mango’s in stukken of 2 pakjes mangoblokjes uit de diepvries
 • 1 grote banaan
 • 100 gram aardbeien of ananas
 • 100-150 ml biologische appelsap of rijstmelk
 • 10-12 zachte dadels
 • 4 volle eetlepels biologische speltpap AH

Aardbeiensmoothie

 • 400 gram aardbeien
 • 1 banaan
 • 100 – 150 ml (rijst)melk
 • 12 zachte dadels
 • 4 volle eetlepels biologische speltpap AH

Alle smoothies zijn weinig werk. Doe alle ingrediënten per smoothie in je blender en laat die zijn werk doen tot je de massa glad genoeg vindt. De speltpap is om te binden, je kan met de hoeveelheid spelen zodat je de dikte krijgt die je kind lekker vindt. Deze hoeveelheid speltpap is om de smoothies de dikte te geven van dikke yoghurt.

Vul elk zakje tot de max streep en sluit ze. Wil je een paar invriezen doe dat dan gelijk. Bewaren kan in de koelkast. Gebruik ze binnen 2 dagen, het liefst dezelfde dag. Vries ze anders in zodat de voedingsstoffen niet achteruit gaan.

Hartige pompoen soep

 • 250-350 gram pompoenblokjes (diepvries bij de grote supermarkten)
 • 1 zoete aardappel, geschild en in blokjes (ongeveer 200 gr)
 • 1 pastinaak, geschild en in blokjes
 • 400-500 ml zelfgetrokken bouillon
 • flinke eetlepel roomboter of kokosolie
 • eventueel klein handje gekookte rijst of 3/4 eetlepels speltpap om in te dikken

Voor de bouillon heb je de keuze. Ik maak mijn eigen bouillon van kip of lamsvlees. Bouillonblokjes kunnen ook maar ik wil zoveel mogelijk voedingsstoffen dus maak de bouillon zelf. Voorbeeldrecepten voor bouillon zijn de bouillons uit de recepten voor Arabische Fattah en Fusion Kippensoep. Ik zal een andere keer meer recepten uitwerken om zelf bouillon te maken.

Je maakt de soep door de pompoen, zoete aardappel en pastinaak gaar te koken in de bouillon. Een stukje roomboter of kokosolie gaat erbij voor gezonde vetten. Laat de soep even een beetje afkoelen voor je die in je blender gooit wanneer je geen glazen blender hebt. Natuurlijk kun je ook pureren met een staafmixer.

Gebruik jij ook Squiz knijpzakjes?